Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ανοιχτοχέρης ο Ερντογάν μοιράζει πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα-"Μυρίζει" συνεκμετάλλευση αρχικά στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο στη συνέχεια

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία περιελάβανε την υπογραφή "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" Ελλάδας Τουρκίας, καθώς  και οι  πολλές ομολογουμένως συμφωνίες που υπεγράφησαν  μεταξύ υπουργών των δύο χωρών σε θέματα χαμηλής πολιτικής, γέμισε με ελπίδα και αισιοδοξία για μια νέα αρχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θετική ήταν επίσης η αποτίμηση  της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και του θερμού κλίματος, από την Διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από  ΗΠΑ-ΕΕ, οι οποίες δεν ήθελαν ενώ έχουν δύο πολέμους σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας,να δούν μια  νέα ένταση στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Ερντογάν θέλει συνεργασία με την Ελλάδα στην ενέργεια ακόμη και στην πυρηνική

Ο Ερντογάν μάλιστα σύμφωνα με Διεθνές  έγκριτο ΜΜΕ  δήλωσε  ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη γειτονική Ελλάδα ,να επωφεληθεί από έναν πυρηνικό σταθμό που η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας

Ο Τούρκος Πρόεδρος  έκανε τα σχόλια αυτά  κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη, όπου οι μακροχρόνιοι περιφερειακοί αντίπαλοι Ελλάδα και Τουρκία έκαναν σημαντικά βήματα για τη διόρθωση των ταραγμένων δεσμών τους.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία (να επωφεληθεί) από την ενέργεια του πυρηνικού μας εργοστασίου που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη (επαρχία)

Τα σχόλιά του αναφέρθηκαν από το κρατικό Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Κατά την επίσκεψη Ερντογάν την Πέμπτη, Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν περισσότερες από δώδεκα συμφωνίες συνεργασίας για το εμπόριο, την ενέργεια και την εκπαίδευση και ανακοίνωσαν έναν οδικό χάρτη για μελλοντικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου με στόχο την αποφυγή κρίσεων.

Ο Ερντογάν ταξίδεψε στην Ελλάδα υποσχόμενος να ακολουθήσει μια προσέγγιση «win-win» που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για ευρύτερη συνεργασία.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας», είπε ο Ερντογάν.

Οι μακροχρόνιες διαμάχες έχουν οδηγήσει την Αθήνα και την Άγκυρα στο χείλος του πολέμου τρεις φορές τα τελευταία 50 χρόνια.

Η τελευταία έξαρση σημειώθηκε το 2020, όταν πλοία του ελληνικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρέθηκαν το ένα  απέναντι στο άλλο στην ανατολική Μεσόγειο, για μια διαμάχη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εξερεύνησης πόρων.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε ότι πιστεύει ότι είναι δυνατή η δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο «εφόσον οικοδομήσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη και δεν επιτρέψουμε προκλήσεις».

Η ερμηνεία της ήπιας στάσης  Ερντογάν την παρούσα χρονική περίοδο

Για εμάς η ήπια στάση Ερντογάν και η επιχείρηση προσέγγισης με την χώρα μας την παρούσα χρονική περίοδο, ήταν αναμενόμενη , αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη-αποξενωμένη από τη Δύση σε διπλωματικό επίπεδο, με φωνές από τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο ακόμη και για εκδίωξη της Τουρκίας από το  ΝΑΤΟ και την Γερμανία να της γυρίζει την πλάτη στα Eurofighter.

Η μετριοπαθής στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερμηνεύεται  ως προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Δύσης, μετά τις πρόσφατες διαφωνίες σε βασικά  ζητήματα  εξωτερικής πολιτικής όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Παράλληλα η Ελληνική αεροπορική υπεροχή χάρη στα μαχητικά F-16 Viper  και RAFALE έναντι της γερασμένης τουρκικής, σε συγκερασμό με την άρνηση ΗΠΑ-Γερμανίας να εγκρίνουν την πώληση στην Τουρκία των F-16 BLOCK-70 και Eurofighter αντίστοιχα, μαλάκωσαν ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν, ο οποίος αντιλαμβάνεται  πως μόνο κέρδος έχει στην παρούσα φάση προσεγγίζοντας την Ελλάδα και γιαυτό έκανε αυτά τα "ανοίγματα φιλίας" με τη χώρα μας.

Το άνοιγμα  Ερντογάν στην ενέργεια μυρίζει συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

Το άνοιγμα Ερντογάν για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με παροχή στην Ελλάδα της ευκαιρίας να επωφεληθεί από την ενέργεια του πυρηνικού εργοστασίου που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη, συνοδευόμενη με δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, μυρίζει συνεκμετάλλευση.

Το μήνυμα Ερντογάν είναι απλό και συγκεκριμένο.

Οι εκατέρωθεν διεκδικήσεις Ελλάδος – Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν σε κανένα από τα δύο κράτη να προχωρήσει σε εκμετάλλευση.

Αντί να τρωγόμαστε, μπορούμε να τα συνεκμεταλλευθούμε . Φυσικά, εάν υπάρξει συνεκμετάλλευση τέτοιου τύπου, περιττεύει και η οριοθέτηση. Εκεί εντάσσεται και το μήνυμα περί «καζάν-καζάν».

Κατά τη γνώμη του Ερντογάν, σε μια τέτοια περίπτωση και οι δύο χώρες θα βρεθούν κερδισμένες.

Η πρόταση Ερντογάν εξηγεί το ιδεολόγημα της «γαλάζιας πατρίδας».

Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή στην οποία  περιλαμβάνονται, εκτός από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, η ΑΟΖ ολόκληρης της Κύπρου και οι υφαλοκρηπίδες Καστελλόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και του ανατολικού τμήματος της Κρήτης.

Σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι εντελώς παράλογες από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία ούτε γειτνιάζει με αυτές τις περιοχές ούτε έχει θαλάσσιο μέτωπο. Τις αναφέρει, όμως, επειδή κυνηγά τη συνεκμετάλλευση.

Μετά σειρά θα πάρει το Αιγαίο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...