Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Παγίδα Ερντογάν σε Μητσοτάκη! Συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς προγενέστερη επίλυση του Κυπριακού-Το Αιγαίο ακολουθεί

Σε λίγο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, μαζί με το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο στα πλαίσια της σύντομης επίσκεψής του στη χώρα μας.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Το πρόγραμμα του Ερντογάν περιλαμβάνει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό για συζητήσεις στο πλαίσιο επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών , κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών και τέλος γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου αναμένεται να επικυρωθούν οι συμφωνίες που θα υπογραφούν. 

Αυτές θα αφορούν  τομείς σε θέματα "χαμηλής πολιτικής", όπως  της οικονομικής -εμπορικής συνεργασίας, υγείας, τουρισμού , παιδείας,  αθλητισμού,  έρευνας-τεχνολογίας,  αγροτικής ανάπτυξης και κυρίως στο μεταναστευτικό, για το οποίο καίγεται η ΕΕ.

Πέραν των ανωτέρω Ερντογάν και Μητσοτάκης θα μπούν στον σκληρό πυρήνα των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με τον Πρωθυπουργό μας να έχει καταστήσει σαφές ότι θέματα Εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν είναι υπό συζήτηση σε καμία των περιπτώσεων, με την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας να αποτελεί για εμάς την μοναδική διαφορά μας με τους Τούρκους προς επίλυση.

Επιδίωξη της Ελλάδας είναι η υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία για παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Αντίθετα ο Ερντογάν θέλει να σύρει τη χώρα μας στο ΔΔΧ για το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παγίδα Ερντογάν για συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς προγενέστερη επίλυση του Κυπριακού

Ωστόσο η "είδηση βόμβα" αναφορικά με τα αντικέιμενα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Ερντογάν, έρχεται από Κυπριακό Διεθνές ΜΜΕ , το οποίο  αναφέρει ότι .ο Ερντογάν θα συζητήσει ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο στις  συνομιλίες που θα έχει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνομιλήσει την Πέμπτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση του τελευταίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και ότι οι δυο τους θα μιλήσουν την Πέμπτη μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.

Ερωτηθείς εάν το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν Ελλάδα και Τουρκία, ο Λετυμπιώτης είπε: «Το Κυπριακό βρίσκεται πάντα ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που είχε αναφέρει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" την Τετάρτη ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Κύπρο, όταν συζητούσε για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβε την πρόταση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου «μέχρι να επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί».

«Θα του πω, Κυριάκο, φίλε μου, δεν σε απειλούμε αν δεν μας απειλήσεις», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς ξένη παρέμβαση.

Ανέφερε ότι η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταφορές, η ενέργεια και η μετανάστευση, όπου η Τουρκία χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ανανεωμένη εκλογική εντολή που έλαβαν και οι δύο ηγέτες φέτος θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να σημειώσουν εποικοδομητική πρόοδο.

To σχέδιο του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους και διχοτόμηση του Αιγαίου

Ο Ερντογάν  με την πρόταση -σχέδιό του για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, χωρίς προγενέστερη λύση του Κυπριακού αποβλέπει:

1. Περιθωριοποίηση ΗΠΑ-ΕΕ από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από την επίλυση του Κυπριακού.

2. Μη χρήση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στην επίλυση των διαφορών με την Κύπρο, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το δικό του win και όχι το win-win, αφού οικονομικά θα ωφεληθεί η χώρα του και το ψευδοκράτος, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την Διεθνή του αναγνώριση.

3. Μεταφορά στη συνέχεια της παραπάνω πρακτικής στο Αιγαίο για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών του πόρων, με συνεπακόλουθο την ασάφεια συνόρων και τη διχοτόμησή του.

4. Παραγκωνισμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στην επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, με ταυτόχρονη περιθωριοποίηση ΗΠΑ-ΕΕ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...