Ελληνοτουρκικά

Κυριαρχία της πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ στην ελληνική εξωτερική πολιτική-Οι έξι (6) απαράβατες αρχές της Ελλάδας στις σχέσεις της με την Τουρκία μετά τη Γάζα

Μιλώντας στο Συνέδριο «Κύκλος Ιδεών», η Ελληνίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να δώσει θετική ώθηση στον τουρκοελληνικό διάλογο, καθώς Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάθε συμφέρον να αποτρέψουν την  διάδοση της κρίσης, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:

Η Ελληνίδα ΥΦΥΠΕΞ βλέπει θετική επίδραση στα Ελληνοτουρκικά λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ

Στην ημερήσια διάταξη με σημαντικές δηλώσεις της ήταν παρούσα η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρα Παπαδοπούλου, η οποία  είπε:

«Αν και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικούς στόχους και διαφορετικές κοσμοθεωρίες, έχουν κοινά συμφέροντα».

Η ΥΦΥΠΕΞ τόνισε  «Έχω διαβάσει πολλές αναλύσεις στις εφημερίδες ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρκοελληνικό διάλογο, αλλά είμαι της αντίθετης γνώμης και πιστεύω ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο. .

Γιατί παρόλο που η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές κοσμοθεωρίες, έχουν κοινά συμφέροντα: δεν μπορούν να ζήσουν σε μια περιοχή που εκρήγνυται. Και η έκρηξη που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή μας αφορά και τους δύο. Επομένως, είναι προς το συμφέρον και των δύο μας να μην εξαπλωθεί αυτή η κρίση. Υπό αυτή την έννοια, βοηθά τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να φέρουν τις σχέσεις σε ήρεμα νερά.

Η συνάντηση των ελληνοτουρκικών αντιπροσωπειών ήτα πολύ θετική. Οι Τούρκοι συνομιλητές μας, όπως και εμείς, ήρθαν με την ίδια θετική διάθεση και συνείδηση ότι οι σχέσεις πρέπει να μπουν σε ήρεμα νερά.

Θετικό γεγονός η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Ο τουρκοελληνικός διάλογος είναι μια διαδικασία που δεν θα καταλήξει σε μια νύχτα,  ενώ είναι θετικό γεγονός ότι θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και ότι οι δύο κυβερνήσεις θα συναντηθούν για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κοινές προκλήσεις όπως για παράδειγμα  η παράνομη μετανάστευση .

Μεταναστευτικό

Η μετανάστευση είναι ένα κοινό πρόβλημα. Μπορεί να βλέπουμε όλο αυτό το κύμα να έρχεται από τις τουρκικές ακτές και τον Έβρο (Meriç), αλλά και η Τουρκία έχει ένα μεταναστευτικό πρόβλημα με άλλη μορφή.

Οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή εγκυμονούν τον κίνδυνο έκρηξης του μεταναστευτικού προβλήματος, που αφορά ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Αυτός είναι ένας φόβος που μοιράζονται όλες οι χώρες της Μεσογείου και κυρίως η Ελλάδα που βρίσκεται κοντά της.

Φυσικές καταστροφές

Οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή είναι από τα οριζόντια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Δεν πρέπει να πιστεύεται ότι οι δύο χώρες θα ξυπνήσουν αύριο το πρωί και όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Οι συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων δεν έπρεπε να είναι είδηση.

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

«Η Ελλάδα ηγείται των προσπαθειών για την παράδοση αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Βλέπουμε τρομερές εικόνες από τη Γάζα, εξίσου τρομερές εικόνες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά όλη αυτή η κρίση επηρεάζει επίσης μετριοπαθείς αραβικές κυβερνήσεις όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, όπου η εσωτερική και οικονομική κατάσταση ήταν εύθραυστη πολύ πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Όλοι έχουμε ανησυχίες αφού αν ξεφύγουν τα πράγματα, θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, με την Ελλάδα να  είναι πολύ κοντά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα είπε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα και ότι υπάρχει ανθρωπιστικό δίκαιο που πρέπει να τηρείται ανεξάρτητα από στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, φυσικά καταδικάζουμε τη Χαμάς και την τρομοκρατία, αλλά οι ανάγκες δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα στη ζωή δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Ελλάδα ηγείται της προσπάθειας παράδοσης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επί του παρόντος, η βοήθεια πηγαίνει σε χερσαίους διαδρόμους. Αλλά  για ότι πρέπει να γίνει, η Ελλάδα θα είναι πάντα πρωτοπόρος.

Ενεργειακό ζήτημα

Το Ισραήλ έχει ήδη σταματήσει να εξάγει όλους τους ενεργειακούς πόρους και τους χρησιμοποιεί μόνο για τον εαυτό του. Όλα τα μεγαλεπήβολα και χρήσιμα σχέδια σχετικά με τους εμπορικούς διαδρόμους από την Ινδία στον Κόλπο, το Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα μπήκαν στο ψυγείο. Μάλλον υπάρχει σύγχυση και αυτό δεν βοηθά στην ομαλή ροή των πραγμάτων, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ήταν η σπίθα μιας δύσκολης στιγμής σε μια δύσκολη γειτονιά».
Ζούμε σε μια πολύ ιδιαίτερη παγκόσμια στιγμή, μια περίοδο μεταβατικής ιστορίας όπου λαμβάνουν χώρα πολλές ανακατατάξεις στον κόσμο μας και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η μορφή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε 5-10 χρόνια από τώρα.

Ανεξάρτητα από το πόσο βάναυση, αιματηρή και τραυματική ήταν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σιγοβράζει εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των εξελίξεων, των ονείρων και των φιλοδοξιών που παραμένουν ανεκπλήρωτες ή των φόβων που αποδεικνύονται πραγματικοί, ακόμη και αν ορισμένοι παίκτες εκτός περιοχής θεωρούν ότι είναι υπερβολικές.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ άνοιξαν ξεκάθαρα τους δρόμους στην περιοχή, αλλά έφεραν επίσης μαζί τους την προσέγγιση ότι όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής θα λυθούν με την προσέγγιση του Ισραήλ και των σημαντικών αραβικών χωρών.

Φυσικά και τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής περνούν από αυτήν την προσέγγιση, αλλά το Παλαιστινιακό είναι στη ρίζα της μεγάλης ανασφάλειας και των κινδύνων που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή και κάποια στιγμή ήρθε ξανά στο φως.

"Η κόκκινη γραμμή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων» για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων είναι μια κόκκινη γραμμή. Υποστηρίζουμε ανοιχτά την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Ουκρανίας όσο και της Μολδαβίας, Τα Δυτικά Βαλκάνια  δεν πέτυχαν το επιθυμητό επίπεδο ολοκλήρωσης, αλλά προσπαθούν ακόμα 20 χρόνια μετά.

«Η διεύρυνση είναι κάτι που κάνει ο καθένας και αξιολογείται από τις επιδόσεις του, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί ότι αυτές οι χώρες μένουν πίσω, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει μια μαύρη τρύπα και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό».

Οι έξι (6) αρχές που διέπουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης περιέγραψε στο εν λόγω Συνέδριο τις έξι αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις με την Τουρκία που είναι: η Γεωγραφία (επικοινωνία ως γείτονες), η συνέπεια στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, το απαράβατο συζήτησης θεμάτων εθνικής κυριαρχίας, η ύπαρξη βαλβίδων-μηχανισμών αποσυμπίεσης ώστε η διαφωνία να μην μεταρέπεται σε κρίση, η παράταση της περιόδου ηρεμίας των τελευταίων 10 μηνών και τέλος ότι  η ειρήνη και η ευημερία δεν προάγονται με την αδράνεια, αλλά από την ψυχραιμία και τη γενναιότητα στις αποφάσεις που παίρνει κανείς.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η χώρα μας διαπιστώνουμε ότι ακολουθεί την πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, επιχειρώντας την εξημέρωση του θηρίου, ακολουθώντας τη ρήση "έχε τον φίλο σου κοντά και τον εχθρό σου κοντύτερα"

Η πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία είναι σωστή και επιβεβλημένη και εκτίμησή μας είναι ότι σε θέματα χαμηλής πολιτικής όπως η απο κοινού αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θα υπάρξει σημαντική  πρόοδος με σύγκλιση απόψεων, ίσως και στο μεταναστευτικό.

Κοινώς αναμένουμε στα εν λόγω θέματα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας  των δύο χωρών να αποδώσει καρπούς.

Ωστόσο σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων  και  στο Κυπριακό αναμένουμε σκληρή γραμμή από την Τουρκία, οπότε λόγω εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων από Ελληνικής πλευράς, σταδιακά εντός του 2024 εκτιμούμε ότι οι  Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ψυχρανθούν εκ νέου, φθάνοντας σε νέα επίπεδα έντασης προς τα τέλη του έτους.

Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν "γενναίες αποφάσεις" από Ελληνικής πλευράς, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, ότι , "η ειρήνη και η ευημερία δεν προάγονται με την αδράνεια, αλλά από την ψυχραιμία και τη γενναιότητα στις αποφάσεις που παίρνει κανείς".

Τώρα τι είδους είναι αυτές οι "γενναίες αποφάσεις" θα είναι αυτές που εξυφαίνονται στα πλαίσια μυστικής διπλωματίας των δύο χωρών μένει να το δούμε

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ