Για τις τελευταίες κινήσεις της Ελληνικής διπλωματίας μιλάει ο Πτέραρχος εν αποστρατεία, κ. Θανάσης Παπανικολάου με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, στο κανάλι του ΣΚΑΙ.
Μεταξύ άλλων ο Πτέραρχος αναφέρει: Σαφώς η επίσκεψη στην Αίγυπτο ήταν μια πάρα πολύ καλή κίνηση και θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει όπως είχε ξεκινήσει και τα προηγούμενα χρόνια αυτή την πιο κοντινή σχέση με αυτές τις χώρες όπως είναι και η Αίγυπτος. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά η ελληνική κυβέρνηση και πολύ σωστά πράττει μετά τις κινήσεις που έκανε και ο Ερντογάν, τα ανοίγματα προς αυτές τις χώρες, Ισραήλ και Αίγυπτο.
Άρα εμείς δεν θα μπορούσαμε να υστερήσουμε στο τομέα πάρα πολύ καλά κινήθηκε ο πρωθυπουργός με αυτή την κίνηση, την επίσκεψη του εκεί και με τις συζητήσεις και με τις επιτροπές συναντήσεων με υπουργούς σε όλα τα επίπεδα που θα πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια. Η Στροφή του Ερντογάν αναγκάζει και την Ελληνική πλευρά να έρθει ακόμα πιο κοντά και να ενισχύσει και τις τριήμερεις και όλες τις άλλες πολυμερείς σχέσεις της Μεσογείου, γιατί γνωρίζετε ότι παίζετε ένα παιχνίδι σοβαρό και στο ενεργειακό αλλά και σε άλλους τομείς στην περιοχή που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να μείνει πίσω.
Άρα και θα πρέπει να συνεχιστούν οι σχέσεις αυτές, όπως πολύ σωστά ο κύριος πρωθυπουργός έθεσε τις βάσεις αλλά και θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με δεδομένο πάντα ότι υπάρχει και το θέμα μεταξύ, Αιγύπτου και Τουρκίας, το γνωστό αυτό με τους των αδελφών μουσουλμάνων που ναι μεν μπορεί να φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί αλλά να ξέρετε είναι θέμα υπαρξιακό για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Κύριο Σίσι, ο οποίος έχει τους μόνους αντιπάλους αυτή την κατηγορία των μουσουλμάνων των σκληρών μουσουλμάνων που ως γνωστών και σήμερα συνεχίζεται η ενίσχυσή τους και οι σχέσεις τους με την Τουρκία του Ερντογάν.
Κοιτάξτε να δείτε δεν πρόκειται η Τουρκία να σταματήσει να διεκδικεί αυτά τα οποία κατά καιρούς έχει αναφέρει τα τελευταία χρόνια, γαλάζια πατρίδα και τα λοιπά και τα λοιπά. Αυτά θα πρέπει να το έχουμε κατά νου. Όμως θα πρέπει η Ελλάδα σαν μία χώρα της Δύσης μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινείται στο επίπεδο εξεύρεσης λύσεων έτσι ώστε να συνεχίζει η χώρα ειρηνικά.
Μας χωρίζουν ξέρετε τόσα θέματα με την Τουρκία που είναι πάρα πολύ δύσκολο αν η ίδια η Τουρκία δεν ρίξει λίγο νερό στο κρασί της, να προχωρήσουμε. Αυτά όλα είναι ζητήματα στα οποία σας είπα ότι η Τουρκία θα πρέπει να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της και να ξεκαθαρίσει τη θέση διότι όπως πολύ σωστά λέει και ο Κύριος Λάβδας, δεν μπορεί να θέτει η Τουρκία τόσα τόσα θέματα και εμείς να πηγαίνουμε με ένα, ενάμιση όπως πολύ σωστά είπε. Άρα πρέπει να κάνει πίσω οι Τουρκία αν πραγματικά θέλει να δοθούν λύσεις και να συζητήσουμε σε σοβαρή βάση. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Θα μου πείτε και τι θα έπρεπε να κάνει η Ελληνική πλευρά, να μη δέχεται τις συνομιλίες ή να μην έχεις επαφή; όχι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν αλλά να μην θεωρούμε, κρατάμε μεγάλο καλάθι περιμένοντας κάτι ότι μπορεί να προκύψει από αυτά θα πρέπει και η Ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική κοινή γνώμη ότι είναι.