Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θορυβήθηκαν οι Τούρκοι- Συνάντηση Αμερικανών της Raytheon και Ελλήνων για την απόκτηση πυραύλων AIM-9X Blk II και BlkII+ για τα ελληνικά F-35

Θορυβημένοι είναι οι Τούρκοι με την συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας  Raytheon για την απόκτηση πυραύλων AIM-9X Blk II και BlkII+, που προορίζονται για τα ελληνικά F-35, με τα οποία η Αθήνα σε “σκεπάσει” Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας αναφορά σε τουρκικά ΜΜΕ.

Μετά την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, μια επικείμενη συμφωνία για την αγορά του οπλισμού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Πρόκειται για την προκαταρτική συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με εκπροσώπους της εταιρείας «Raytheon», με επικεφαλής τον Τοντ Σπίστερ για τους πυραύλους (AIM-9X δεδομένα και ιδιότητες) και εκπροσώπου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μ. Γκόσκα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η προώθηση των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9X Blk II και BlkII+ για λογαριασμό της εταιρείας, καθώς και οι δυνατότητες εκτόξευσης από το σύστημα NASAMS.

Ο πύραυλος Sidewinder της Raytheon είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος που εξοπλίζει τα αεροσκάφη F-15, F-18 Super Hornet και άλλα μαχητικά αεροσκάφη για την υποστήριξη μιας ποικιλίας αποστολών.

Οι πύραυλοι AIM-9X με τεχνολογία «Block II/II+» πέμπτης γενιάς μπορούν να κλειδώσουν στον εχθρικό στόχο μετά την εκτόξευση χρησιμοποιώντας την διασύνδεση δεδομένων μέσω του συστήματος Data Link του F-35.

Οι Τούρκοι ετοιμάζουν την τοποθέτηση Α/Α πυραύλων Siper στην Μαρμαρίδα στοχεύοντας τα ελληνικά Rafale-F-35

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο ότι, η πρόσφατα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προκήρυξε διαγωνισμό για έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της πρώην 5ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων NIKE του Ναυστάθμου Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο στην περιοχή της Μούγκλας.

Η τοποθεσία είναι σε βουνό ανάμεσα σε Μαρμαρίδα Ναύσταθμο του Ακσάζ για να καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή, έως το πολεμικό αεροδρόμιο του Ντάλαμαν.   

Πρόκειται για προετοιμασία εγκατάστασης αντιαεροπορικών συστημάτων για πυραύλους Siper με ( κατά τους Τούρκους πάντα) εμβέλεια 150 χλμ στην θέση των πεπαλαιωμένων πυραύλων ΝΙΚΗ, αν και δεν γνωρίζουμε αν είναι επιχειρησιακοί επίσημα αυτοί οι πύραυλοι.

Οι Τούρκοι επιδιώκουν σε αυτήν την απόσταση (150 χλμ)  να ελέγξουν προσωρινά την περιοχή της παράνομης και ανύπαρκτης "Γαλάζιας Πατρίδας" κατά των Rafale και  μελλοντικά των ελληνικών F-35, τα οποία όντως έχουν δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων από 200 και πλέον χιλιόμετρα.

Επίσης το νέο βελτιωμένο τουρκικό Α/Α σύστημα SIPER θα επιδιωχθεί να φτάνει σε απόσταση τουλάχιστον 300 χλμ.

Το F-35 θα είναι ένα “ πυρηνικό όπλο” στα χέρια των Ελλήνων Πιλότων ενώ θα λειτουργεί και ως εναέριο αρχηγείο σκεπάζοντας Αιγαίο και μέρος της Αν.Μεσογείου και αυτό ακριβώς φοβάται η τουρκική πλευρά.

Το F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας κι αυτό το έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια έμπειροι αεροπόροι και ειδικοί.

 Υπάρχει αποτυχία να κατανοήσουμε ότι το F-35, δεν μοιάζει με κανένα μαχητικό που κατασκευάστηκε ποτέ.

Είναι ένας κόμβος αισθητήρα/δικτύου με φτερά και όπλα. Με τα προηγμένα ηλεκτρονικά του συστήματα, τις εξελιγμένες τεχνολογίες δικτύωσης και την ικανότητά του να συγχωνεύει δεδομένα αισθητήρων από πολλαπλές πηγές, το F-35 μπορεί να λειτουργήσει ως «τέταρτο» για πολύπλοκες αεροπορικές επιχειρήσεις και ακόμη σε επιχειρήσεις μάχης που περιλαμβάνουν χερσαίες και ναυτικές μονάδες.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις πλατφόρμες τέταρτης γενιάς που συχνά πρέπει να αναδιαμορφωθούν με δυνατότητες "bolt-on" για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών, το F-35 έρχεται ως πλήρες πακέτο, με αισθητήρες, υπολογιστές, όπλα και ηλεκτρονικό πόλεμο όλα μέρος ενός ολοκληρωμένου συνόλου.  Αυτό όχι μόνο απλοποιεί τον προγραμματισμό της αποστολής, αλλά επιτρέπει στο JSF να εναλλάσσεται μεταξύ αποστολών αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αποστολών ανίχνευσης, όπως υπαγορεύει η τακτική κατάσταση.

Σε πολλαπλές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας , το F-35 έχει επιδείξει με συνέπεια την απαράμιλλη απόδοσή του τόσο σε λειτουργίες αέρος-αέρος όσο και αέρος-εδάφους.

Η απόκτηση 18-24 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα θα αλλάξει ολοκληρωτικά την σημερινή  πραγματικότητα, αλλάζοντας παράλληλα και τις ισορροπίες με την Τουρκία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, σε τεράστιο βαθμό.

Ξένα think tank θεωρούν ότι στην επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί  έτσι και αλλιώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στο Ιόνιο, όσο και νοτίως της Κρήτης τα οποία θα αποφέρουν στην χώρα πολλά δισ ευρώ, κάτι που φαίνεται από το τωρινό τρελό ράλι ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, που καθιστά αυτόματα τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου "μήλο της έριδος" για πολλούς παίκτες μικρούς και μεγάλους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...