Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα με την επωνυμία MARLIN, το οποίο μάλιστα μετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία.
Οι ασκήσεις "Dynamic Messenger 23" και "REPMUS 23" του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας "Ασκήσεις του ΝΑΤΟ με νέα θαλάσσια μη επανδρωμένα συστήματα πραγματοποιήθηκαν στην Πορτογαλία" , όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Δύο ασκήσεις με επίκεντρο την ενσωμάτωση νέων θαλάσσιων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και την ικανότητα αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων να λειτουργούν μαζί πραγματοποιούνται στην Πορτογαλία αυτόν τον μήνα.
Ξεκινώντας τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου 2023) η υπό το ΝΑΤΟ άσκηση "Dynamic Messenger 23" επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων προσωπικού, εκπαίδευσης και ετοιμότητας. H "Dynamic Messenger" 23 συγκεντρώνει περισσότερους από 2000 πολιτικούς και στρατιωτικούς στην ακτή και στα πλοία ως μέρος της άσκησης.
Δεκατέσσερις Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της χώρας υποδοχής της Πορτογαλίας, συμμετέχουν στην άσκηση, μαζί με τη Σουηδία.
Αυτή είναι η δεύτερη άσκηση "Dynamic Messenger" που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2022. Η άσκηση διεξάγεται υπό την κοινή ηγεσία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του NATO στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης MARCOM του ΝΑΤΟ στο Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η άσκηση "REPMUS 23" (Ρομποτικός Πειραματισμός και Πρωτοτυποποία με Ναυτικά Μη Επανδρωμένα Συστήματα) λαμβάνει χώρα στην ίδια περιοχή και εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και τη διαλειτουργικότητα.
Η REPMUS διοργανώνεται από την Πορτογαλία με βασικό παράγοντα το ΝΑΤΟ από το 2019.
Η άσκηση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Πειραματισμού του ΝΑΤΟ (CMRE), το Εργαστήριο Υποβρυχίων Συστημάτων και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτο (LSTS) και την Πρωτοβουλία Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (MUSI) του ΝΑΤΟ
Δεκαπέντε κράτη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην άσκηση, μαζί με τους εταίρους Ιρλανδία και Σουηδία.
Τόσο στην "REPMUS 23" όσο και στην "DYNAMIC MESSENGER 23" έχουν αναπτυχθεί σημαντικές συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού κόσμου και παρέχουν καθοδήγηση για τεχνολογικές εξελίξεις, επιχειρησιακές έννοιες, δόγματα και μελλοντικά προγράμματα εργασίας.
Και οι δύο ασκήσεις διεξάγονται γύρω από τη χερσόνησο της Τροίας, στην Πορτογαλία."
Η άσκηση "Dynamic Messenger 23" λαμβάνει χώρα από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 και η άσκηση "REPMUS 23" από τις 11 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.
Το τουρκικό MARLIN SIHA προκάλεσε θετικές εντυπώσεις
Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ ο ερευνητής σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας Yusuf Akbaba, μίλησε στο TRT News, για τις ικανότητες του Marlin SİDA στην άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία , οι οποίες άλλαξαν ξαφνικά το ενδιαφέρον της Δύσης, λέγοντας: «Aυτό έγινε επειδή είδαν τις δυνατότητες αυτών των πλατφορμών και τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν».
Το Marlin SİDA, το οποίο αναφέρει ο Akbaba, είναι μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως στον τομέα αυτό.
Στην άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία, την οποία ακολούθησε επιτόπου το TRT Haber, το Marlin ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί.
Έλαβε επίσης την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους ανώτερους διοικητές που διαχειρίστηκαν την άσκηση.
Το MARLIN SIDA
Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα μήκους 15 μέτρων το οποίο διαθέτει ικανότητες διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο επιπλέον δύναται να χρησιμοποιηθεί σε αμφίβιες επιχειρήσεις , συλλογή πληροφοριών, εντοπισμό και αναγνώριση στόχων καθώς και σε αποστολές επιτήρησης.
Δύναται να φέρει ως οπλισμό κατευθυνόμενους πυραύλους, τορπίλες, πυροβόλο 12,7 mm
Ουσιαστικά η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω των MARLIN SIHA μια καινούργια επιπρόσθετη απειλή για το Πολεμικό Ναυτικό μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Συμπέρασμα
Η δημιουργία ενός τουρκικού στόλου από τα εν λόγω μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα,τα οποία έχουν δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, σίγουρα θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, αφού θα δύνανται να ενεργούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με άλλα πλοία του Τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, απειλώντας μεγάλες μονάδες επιφανείας του στόλου μας, χωρίς το πρόβλημα ανθρώπινου κόστους σε περίοδο επιχειρήσεων.
Επιπλέον τα MARLIN SIHA, θα δύνανται να εντοπίζουν αφύλακτες ή φυλασσόμενες βραχονησίδες μας στο Αιγαίο ενεργώντας κατά αυτών συνδυαστικά με δυνάμεις των SAT που είτε θα ενεργούν επιφανειακά, είτε πραγματοποιώντας υποθαλάσσια διείσδυση χάρη στα mini υποβρύχια οχήματα STM-500 που διαθέτουν, με δυνατότητα μεταφοράς 6 Τούρκων βατραχανθρώπων.
Απαιτείται η χώρα μας να προβεί στην αγορά μη επανδρωμένων θαλάσσιων μέσων (USV), κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας μετά από επιτυχή χρήση τέτοιων μέσων από τους Ουκρανούς κατά του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.
Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1 Αμερικανικό F-16 BLOCK70, κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα 200 εκατομμύρια δολάρια και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.