Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Καμπανάκι Ερντογάν προς την Ελλάδα: "Το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ''KAAN'' θα πετάξει στα τέλη του 2023 αντί του 2028"

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπεί σε μια νέα φάση από τον Φεβρουάριο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και ιδιαίτερα μετά την Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία.

Το περίγραμμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και η τουρκική αντίφαση

Η ένταση στο Αιγαίο έχει υποχωρήσει, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο της συναντησης-συζήτησης στον ΟΗΕ αργότερα  εντός του μηνός, Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Τέλος υπάρχει δεδηλωμένη διάθεση εκατέρωθεν για εύρεση ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Τουρκία δεν παραιτείται από κάποια από τις πολλές διεκδικήσεις που έχει σε βάρος μας, δεν έχει άρει το Casus Belli, προκαλεί εκ νέου στην Κύπρο με τα γεγονότα της Πύλας και συνεχίζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ της, έχοντας ως ακρογωνιαίο λίθο την πολεμική της βιομηχανία, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και παραδίδει ολοένα και περισσότερα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αξιωματούχους του ΔΝΤ να επισκέπτονται την χώρα.

Λογικό θα φάνταζε η γειτονική χώρα να έριχνε το βάρος της στην ανάπτυξη της οικονομίας της και στην ευημερία των πολιτών της και όχι σε εξοπλιστικά προγράμματα, αφού μάλιστα επιθυμεί όπως ισχυρίζεται, την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα, η οποία είναι γνωστό ότι δεν έχει επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της.

Άραγε η Τουρκία των "μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονες της του Νταβούτογλου, από ποιόν απειλείται και υπερεξοπλίζεται, όντας μέλος του ΝΑΤΟ; 

Από κανέναν. 

Οι δηλώσεις Ερντογάν για την εγχώρια  πολεμική βιομηχανία

Ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων αποτελεί η πρόσφατη δήλωση Ερντογάν, ότι "οι ενισχυμένες αποτρεπτικές ικανότητες της Τουρκίας είναι αναγκαιότητα, όχι επιλογή", όπως αναλύεται σε άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, όπως παρακάτω:

"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή, καθώς παρευρέθηκε στον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στις 30 Αυγούστου στην πρωτεύουσα Άγκυρα την Τετάρτη.

"Γνωρίζουμε πολύ καλά από τις πικρές εμπειρίες μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή Τουρκία χωρίς ισχυρό στρατό. Η αύξηση της αποτροπής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα μας και όχι επιλογή", είπε.

Είναι απαραίτητο να έχουμε έναν ισχυρό, σύγχρονο και πειθαρχημένο στρατό με υψηλή αποτρεπτική ικανότητα, πρόσθεσε.

"Έχουμε κάνει πολλά ιστορικά βήματα που θα ενισχύσουν τον στρατό μας. Γράψαμε κυριολεκτικά ένα έπος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ανυψωθεί στην "κορυφαία κατηγορία" όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες.

«Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο να πουλήσουμε συστήματα αεράμυνας σε όσους αρνούνται να μας δώσουν συστήματα αεράμυνας με αβάσιμες δικαιολογίες», είπε ο Πρόεδρος.

Το  τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ θα πετάξει στα τέλη του 2023 και όχι το 2028

Αναφερόμενος στο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος KAAN της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: «Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε το αεροσκάφος μας να απογειώνεται πριν από το τέλος του 2023».

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) Temel Kotil δήλωσε ότι το εγχώρια αναπτυγμένο μαχητικό αεροσκάφος KAAN 5ης γενιάς της Türkiye θα ξεκινήσει πτήσεις τον Δεκέμβριο.

Το KAAN ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πετάξει με τουρκικό κινητήρα το 2028, αλλά η διαδικασία τελείωσε πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν, είπε ο Kotil.

Ενώ το έργο KAAN ξεκίνησε το 2016, η TAI αναμενόταν να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη στη Διοίκηση των Τουρκικών Πολεμικών Αεροποριών έως το 2028.

Η παρουσία των ΤΕΔ σε Ιράκ-Συρία-Λιβύη

Τα επιτεύγματα του τουρκικού στρατού είναι ορατά στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ, όπου διεξήγαγε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και σταθεροποίησε την περιοχή. Στη Λιβύη, η Τουρκία υποστήριξε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που μάχεται ενάντια στον πραξικοπηματία Στρατηγό Khalifa Haftar.

Με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων, ο στρατός της Λιβύης προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις πολιτοφυλακές του Χάφταρ.

Οι τουρκικές διασυνοριακές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ στοχεύουν την τρομοκρατική ομάδα PKK, κυρίως μέσω επιχειρήσεων  που υποστηρίζονται από τον αέρα. Όσον αφορά τη βόρεια Συρία, ο στρατός της Τουρκίας απέτρεψε το σχηματισμό ενός «τρομοκρατικού διαδρόμου» από το YPG/PKK και εμπόδισε τις προσπάθειές του να διεισδύσει σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τους τρομοκράτες.

Στην 40χρονη και πλέον τρομοκρατική του εκστρατεία κατά της Τουρκίας, το PKK που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνο για το θάνατο 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

Το εγχώρια αναπτυγμένο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς «KAAN» της ürkiye θα ξεκινήσει πτήσεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI).

Η επαλήθευση του Kotil για το KAAN

Τα  παραπάνω λεγόμενα του Ερντογάν για τον χρόνο της πρώτης πτήσης του μαχητικού KAAN , επαλήθευσαν προγενέστερη δήλωση του  Γενικού Διευθυντή της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) Temel Kotil  σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ότι επέλεξαν τις 27 Δεκεμβρίου για την πρώτη εμφάνιση της KAAN στους τουρκικούς ουρανούς, πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και οι αδερφοί του στα όπλα έφθασαν στην Άγκυρα, η οποία ήταν μια από τις στιγμές ορόσημο για την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης τουρκικής δημοκρατίας και την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Το KAAN το έργο του οποίου ξεκίνησε το 2016,  ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πετάξει με τουρκικό κινητήρα το 2028, αλλά η διαδικασία τελείωσε πιο γρήγορα από ότι περίμεναν, είπε ο Kotil.

Το αεροσκάφος μήκους 21 μέτρων (περίπου 69 πόδια) μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 Mach (2.222 χλμ/ώρα) χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώθηση 29.000 λιβρών (13.000 κιλά) ο καθένας.

Οι δυνατότητες του KAAN περιλαμβάνουν υψηλή επίγνωση της κατάστασης, βελτιστοποιημένο φόρτο εργασίας πιλότων, ανίχνευση ζημιών μάχης, συστήματα αποστολής νέας γενιάς, χαμηλή παρατηρησιμότητα, χτυπήματα ακριβείας και εσωτερικό χώρο όπλων.

Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς KAAN αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16 του τουρκικού στρατού.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω στεκόμαστε στην τουρκική αντίφαση του υπερεξοπλισμού της χώρας, με την υποτιθέμενη  βούληση εύρεσης ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα, κάτι που μαρτυρά η ραγδαία αύξηση των δυνατοτήτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και η επίσπευση κατά πέντε (5) χρόνια του προγράμματος ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς KAAN.

Μένει να δούμε τα τυχόν προβλήματα του εν λόγω μαχητικού και  πότε χρονικά   θα κατασκευαστεί μαζικά και θα ενταχθεί στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού είναι γνωστό ότι η χώρα μας θα αρχίσει να λαμβάνει τα Αμερικανικά F-35 από το 2028 και εκείθεν.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι Τούρκοι επιχειρούν κατ'επίφαση τον διάλογο με την Ελλάδα, δείχνοντας καλό προσωπείο στις ΗΠΑ-ΕΕ, προκειμένου να αγοράσουν από την πρώτη τα  40 F-16 BLOCK -70 και τα 80 κιτ εκσυγχρονισμού της πολεμικής τους αεροπορίας.

Ωστόσο η έναρξη της υλοποίησης της εν λόγω πώλησης δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τα μέσα του 2026.

Συνεπώς η Τουρκία  αεροπορικά θα υπολείπεται της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, αγού εκτιμούμε ότι αν όλα πάνε καλά με το KAAN για τους Τούρκους, αυτοί  δεν θα μπορέσουν να το παράξουν μαζικά στελεχώνοντας της Πολεμική τους αεροπορία νωρίτερα από το 2026.

Αυτοί είναι οι λόγοι που κρατάμε "πολύ μικρό καλάθι" αναφορικά με τις αληθινές προθέσεις των Τούρκων για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, η οποία κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ