Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Αίγυπτος έτριξε τα δόντια στην Τουρκία και τα αεροπλάνα της προς Λιβύη πάνε πλέον μέσω Βαλκανίων

Η Τουρκία την ώρα που έχει ρίξει τις βερμπαλιστικές της επιθέσεις κατά της Ελλάδας, συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις της στη Λιβύη, προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε σε μια ενδεχόμενη κρίση με την Αθήνα να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την…«πίσω πόρτα» της ελληνικής Άμυνας που είναι η εκ Λιβύης εξόρμηση.

Η μόνη διαφοροποίηση που έχει υπάρξει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πως στο κομμάτι της αερογέφυρας προς την Λιβύη, τα τουρκικά μεταγωγικά δεν χρησιμοποιούν πλέον τον αεροδιάδρομο που τα έφερνε μέσω των δυτικών ορίων του FIR Λευκωσίας, στα βόρεια του FIR Καΐρου και από εκεί στο λιβυκό FIR, αποφεύγοντας έτσι το FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών στην Αθήνα, η Αίγυπτος πρέπει να κούνησε το δάχτυλο στην Τουρκία σχετικά με την πορεία αυτή των τουρκικών μεταγωγικών και έτσι πλέον αυτά χρησιμοποιούν μια πορεία που τα φέρνει μέσω Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας και Ιταλίας στη Λιβύη.

https://twitter.com/SaifFuture/status/1688943934376980481?s=20

Η Τουρκία βέβαια συνεχίζει να σπάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και με φορτηγά πλοία και να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, κάτι που φωτογράφισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σε Αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας τα εξής: «Μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο Θάλασσα μαζί με τα προβλήματα. Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και για το λόγο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα και την ευημερία της Αιγύπτου. Η Λιβύη είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Πράγματι, αποτέλεσε πρόβλημα, τα τελευταία χρόνια. Συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στήριξης της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές. Προέχει η απόσυρση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία και κυρίως από τους μισθοφόρους που βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη. Πρέπει να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφραστεί δημοκρατικά μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ώστε να αρθρωθεί μια ενιαία φωνή στη Λιβύη με τον πιο δημοκρατικό και ανώδυνο τρόπο».

Το γεγονός της παραβίασης του εμπάργκο από την Τουρκία αναφέρει στην έκθεσή του και το επιτελείο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» της ΕΕ που σημειώνει συγκεκριμένα: «Από την έναρξή της, η Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει επιβιβαστεί και επιθεωρήσει 25 ύποπτα πλοία. Σε τρεις περιπτώσεις, η IRINI κατέσχεσε τα φορτία που εκτιμάται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και εκτρέπει τα πλοία σε λιμάνι κράτους μέλους της ΕΕ. Ένα κράτος σημαίας (Τουρκία) έχει αρνηθεί τη συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών σε δέκα περιπτώσεις.

Η επιχείρηση IRINI έχει επίσης ερευνήσει 11059 εμπορικά πλοία μέσω αιτήματος πληροφοριών μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων (hailing) και επισκέφθηκε 537 πλοία κατόπιν συγκατάθεσης του πλοιάρχου τους (οι λεγόμενες «φιλικές προσεγγίσεις»*.)

Επιπλέον, η Επιχείρηση διερεύνησε 1.153 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και παρείχε 42 ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν παραβιάσεις ή πιθανές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου πετρελαίου στη δυτική και την ανατολική χώρα.

Τέλος, μέσω της ενσωματωμένης κυψέλης πληροφοριών για το έγκλημα, η επιχείρηση εξέδωσε 80 συστάσεις για επιθεώρηση ύποπτων σκαφών στα λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εκ των οποίων οι 63 πραγματοποιήθηκαν.

Αυτά τα αποτελέσματα κατέδειξαν την αποτελεσματικότητα και την αμεροληψία της IRINI».

https://twitter.com/EUNAVFOR_MED/status/1688936086150467584?s=20
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ