Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα εφαρμόζει πολιτική επαναπροσέγγισης με τις χώρες του Κόλπου και ιδιαίτερα με την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Στην προσπάθειά της αυτή σημαίνοντα ρόλο παίζει η αμυντική της βιομηχανία, την οποία χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος, προκειμένου να προκαλέσει την συνεργασία της με τις αντίστοιχες των παραπάνω χωρών κυρίως, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο υπόβαθρο για ένα πλαίσιο συνεργασίας σε πολλαπλούς τομείς στη συυνέχεια.
Σε αυτό το μήκος κύματος "κινείται" άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ το οποίο αναφέρει σχετικά:
Η παρουσία αμυντικών εταιρειών Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ στην "IDEF-2023"
"Η αμυντική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, SAMI, έκανε την εναρκτήρια της εμφάνιση σε διεθνή έκθεση όπλων στην Κωνσταντινούπολη φέτος. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου στην αμυντική βιομηχανία, μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.
Καταλαμβάνοντας σημαντικό μέρος του περιπτέρου της Σαουδικής Αραβίας, η παρουσία της SAMI είναι αξιοσημείωτη.
Άλλοι συμμετέχοντες από το βασίλειο ήταν η Γενική Αρχή Στρατιωτικών Βιομηχανιών (GAMI) και οι τεχνολογίες Intra
Επιπλέον, εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γνωστές για τις τακτικές εμφανίσεις τους σε αυτήν την έκθεση, αποκάλυψαν νέες δυνατότητες που συνήθως προορίζονται για τις δικές τους αμυντικές εκθέσεις.
Αυτό δείχνει ότι το Άμπου Ντάμπι εξετάζει την Άγκυρα ως πιθανή αγορά.
Ο Ερντογάν "έστησε" το σκηνικό
Σύμφωνα με τον Theodore Karasik, ανώτερο σύμβουλο στη γεωπολιτική εταιρεία συμβούλων Gulf State Analytics με έδρα τις ΗΠΑ, η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησε το σκηνικό για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ αυτών των εθνών και της Τουρκίας.
Υπογραμμίζει τον ρόλο των αμυντικών φορέων SAMI, GAMI και ΗΑΕ σε αυτές τις προσπάθειες, οι οποίες προσαρμόζονται στρατηγικά για συγκεκριμένες ανάγκες.
Η Τουρκία, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχει στην έκθεση Παγκόσμια αμυντική έκθεση με έδρα τη Σαουδική Αραβία, με 29 εταιρείες που θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, όπως ανακοίνωσε ο Mansour Al-Babtain, επικεφαλής σύνδεσμος του WDS, KSA.
Στην αμυντική έκθεση της Κωνσταντινούπολης, η SAMI αποκάλυψε το πρώτο σύστημα διαχείρισης μάχης Hazem κατασκευασμένο από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο ενσωματώθηκε στις κορβέτες της κατηγορίας Saudi Avante 2200.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία των ΗΑΕ Calidus, σε συμμαχία με το Συμβούλιο Tawazun της χώρας, παρουσίασε έναν κινητό εκτοξευτή πυραύλων.
Το όχημα, με το όνομα Alheda, εξοπλισμένο με εκτοξευτή, είναι μια ελαφριά τροχοφόρα συσκευή ικανή να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Alheda και οκτώ πυραύλους LOGIR.
Διαθέτει λειτουργία απομακρυσμένης πυροδότησης και αναμένεται να εισέλθει στη φάση δοκιμών σε τρεις μήνες.
Ο Karasik σημείωσε ότι η Calidus των ΗΑΕ που αποκαλύπτει ένα τεθωρακισμένο όχημα εξοπλισμένο με πυραύλους εδάφους-εδάφους και εδάφους-αέρος, υπόσχεται πολλά για την εξελισσόμενη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.
Σχολίασε επίσης την εξερεύνηση των σαουδαραβικών οντοτήτων σε drones και κρυπτογράφηση, υποδεικνύοντας μοναδική ανάπτυξη και βελτιώσεις σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας Τουρκίας-ΗΑΕ
Την τρίτη ημέρα της έκθεσης, η εταιρεία Black Cobra Military Supplies των ΗΑΕ και η τουρκική εταιρεία OSTIM υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.
Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη διερεύνηση ευκαιριών, κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στην τεχνολογική συνεργασία.
Ωστόσο, η άνθηση των δεσμών μεταξύ των χωρών του Κόλπου και της Τουρκίας μπορεί επίσης να επιφέρει ανταγωνισμό, δεδομένης της διαφωνίας μεταξύ της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.
Ο Karasik προτείνει ότι το πραγματικό ερώτημα βρίσκεται στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των τριών εθνών για την κάλυψη των ειδικών αμυντικών αναγκών τους.
Έθιξε επίσης το θέμα της πραγματικής εφαρμογής και των χρήσεων αυτών των συστημάτων, που μένει να φανεί.
Το "Vision 2030" για Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ
Στο πλαίσιο του "Vision 2030", τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εστιάζουν στην εντοπιότητα της αμυντικής παραγωγής.
Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση μεταφοράς τεχνολογίας και τη σύσταση κοινοπραξιών με εταιρείες για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας τους στον τομέα. Οι τουρκικές εταιρείες αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με αυτήν την πρωτοβουλία και ορισμένες έχουν ήδη επιδείξει την ετοιμότητά τους.
Ο Ozgur Guleryuz, υψηλόβαθμο στέλεχος της αμυντικής εταιρείας STM της Τουρκίας, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με χώρες του Κόλπου.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η STM είναι πρόθυμη να μεταφέρει την τεχνολογία της σε αυτές τις χώρες, ακολουθώντας τις τοπικές τους ανάγκες.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τα επόμενα χρόνια, η ολοένα στενότερη και διαρκώς αυξανόμενη σχέση των αμυντικών βιομηχανιών Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ.
Ζητούμενο για τις χώρες του κόλπου είναι η απόκτηση κυρίως τεχνογνωσίας και η απο κοινού έρευνα με τουρκικές εταιρείες, προκειμένου να αναπτύξουν την εγχώρια αμυντική τους βιομηχανία, έτσι ώστε να πετύχουν σε μεγάλο βαθμό απεξάρτηση από άλλες χώρες για την προμήθεια τους με οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η ώσμωση των αμυντικών βιομηχανιών των τριών (3) χωρών θα έχει ως επακόλουθο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών τους σε πολλαπλούς τομείς, με έναν εξ αυτών να είναι θέματα περιφερειακής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, οπότε και αναμένουμε σταδιακά μετατόπιση των θέσεων Σαουδικής Αραβίας-ΗΑΕ υπέρ της Τουρκίας στο ζήτημα της Λιβύης και της ΝΑ Μεσογείου.