Είναι γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει έναν ιδιαίτερο ζήλο στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας και του «χτισίματος» συμμαχιών με ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, αλλά και με την ανερχόμενη υπερδύναμη Ινδία.
Ινδικοί πύραυλοι SAAW και ASTRA "φέρονται" από τα Γαλλικά μαχητικά Rafale
Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφέραμε, ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία θέλει να ενσωματώσει το Smart Anti Airfield Weapon (SAAW) και τον πύραυλο «Astra» (αέρος-αέρος) στα Rafale της, τα οποία χρησιμοποιεί από το 2020.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση διαφόρων Ινδικών πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων βομβών ολίσθησης μεγάλου βεληνεκούς, στο υπόψιν αεροσκάφος. Οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει μια σημαντική αγορά για τα ινδικά οπλικά συστήματα μόλις ενσωματωθούν στα Rafale.
Κερδισμένη από την προσέγγιση Γαλλίας-Ινδίας και την παραγωγή ινδικών πυραύλων για τα μαχητικά Rafale, είναι και η Ελλάδα, που διαθετει στο οπλοστάσιο της τα υπόψιν μαχητικά αεροσκάφη, αφού θα μπορεί να προμηθευτεί αυτούς στο μέλλον εκτός από το Παρίσι και από το Νέο Δελχί, συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τις καλές σχέσεις της με αυτό.
Ο νέος Ινδικός πύραυλος κατά της ακτινοβολίας RudraM-II εκτοξεύεται και από τα Mirage-2000
Ωστόσο το θέμα παίρνει νέες προεκτάσεις για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ,η Ινδία φέρεται ότι έχει δοκιμάσει επιτυχώς τους πυραύλους κατά της ακτινοβολίας RudraM-II που μπορούν να εκτοξευθούν τόσο από μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30MKI όσο και από Mirage-2000, επισημαίνοντας:
"Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Dr. SV Kamat επιβεβαίωσε την επιτυχή δοκιμή του πυραύλου RudraM-II. Τον Οκτώβριο του 2020, η Ινδία εκτόξευσε τον πρώτο εγχώριο πύραυλο κατά της ακτινοβολίας RudraM που αναπτύχθηκε για το μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-30MKI.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Βεληνεκές
Ο RudraM-II μπορεί να εκτοξευτεί τόσο από Su-30 όσο και από Mirage-2000, ενισχύοντας σημαντικά την ισχύ πυρός της Ινδικής Αεροπορίας (IAF), έχοντας βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Ενώ το RudraM-I είναι εξοπλισμένο μόνο με μια κεφαλή παθητικής εστίασης (PHH) για την τελική επίθεση στα συστήματα ραντάρ επιτήρησης και καθοδήγησης του αντιπάλου, στους πύργους επικοινωνίας, στα κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε άλλους στόχους που εκπέμπουν ακτινοβολία, ο RudraM-II είναι εξοπλισμένο με έναν ανιχνευτή υπερύθρων απεικόνισης (IIR) μαζί με PHH για εξουδετέρωση άλλων στόχων όπως αεροδιάδρομοι, αποθήκες και υπόστεγα αεροσκαφών.
Ο RudraM-II μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 200 κιλών. Μπορεί να επιτύχει ταχύτητα 5,5 Mach και μπορεί να εκτοξευθεί από υψόμετρα που κυμαίνονται από 3 έως 15 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το DRDO.
Παρά το όνομά του, ο πύραυλος δεν έχει καμία σχέση με πυρηνική ενέργεια ή ακτινοβολία. Είναι όπλα που εκτοξεύονται γενικά από αέρος για την εξουδετέρωση στόχων εδάφους και πλοίων.
Εντοπίζουν τις εχθρικές ραδιοεκπομπές σταθμών ραντάρ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εχθρικών αεροσκαφών και απευθείας πυραύλων εδάφους-αέρος. Τα ARMs εφευρέθηκαν τον 20ο αιώνα για να διαταράξουν τις δυνατότητες επικοινωνίας και παρακολούθησης του εχθρού
Το 2001, η Ινδία αγόρασε Kh-31 για το Su-30MKI της, συμπεριλαμβανομένων 60 Kh-31A και 90 Kh-31P. Τον Ιούλιο του 2019, το Sputnik News ανέφερε ότι η Ινδία αγόρασε επιπλέον πυραύλους Kh-31.
Η ανάπτυξη αυτών των πυραύλων κατά των ραντάρ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει παρατηρηθεί και σημειωθεί έντονα από το ινδικό αμυντικό κατεστημένο."
Τομείς Συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας
Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας , η οποία θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, εστιάζοντας στους τομείς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο (2) χωρών.
Τώρα σε αυτούς τους τομείς συνεργασίας έρχεται να προστεθεί η δυνατότητα αγοράς από την Ελλάδα του νέου Ινδικού πυραύλου κατά της ακτινοβολίας RudraM-II, ο οποίος έχει βεληνεκές 300χλμ και ταχύτητα έως 5,5 Mach και δύναται να εκτοξευτεί από Γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 που διαθέτει η χώρα μας.
Πλέον της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων Αθήνας-Νέο Δελχί που θα έχει ως αποτέλεσμα η αγορά των υπόψιν πυραύλων από την Ελλάδα,λόγω των πάρα πολύ καλών τεχνικών χαρακτηριστικών και της εμβέλειάς τους, επιπλέον θα αποτελέσουν ένα σημαντικότατο όπλο καταστροφής τουρκικών ραντάρ αεράμυνας σε μεγάλη απόσταση και βάθος από τα μικρασιατικά παράλια σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης, διευκούνοντας σημαντικότατα το έργο της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη συνέχεια.