Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε την Κυριακή η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, στέλνοντας μαχητικά F-16 και ιπτάμενα τάνκερ KC-135, να πετάξουν νότια της μεγαλονήσου, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη η παρουσία του 4ου πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό στην Αθήνα και ενόχληση στην Λευκωσία, που αντέδρασε με αντιNAVTEX στην τουρκική που δέσμευσε την σχετική περιοχή για το γεωτρύπανο έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στο twitter: «Εκτελέστηκε εκπαιδευτική πτήση στα νότια της Κύπρου, στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, με τη συμμετοχή μαχητικών και αεροσκαφών υποστήριξης που απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις που υπάγονται στη Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων.»
Το τουρκικό υπουργείο ανέβασε επίσης βίντεο που δείχνει την απογείωση αεροσκαφών και πλάνα από την πτήση που εκτέλεσαν στους αιθέρες της Μεσογείου.
Αξίζει να σημειώσουμε σε σχέση με την Κύπρο πως στις 10 Αυγούστου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας υποδέχθηκε τον ψευδοϋπουργό εσωτερικών των κατεχομένων της Κύπρου
Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα σχετικά με την Ελλάδα δήλωσε τα εξής: «Εισήλθαμε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα μετά τις συναντήσεις του Προέδρου μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της. Το δείχνουν και οι ίδιοι. Συγκεκριμένα, η βοήθεια της Ελλάδας προς εμάς κατά την διάρκεια του σεισμού, στη συνέχεια εκείνο το θλιβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και ό,τι κάναμε. Στη συνέχεια στείλαμε 2 αεροπλάνα για την πυρκαγιά στη Ρόδο. Αυτά βελτιώνουν την θετική ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινωνίες, οι δύο ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να αγγιχθούν τα γνωστά προβλήματα), και οι δύο πλευρές είναι θετικές στην έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Μπορούμε να αρχίσουμε να το υλοποιούμε αυτό το 2024. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την σεισμική ζώνη. Μπορούμε να επισκεφθούμε την σεισμική ζώνη μαζί του μετά τον Αύγουστο. Η συνάντησή μας με τον κ. Δένδια στο Βίλνιους ήταν πολύ εγκάρδια, πολύ χαλαρή, σε πολύ καλή ατμόσφαιρα».
Πηγές του ΥΠΕΘΑ που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα ως προς την αναφορά Γκιουλέρ για επίσκεψη από κοινού με Δένδια μετά τον Αύγουστο στις σεισμόπληκτες περιοχές της Ανατολίας σχολίασαν ως εξής: «Το έχουν συζητήσει όντως. Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο σε ημερομηνία αλλά μέσα στο φθινόπωρο θα μπορούσε να γίνει».