Τα θέματα που συζητούνται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε Νέα Υόρκη και Τουρκία ( επισκέψεις Έλληνα ΥΠΕΞ) έχουν στόχο να καθησυχάσουν την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ οι Τούρκοι πιέζουν για δύο κράτη στην Κύπρο, και για “¨δικαιώματα” σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από τα οποία δεν υποχωρούν λένε, καθώς οργιάζει η τουρκική προπαγάνδα και αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές.
Πρόκειται για βαρύ υπνωτικό που μας έχει ρίξει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και μαζί με τον σκληροπυρηνικό ΥΠΕΞ Χ.Φιντάν, παίζουν το γνωστό τουρκικό θέατρο σκιών του καραγκιόζη, για να κοιμίσουν την ελληνική πλευρά, και να ικανοποιήσουν στο ελάχιστο την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία τώρα ξεμπέρδεψε και με τον “ ταραχοποιό” Γερουσιαστή Μενέντεζ που μπλόκαρε συστηματικά ( και καλά έκανε) τα F-16V για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά από τις πικρές εμπειρίες μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή [Τουρκία] χωρίς ισχυρό στρατό». Ο ισχυρός άνδρας των ισλαμιστών της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε τελετή στη Σχολή Πολέμου Στρατού.
«Η αύξηση της αποτρεπτικότητας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα μας παρά επιλογή», είχε τονίσει ο ίδιος πρόσφατα.
Απηχώντας τη νεο-οθωμανική φιλοδοξία, ο Τούρκος απόστρατος Συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας στο Βόρειο Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι είναι πασιφανές πλέον ότι κάτι χοντρό ετοιμάζουν
Πριν λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σημειώνοντας:
«Υπάρχει βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, και την καλή θέληση. Υπάρχουν τομείς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, η προώθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως με επίκεντρο το Αιγαίο Πέλαγος, η αύξηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών και με κοινές δραστηριότητες. Συζήτησα εντατικά αυτά τα θέματα με τον αξιότιμο συνάδελφό μου».
Συζητούμε τι μπορούν να κάνουν και οι δύο πλευρές για να αυξήσουν, να προωθήσουν και να διαφοροποιήσουν τη θετική ατζέντα.
Από τώρα βλέπουμε ότι η ελληνική πλευρά προσεγγίζει το θέμα με πολύ εποικοδομητικό και καλοπροαίρετο τρόπο. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση θα παράγει πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.
«Νομίζω ότι θα δούμε τη συγκεκριμένη μορφή της δουλειάς μας κατά την επίσκεψη του Προέδρου μας στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο»
Δεν πρόκειται για λεκτικά πυροτεχνήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά για κανονικό στρατιωτικό σχέδιο της Άγκυρας, με στόχο να εμπλέξει συνθήκες, απαιτήσεις και επεισόδια στο Αιγαίο, για να επεκτείνει την ΑΟΖ της, λαμβάνοντας μέρος στο πανηγύρι των αγωγών που ετοιμάζονται από τον Περσικό Κόλπο, και θα καταλήγουν στην Ευρώπη.
Τα θέλουν όλα οι Τούρκοι και τα θέλουν εδώ και τώρα, γράφοντας το διεθνές δίκαιο στα παλιότερα των υποδημάτων τους, όπως έκαναν στην Κύπρο, ή παίζοντας ακριβώς στα όρια του.
Πόσο εφικτό είναι ένα σενάριο τουρκικής επιχείρησης κατά νησιού μας στο Αιγαίο
Υπενθυμίζουμε ότι ο Pierre Bénizeau, αξιωματικός του γαλλικού στρατού, ο οποίος έζησε για επτά χρόνια στην Ελλάδα και τρία χρόνια στην Τουρκία, όπου υπηρέτησε στη χερσαία διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, μας έχει προειδοποιήσει για σενάρια πολεμικής ρήξης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή τουρκική επίθεση σε αραιοκατοικημένη ή ακατοίκοιτη μικρονήσο.
Ο ίδιος μας στέλνει σαφή και κατηγορηματική προειδοποίηση ότι η Τουρκία σχεδιάζει πιθανότατη στρατιωτική δράση σε ακατοίκοιτες ελληνικές μικρονήσους ή σε μικρά αραιοκατοικοιμένα νησιά, με σκοπό να επιβάλει τα επεκτατικά σχέδια της κατά της πατρίδος μας.
Μπορεί αυτό το σενάριο να έχει ξανακουστεί από ελληνικά χείλια πολλές φορές, η αναφορά του όμως από Γάλλο αξιωματικό του στρατού με θητεία σε Ελλάδα και Τουρκία δίνει άλλη τροπή σαφώς.
“Η τουρκική αλυσιδωτή επέκταση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης στο Αιγαίο πρέπει τώρα να εξεταστεί σοβαρά, όχι μόνο στο πλαίσιο της ελληνικής αμυντικής πολιτικής όπως συμβαίνει σήμερα, ούτε σε αυτό του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ήδη αποδείξει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη χαρακτήρα σε αυτόν τον τομέα, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να ξεκινήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα, πιθανότατα αυτό θα ελάμβανε χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος, που αφορά ένα καθαρά διμερές θέατρο συγκρούσεων, σε αντίθεση με την ανατολική Μεσόγειο, όπου η έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης, θα προκαλούσε αμέσως πολύ έντονες αντιδράσεις από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται του ΝΑΤΟ και την Ρωσία, με τις οποίες η Τουρκία δεν έχουν συμφέρον να προκαλέσουν, δεδομένης του συριακού ζητήματος.
Η δυνατότητα κατάληψης από τους Τούρκους ενός ελληνικού νησιού με άγνωστο πρόσχημα και το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων είναι ήδη γνωστό.
Το σενάριο του τουρκικού “προσχήματος” θα ενέπιπτε πιθανόν σε «δικαστικές διαφορές στο Αιγαίο, ανάμεσα στις δύο χώρες», οι οποίες εμπίπτουν στα ευρύτερα ζητήματα της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Η Τουρκική επιχείρηση ( κατά ελληνικού μικρονήσου) θα είχε τη μορφή μιας στρατιωτικής επιχείρησης που θα πραγματοποιούνταν ως αντίδραση σε δήθεν "ανείπωτη ελληνική επιθετικότητα", ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Η ελληνική άμυνα σε ένα τέτοιο σενάριο θα εξαρτιόνταν πολύ από την ικανότητά της να δημιουργεί και να διατηρεί την τοπική υπεροχή, ειδικά στον αέρα, κατά τη διάρκεια κρίσιμων φάσεων των επιχειρήσεων”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Μέσα στον παραλογισμό της τουρκικής νεο-οθωμανικής φιλοσοφίας που διακατέχει σήμερα πολλούς Τούρκους, η Ελλάδα θεωρείται ως η χώρα στόχος για την υλοποίηση του τουρκικού ονείρου περί “Μεγάλης Τουρκίας”, μόνο που όλα έχουν γυρίσει ανάποδα για το σημερινό στυγνό καθεστώς Ερντογάν και αυτό ίσως φέρει τελικά ραγδαίες εξελίξεις.