Έδρα της δύναμης αυτής δύναται να είναι εκ περιτροπής Κύπρος-Κρήτη-Ισραήλ, με εναλλαγή της Διοίκησης από τις χώρες που συνιστούν την εν λόγω πολυεθνική δύναμη προστασίας του East-Med.
O πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ και το τρομερό "αυτογκόλ" Ερντογάν σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής της τελευταίας 20ετίας να στηρίξει ακρεφνώς την τρομοκρατική οργάνωση, συνοδευμένο με πύρινους λόγους του κατά του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την διαφοροποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ-ΕΕ στο θέμα του East-Med.
Η δοκιμή αγοράς για τον αγωγό EastMed, το έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με πηγές του Energypress.
The market test for the EastMed pipeline, the project to transport natural gas from gas fields in the Eastern Mediterranean to #Italy and Central Europe via #Greece, is expected to take place in the first quarter of 2024, according to Energypress sourceshttps://t.co/yrx0yt3hJbpic.twitter.com/kK1k454i9L
Προσφορές θα υποβληθούν τόσο από τις χώρες παραγωγούς όσο και από τους προμηθευτές που ενδιαφέρονται για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής Ανατολική Μεσόγειο - Ελλάδα -ΕΕ
Σειρά μελετών έχει αποδείξει πως το έργο είναι εφικτό, ενώ αγκάθι αποτελεί το υψηλό κόστος κατασκευής του, άνω των 6 δισ ευρώ
Ο αγωγός, υπολογίζεται ότι θα έχει μήκος 2.000 χλμ με τα 1.400 χλμ να είναι υποθαλάσσια και μεταφορικής ικανότητας σε τελικό στάδιο 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως
Τα οφέλη από το έργο θα είναι πολλαπλά για Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, με την δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου για τη στήριξη και την ενθάρρυνση της μετάβασης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου προς ένα βιώσιμο και αποδοτικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας."
Η Ινδοευρωπαίκή διαδρομή
Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν ότι ο East-Med θα αποτελέσει την καταληκτική επι μέρους διαδρομή του Ινδοευρωπαϊκού διαδρόμου
Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο των G-20, ΗΠΑ-ΕΕ αποφάσισαν να προκρίνουν την λεγόμενη "Ινδοευρωπαίκή διαδρομή" ως αντιστάθμισμα του Κινέζικου δρόμου του μεταξιού, με την Ινδία στο επίκεντρο και με όδευση που θα ξεκινάει από αυτήν μέσω ΗΑΕ- Σαουδικής Αραβίας- Ιορδανίας-Ισραήλ-Ελλάδας να καταλήγει στην ΕΕ.
Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπέγραψαν τη συμφωνία, στοχεύουν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση στο έργο «Belt and Road» της Κίνας, με το έργο γνωστό ως IMEC για συντομία, να είναι η διαδρομή η οποία ξεκινώντας από την Ινδία μέσω της Αραβικής Χερσονήσου, του Ισραήλ της Μεσογείου και της Ελλάδας να οδηγεί στην Ευρώπη.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ο καθοριστικός ρόλος για την υλοποίηση της "Ινδοευρωπαϊκής διαδρομής", των "Συμφωνιών του Αβραάμ" του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και οι πολύ καλές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας -Ισραήλ, αλλά και Σαουδικής Αραβίας-Ινδίας, έχοντας φυσικά ως δεδομένες τις άριστες σχέσεις εδώ και χρόνια μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη ΝΑ Μεσόγειο.
Με τον τρόπο αυτό και παρόλη την αμφισβήτηση του από τους Τούρκους λόγω του γεγονότος ότι μένουν εκτός του εν λόγω project, η Ελλάδα θα αποτελεί την πύλη εισόδου της ΕΕ για λογαριασμό της "Ινδοευρωπαϊκής διαδρομής".
Πλέον η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο και οι άριστες σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, αποτελούν αληθινό θησαυρό και παρακαταθήκη για το μέλλον.
Το Αιγαίο πλέον αγορεύεται σε Αρχιπέλαγος παγκόσμιας γεωπολιτικής σημασίας για τα συμφέροντα Ινδίας, Ισραήλ, ΕΕ και ΗΠΑ, κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν στις συνομιλίες με τους Τούρκους για την εξομάλυνση των σχέσεων μας μαζί τους που έπονται.
Σύσταση πολυεθνικής δύναμης προστασίας του East-Med
Ιταλία-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα -ΕΕ και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια αεροναυτική δύναμη εγγυήτρια της ασφάλειας του αγωγού με Διοίκηση και Επιτελείο στην οποία θα υπάγονται μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των παραπάνω κρατών που θα ενεργούσαν στο τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη.
Έδρα της δύναμης αυτής δύναται να είναι Κύπρος-Κρήτη-Ισραήλ με εναλλαγή της Διοίκησης από τις χώρες που συνιστούν την εν λόγω πολυεθνική δύναμη προστασίας του East-Med.
Η Τουρκική αντίδραση-Κυπριακό και οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας στο επίκεντρο
Η Τουρκία όπως είναι φυσικό είναι σφόδρα αντίθετη στην Ινδοευρωπαϊκή οδό αφού μένει "εκτός νυμφώνος", κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει μετά την σφοδρή αντι-Ισραηλινή ,αντι-Αμερικανική και αντι-Δυτική ρητορική του Ερντογάν στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.
Στο προσκήνιο έρχονται πλέον η επίλυση του Κυπριακού και η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία αποκτά λίαν ιδιαίτερη σημασία στην θαλάσσια περιοχή νοτίως Καστελορίζου, την οποία διεκδικεί η Τουρκία βάσει του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", από όπου θα περάσει η όδευση του East-Med.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Ελληνοτουρκικές συνομιλίες προσέγγισης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Άραγε η χώρα μας θα προχωρήσει στην χάραξη μιας ανεξάρτητης πολιτικής, με την βοήθεια σημαντικότατων μεταξύ άλλων συμμάχων, όπως ΗΠΑ-Ισραήλ, ή θα ακολουθήσει την γνωστή πολιτική του "κατευνασμού του θηρίου", προχωρώντας σε "γενναίες" αποφάσεις.... όπως μας είπε πρόσφατα ο ΥΠΕΞ μας για διασφάλιση της ειρήνης;