Πυρ και μανία είναι οι Τούρκοι μετά την δήθεν “αναθέρμανση των σχέσεων με την χώρα τους”, αφού βλέπουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη στενή στρατιωτική συνεργασία με άλλες χώρες, μια κίνηση που είχε καταγγείλει η Άγκυρα στο παρελθόν.
Η Αλεξανδρούπολη, στρατηγικό λιμάνι στη βορειοανατολική Ελλάδα, θα είναι ανοιχτό προς χρήση από τον Γαλλικό Στρατό, και αυτό μετά την παρουσία των Αμερικανών προκαλεί έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, αφού θυμίζουν εποχές 1919-20.
Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, διευθυντής του λιμένα, συναντήθηκε πρόσφατα με ομάδα αξιωματικών του γαλλικού στρατού, και ουσιαστικά αποφάσισαν την ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών στοιχείων στο λιμάνι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.
Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει επικυρώσει την σχετική συμφωνία συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια με τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2021.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα που ορίζει ότι τα μέρη πρέπει να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια μεταξύ τους σε περίπτωση επίθεσης απο ξένη δύναμη και αφορά και την Αλεξανδρούπολη.
Η πόλη αυτή φιλοξενεί επίσης αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάνοντας την Άγκυρα άκρως επιφυλακτική για τις προθέσεις Αμερικανών και Γάλλων στην ευρύτερη περιοχή.
“Η τουρκική ελίτ βλέπει ένα νέο στάδιο στους δεσμούς με την Ελλάδα μετά τις εκλογικές νίκες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς ο Τούρκος ηγέτης έχει εκφράσει την ελπίδα για καλύτερους δεσμούς.
Ο ίδιος όμως είναι επιφυλακτικός απέναντι σε ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο”, τονίζει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων σχετικά με το μέλλον των ελληνο-τουρκικών σχέσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ερντογάν φέρεται να είπε “ότι πιστεύει ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εμπόδια όσον αφορά τις σχέσεις, αλλά προειδοποίησε την Ελλάδα για να μην κάνει τυχόν «προκλήσεις».
Όταν λέει “προκλήσεις” ο Σουλτάνος Ερντογάν, εννοεί κινήσεις σαν αυτή με την Γαλλία στην Αλεξανδρούπολη, την παρουσία νέων αμερικανικών μονάδων στην χώρα μας για εκπαίδευση, και γενικά κάθε συμμαχία, ή εξοπλισμός, που θα απέτρεπε τα δικά του ιδιοτελή και ύποπτα σχέδια κατά της χώρας μας στο μέλλον.
Αυτό ακριβώς εννοεί γενικά ως προκλήσεις η νεο-οθωμανική Τουρκία, που θέλει να “φιλανδοποιήσει” την χώρα μας, με κάθε τρόπο, με κάθε προσπάθεια, ή δήλωση Τούρκου εκπροσώπου.
«Σίγουρα, το ζήτημα (του εξοπλισμού) δεν είναι αποκλειστικά έργο της Ελλάδας. Έχουν φίλους στον Λευκό Οίκο, αφού έχουν ένα ελληνικό λόμπυ, που μας προκαλεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η πρόκληση οδήγησε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα κατά καιρούς. Οι νέες επαφές μας εμ την Ελλα´δα θα μεταμορφώσουν τις σχέσεις μας», είπε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τις δήθεν “ελληνικές προκλητικές ενέργειες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει των υποχρεώσεων της Συνθήκης της λωζάννης”.
Συστηματικά πλέον οι Τούρκοι προσβάλλουν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος να έχει στρατό στα νησιά της ενώ οι ίδιοι εξοπλίζουν συνεχώς της 4η στρατιά ( Αιγαίου).
Το τουρκικό ΥΠΑΜ καταγράφει μεθοδικά κάθε ελληνική στρατιωτική εκδήλωση σε Αιγαίο και νησιά, με απώτερο σκοπό να τις ρίξει στο τραπέζι για να πιέσει για το ‘φανταστικό” σχέδιο της αποστρατικοποίησης των νησιών μας.
Η Τουρκία δείχνει συνεχώς τις κατακτητικές προθέσεις της για τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού με διάφορες ανυπόστατες θεωρίες, όπως αυτές των "γκρίζων ζωνών" και "της γαλάζιας πατρίδας", αμφισβητεί την κυριαρχία μας σε αυτά. Εσχάτως όλοι οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει μία "εκστρατεία" με στόχο την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.
Οι αντιπρόσωποι της Τουρκίας, αντιτάσσονται εδώ και χρόνια και να πιέζουν το ΝΑΤΟ ώστε να μην αναγνωρίζεται ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Λήμνο, κάτι που έγινε με θέμα τις Επικοινωνίες και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (NCIA) [ACP 100 NS-1 (Q) και ACP 117 NS-1 )] που ανήκουν στο Δίκτυο της συμμαχίας, λόγω αναφορών σε ελληνικές φρουρές στη Λήμνο, ενώ άσκησαν βέτο σε ένα διάγραμμα του ΝΑΤΟ αποκαλύπτοντας ελληνική στρατιωτική παρουσία στα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι Έλληνες Αξιωματικοί έχουν χαρακτηρίσει όλα αυτά τα τουρκικά αιτήματα και επιχειρήματα στο ΝΑΤΟ, ως έωλα και απαράδεκτα, και ισχυρίζονται συνεχώς, ότι η Σύμβαση του Μόντρε του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, είχε αλλάξει και το καθεστώς των νησιών.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Τουρκία παρακολουθεί εδώ και καιρό τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα οχήματα που αναπτύσσονται στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενημερώνει το ΝΑΤΟ.
“Με τον Μητσοτάκη στο τιμόνι, η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα πολλές σημαντικές συμφωνίες όπλων, συμπεριλαμβανομένων drones και πυραύλων από το Ισραήλ, αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία και αναβαθμίσεις στον στόλο της F-16 από τις ΗΠΑ. Η Αθήνα προσέγγισε επίσης την Ουάσιγκτον για πιθανή αγορά τουλάχιστον 20 μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35 και το Βερολίνο για ενημέρωση του στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2 και αγορές τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx.
Η Αθήνα απαντά ότι τα νησιά του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν απροστάτευτα”, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος της Sabah, κατανοώντας και ο ίδιος ότι ο εξοπλισμός των νησιών μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας αφού αφορά ελληνική επικράτεια.