Ελληνοτουρκικά

Με το βλέμμα σε Αιγαίο-Θράκη οι Τούρκοι: Τι σημαντικό-ασύνηθες κρύβει η προαγωγή και διατήρηση στη θέση του ως Διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου του Στρατηγού Kemal Yeni

Είναι ευρέως γνωστό ότι το Αιγαίο βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, με την Στρατιά Αιγαίου να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για στρατιωτική ενέργεια κατάληψης νησιών μας στο Αρχιπέλαγος.

Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι στην παρούσα φάση επικρατεί ύφεση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο οι γείτονες παρά τις αβρότητες και την πρόθεσή τους για συζήτηση και διπλωματική επίλυση των διαφορών που οι ίδιοι εγείρουν σε βάρος μας, δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις τους, ούτε έχουν άρει το CASUS BELLI.

Συνεπώς δεν είναι διόλου απίθανο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να υποτροπιάζουν εκ νέου μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, πράγμα που θα επηρεαστεί όχι μόνο από τις δύο χώρες, αλλά σε συνδιασμό με άλλες Διεθνείς εξελίξεις, όπως πχ η πώληση ή όχι από τις ΗΠΑ των 40 F-16 BLOC-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού, η έγκριση ή όχι από το τουρκικό κοινοβούλιο της αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η τυχόν οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Τουρκία και το ύψος αυτής, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου και η τυχόν απόπειρα της Άγκυρας αυθαίρετης  οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ με την Αιγυπτιακή, στα πρώτυπα  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το Κυπριακό και άλλα.

Σε όποια των περιπτώσεων οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να τελούν σε εγρήγορση, επιδιώκοντας την σε βάθος γνώση των δυνατοτήτων και αδυναμιών του πιθανού αντιπάλου, παράγοντας ισχυρότατος για την επίτευξη της νίκης.

Αυτός είναι ο λόγος που θα επιχειρήσουμε με βάση διάφορα στοιχεία αλλά και το βιογραφικό του Διοικητή Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγού  Κεμάλ Γενί, να αποκρυπτογραφήσουμε τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία του Αξιωματικού εκείνου που θα ηγηθεί των τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών στο Αιγαίο σε περίπτωση εμπλοκής με την χώρα μας.

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο "Ο Κεμάλ Νεοδιορισμένος στη Διοίκηση Στρατού Αιγαίου!", στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο Γενικός Πίνακας Διορισμών της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων. Ο Κεμάλ Γενί επανατοποθετήθηκε στη Διοίκηση Στρατού Αιγαίου στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τις Αποφάσεις Διορισμού  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 11ης Αυγούστου 2023, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Προεδρικού Διατάγματος για τις Διαδικασίες Διορισμού Ανώτατων Δημοσίων Διοικητών και Δημόσιων Ιδρυμάτων και Οργανισμών, οι νέες θέσεις-καθήκοντα Στρατηγών και Ναυάρχων έχουν καθοριστεί.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο Στρατηγός Κεμάλ Γενί, ο οποίος ήταν Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, προήχθη και επανατοποθετείτε στην ίδια θέση και καθήκοντα που κατείχε.

Το Βιογραφικό του Στρατηγού Kemal Yeni

Ο Kemal Yeni γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1963 στο χωριό sahibinden στην περιοχή Toroslar της Μερσίνης. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία το 1985 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πυροβολικού.

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στη Σχολή Πυροβολικού και Πυραύλων, υπηρέτησε ως διοικητής σε διάφορες μονάδες πυροβολικού και αεράμυνας. Εισήλθε στη Σχολή Πολέμου Στρατού το 1997 και στη συνέχειαυπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και Μονάδες. Υπηρέτησε στην Τουρκική δυναμη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ 2000 και 2003, υπηρέτησε  στο τμήμα σχεδίασης ασκήσεων στα κεντρικά γραφεία του AFSOUTH στη Νάπολη. Προήχθη στο βαθμό του Συνταγματάρχητο 2005.

Σε αυτόν τον βαθμό, υπηρέτησε ως  Επιτελάρχης και Υποδιοικητής της 10ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στο Τατβάν και διευθυντής του κλάδου Εθνικής Στρατηγικής του Τμήματος του Γενικού Επιτελείου. Προήχθη στο βαθμό του Ταξίαρχου το 2011. Μεταξύ 2011 και 2015, διοίκησε την 58η Ταξιαρχία Πυροβολικού.

Προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου το 2015. Μεταξύ 2015-2016 διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος Διοικητικής Μερίμνης του Γενικού Επιτελείου.

Διετέλεσε 1ος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μεταξύ 2016-2017 και Διευθυντής  Επιχειρήσεων του  Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2017-2018.

Προήχθη στον βαθμό του Αντιστράτηγου το 2018.  Αφού υπηρέτησε ως Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού μεταξύ 2018-2021, έγινε Διοικητής της 1ης Στρατιάς στις 24 Αυγούστου 2021.  Τον Αύγουστο διορίστηκε στη Διοίκηση Στρατού Αιγαίου  2022.  Προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού το 2023.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής:

Ο Τούρκος Στρατηγός Kemal Yeni θα είναι Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου για 2η χρονιά, ενώ προήχθη σε Στρατηγό από Αντιστράτηγος που ήταν.

Αυτά σημαίνουν πολύ καλή γνώση της επιχειρησιακής σχεδίασης αλλά και των Σχηματισμών της Στρατιάς Αιγαίου από τον Διοικητή της και ότι αφενός χαίρει της εμπιστοσύνης του Ερντογάν και αφετέρου ότι είναι ικανός Αξιωματικός, αφού νωρίτερα διετέλεσε ως Διοικητής της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη, πάλι ως Αντιστράτηγος.

Το λέμε αυτό γιατί στην Τουρκία οι Διοικητές των τεσσάρων (4) Στρατιών της φέρουν τον βαθμό του Στρατηγού και όχι του Αντιστράτηγου.

Συνεπώς μιλάμε για κάποιον που διοίκησε δύο Στρατιές, την 1η και την 4η (αυτή εξακολουθεί να τη διοικεί), όπου και οι δύο έχουν τομέα ευθύνης με την Ελλάδα, φέροντας βαθμό μικρότερο από τον προβλεπόμενο.

Επίσης επισημαίνουμε ότι είναι ασύνηθες για τον τουρκικό στρατό, κάποιος να ήταν πρώτα Διοικητής της 1ης Στρατιάς και μετά Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει ο Ερντογάν στα νησιά μας.

Οι προγενέστερες θέσεις που υπηρέτησε ως Ταξίαρχος Διοικητής της 58 ΤΑΞΠΒ στο Πολατλί η οποία ανήκει στο εφεδρικό 4ο Σώμα Στρατού σε συγκερασμό με την θητεία του επί 3 χρόνια στο 3ο Σώμα Στρατού που ανήκει στην 1η Στρατιά (Ανατολική Θράκη), υποδηλώνουν γνώση σχεδίων εφεδρικών δυνάμεων που δύναται να ενεργήσουν κατά της Ελλάδας σε Έβρο και νησιά.

Η 1η Τουρκική Στρατιά με έδρα την Κων/πολη, αποτελείται από το 2ο Σώμα Στρατού (ΣΣ) και το 5ο Σώμα Στρατού που έχουν Τομείς Ευθύνης έναντι του Έβρου ποταμού σε νότο και βορρά αντιστοιχα και το 3ο ΣΣ ως εφεδρεία, το οποίο ανάλογα με την εξέλιξη της μάχης θα εμπλακεί επωφελεία των δύο επί του ΠΟΤ παραπάνω Σωμάτων Στρατού.

Σε περίπτωση δε που το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο προσανατολίσει το εφεδρικό 4οΣΣ προς το Αιγαίο, επωφελεία της Στρατιάς Αιγαίου, τότε η 59ΤΑΞΠΒ του Πολατλί, αναμένεται να ενισχύσει με πυρά την οργανική 57ΤΑΞΠΒ της Στρατιάς Αιγαίου.

Τέλος η θητεία του σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο AFSOUTH στη Νάπολη, υπό το ΝΑΤΟ υποδηλώνουν γνωριμίες-φιλίες με στελέχη Δυτικών Στρατών.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...