Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θανάσιμοι κίνδυνοι για ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα πίσω από τουρκικά αιολικά πάρκα σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο- Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του Έβρου από πυρηνικά απόβλητα;

Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στην σημαντική επένδυση που θα κάνει η Γαλλική εταιρεία ενέργειας TotalEnergies με τη Rönesans Holding στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Τουρκίας, με αρχικό στόχο τα 1000 μεγαβάτ και τελικό τα 5000 μεγαβάτ. Στόχος του Τουρκικό Εθνικού Ενεργειακού Σχεδίου, είναι να αυξηθεί το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην εγκατεστημένη ισχύ της Τουρκίας στο 65% έως το 2035.

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός ενέργειας Μπαϊρακτάρ είπε πρόσφατα σε ΜΜΕ της χώρας του, ότι πολλές συμφωνίες υπογράφηκαν με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στον Κόλπο, τονίζοντας ότι: «Θα συνεργαστούμε με αυτές τις τρεις χώρες σε άλλους τομείς ενέργειας, ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επόμενη περίοδο» 

https://www.youtube.com/watch?v=S50XUp0F6cU

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο, "Μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία! Υπουργός Μπαϊρακτάρ: Μια πολύ σοβαρή ενεργειακή συμφωνία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", το οποίο επισημαίνει:

"Υπενθυμίζοντας ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στα οποία ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Κόλπο, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θέλουν επίσης να αναπτύξουν ενεργειακά έργα με την Τουρκία.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε ενεργειακά έργα που είναι πιθανό να υλοποιηθούν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους τελευταίους δύο μήνες. "Έχουμε ένα σύνολο έργων που περιλαμβάνει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, φυσικού αερίου και παραγωγής υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας", είπε.

Τονίζοντας ότι οι χώρες του Κόλπου ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία, ο Μπαϊρακτάρ είπε: «Επειδή οι εταιρείες που επενδύουν στην Τουρκία γνωρίζουν τη χώρα μας, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια σημαντική ενεργειακή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία από αυτή την άποψη, το ύψος της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί , αλλά θα αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 4-5 χιλιάδων μεγαβάτ. Βλέπουμε ότι ενδιαφέρονται για το έργο. Θέλουμε να αναπτύξουμε περιφερειακή συνεργασία με τις γύρω χώρες, τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Είδαμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν επιθυμίες και απαιτήσεις και εκεί».

Στόχος επενδύσεις για παραγωγή 5000 μεγαβάτ σε ετησίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία σκοπεύει να επενδύσει για παραγωγή 3.500 μεγαβάτ ηλιακής και 1.500 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο μέχρι το 2035, ο Μπαϊρακτάρ είπε:

«Όταν σκεφτούμε έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που μπορεί να παράγει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια, θα είναι σαν να έχουμε θέσει σε λειτουργία περίπου 6 νέα φράγματα Ατατούρκ όταν υλοποιήσουμε αυτά τα έργα». 

Η πυρηνική ενέργεια και η συνεισφορά του Ακουγιού

Δηλώνοντας ότι τα πυρηνικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ενεργειακό καλάθι της Τουρκίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας την εξάρτηση από το εξωτερικό και την ασφάλεια του εφοδιασμού, ο Μπαϊρακτάρ είπε:

«Το Akkuyu απέκτησε το καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης με την άφιξη του καυσίμου στις 27 Απριλίου. Ας ελπίσουμε ότι το 2024, η πρώτη ηλεκτρική ενέργεια θα παραχθεί από τον αντιδραστήρα.

Έτσι τα επόμενα χρόνια, με την ενεργοποίηση άλλων αντιδραστήρων, το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας θα καλυφθεί από το Akkuyu με περίπου 4 αντιδραστήρες». 

Όσον αφορά τα νέα έργα πυρηνικής ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ είπε:

Η Ανατολική Θράκη στα νέα πυρηνικά ενεργειακά σχέδια

"Για το έργο της Θράκης, διαπραγματευόμαστε κυρίως με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και συναφείς εταιρείες. Οι διαπραγματεύσεις μας έχουν φτάσει σε σημαντικό επίπεδο ωριμότητας.

Συνεργαζόμαστε με τη Rosatom σε ένα άλλο έργο, τη Sinop, εδώ και χρόνια. Η Νότια Κορέα θέλει επίσης να αντικατοπτρίσει την εμπειρία της σε αυτό το θέμα στη χώρα μας.  Οι διαπραγματεύσεις μαζί τους  συνεχίζονται στην Τουρκία. Στόχος μας είναι να τις ολοκληρώσουμε τους επόμενους μήνες και να ξεκινήσουμε ουσιαστική δουλειά στο πεδίο για αυτό το θέμα».

Ο υπουργός Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι αξιολογείται η συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Αγγλία σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης τον στόχο της Τουρκίας να είναι ουδέτερος ως προς τον άνθρακα το 2053, συμπληρώνοντας: «Έχουμε στόχο μια Τουρκία που είναι καθαρός εξαγωγέας πόρων και τεχνολογίας».

Προβληματισμοί- κίνδυνοι για την Ελλάδα

Από τις παραπάνω πομπώδεις ενεργειακές αναγγελίες περί συμμαχιών και στόχων του Τούρκου Υπουργού ενέργειας Μπαϊρακτάρ, στεκόμαστε στα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που σχεδιάζουν τους τελευταίους δύο μήνες Τουρκία και ΗΑΕ και στο έργο σύμφωνα με τον τουρκικό πυρηνικό ενεργειακό σχεδιασμό στην Ανατολική Θράκη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κινεζική κρατική εταιρεία ενέργειας State Power Investment Corp, για την μονάδα στην περιοχή Κιρκλάρελι (Σαράντα εκκλησιές) στην Ανατολική Θράκη.

Αναφορικά με τα προαναφερθέντα τουρκικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κοινώς θαλάσσια αιολικά πάρκα, πού θα δημιουργηθούν;

Πως θα αντιδρούσε η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία, συνεργαζόμενη με εταιρεία των ΗΑΕ, επιχειρούσε να δημιουργήσει θαλάσσια αιολικά πάρκα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ σε ΝΑ Μεσόγειο, νοτίως Καστελορίζου, πέραν των 6νμ ή στο Αιγαίο;

Σε περίπτωση κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στις Σαράντα Εκκλησιές στην Ανατολική Θράκη, ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις τυχόν ραδιενεργών αποβλήτων στον Τούντζα ποταμό και μέσω αυτού στον Έβρο στον οποίο συμβάλλει στο ύψος της Αδριανούπολης και κατ' επέκταση στο Βόρειο Αιγαίο;

Τέλος σε περίπτωση ατυχήματος σε Ακουγιού και Σαράντα Εκκλησιές πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα;

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ