Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα επιτυχία μετά την συνάντηση Φιντάν-Γεραπετρίτη- Ετοιμάζονται Τουρκικοί Α/Α πύραυλοι Siper στην Μαρμαρίδα για να στοχεύουν Δωδεκάνησα

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προκήρυξε διαγωνισμό για έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της πρώην 5ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων NIKE του Ναυστάθμου Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο στην περιοχή της Μούγκλας.

Η τοποθεσία είναι σε βουνό ανάμεσα σε Μαρμαρίδα Ναύσταθμο του Ακσάζ για να καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή, έως το πολεμικό αεροδρόμιο του Ντάλαμαν.   

Η εν λόγω δημοσίευση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δείχνει ότι έχουμε προετοιμασία εγκατάστασης νέων πυραυλικών συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για προετοιμασία εγκατάστασης αντιαεροπορικών συστημάτων για πυραύλους Siper με ( κατά τους Τούρκους πάντα) εμβέλεια 150 χλμ στην θέση των πεπαλαιωμένων πυραύλων ΝΙΚΗ, αν και δεν γνωρίζουμε αν είναι επιχειρησιακοί επίσημα αυτοί οι πύραυλοι.

Στον πύραυλο SIPER μεγάλου βεληνεκούς, οι Τούρκοι δίνουν ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας μάλιστα εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ερώτημα.

Ο νέος τουρκικός πύραυλος αναπτύχθηκε με τη συνεργασία των TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN και ASELSAN ενώ η πρώτη δοκιμή εκτόξευσης του SİPER Product-2 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Δοκιμών στην Σινώπη.
Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Ασφαλείας, Μέτε Γιαράρ, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για το βεληνεκές του πυραύλου Siper, είπε ότι ξεπερνά των S-400.

Όπως αναφέρει έγκυρο τουρκικό μέσο ενημέρωσης, η Άγκυρα συνεχίζει τις εργασίες στο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας τύπου SİPER. Το SİPER Product 1 διαθέτει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων, ενώ η εκδοχή Product 2 βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικούς πυραύλους.

Το σύστημα SİPER Product 1 αναμένεται να υιοθετηθεί μέσα στο 2023 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το SİPER είναι ένα σύστημα αεράμυνας επιφάνειας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη στην Τουρκία. Είναι σχεδιασμένο να καταρρίπτει διάφορους τύπους εναέριων απειλών, όπως αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κλπ. 

Το πρόγραμμα του συστήματος ξεκίνησε υπό την ηγεσία της προεδρίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2018. Ο πύραυλος του συστήματος αναπτύσσεται από την Roketsan, ενώ οι περισσότεροι αισθητήρες της συστοιχίας από την Aselsan. 

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι από την Ελλάδα ενώ οι ίδιοι προχωρούν στο δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Αυτά είναι προς το παρόν εικασίες, αλλά η ουσία παραμένει, οι Τούρκοι απαιτούν με προκλητικό τρόπο από την Αθήνα να  μην προχωρήσει σε νέους εξοπλισμούς και αν αποστρατικοποιήσει τα νησιά, ενώ η ίδια αρματώνεται μέχρι τα δόντια.

Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

Η προσπάθεια ελέγχου των περιοχών αυτών και η επέκταση των τουρκικών βλέψεων στην αποκαλούμενη περιοχή της “Γαλάζιας Πατρίδας”, είναι ειλημμένη και αυτό σημαίνει πολλά από εδώ και στο εξής για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.

Τα σενάρια στην προκειμένη περίπτωση μας δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις που θα συνάδουν με μετωπική σύγκρουση ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ