Ελληνοτουρκικά

Το Ευρωπαϊκό πρόβλημα ανεπάρκειας οπλικών συστημάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς-Οι κινήσεις της Ελλάδας ελέω τουρκικής απειλής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε περίταρανα ότι τα όπλα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, είναι πολύ χρήσιμα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού δίνουν την ικανότητα εμπλοκής στόχων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό βάθος,επιτρέοντας την διεξαγωγή  κατάλληλων επιθετικών και αμυντικών ελιγμών, διαμορφώνοντας έτσι τις συνθήκες για  επίτευξη νίκης στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο μολονότι πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, το καμπανάκι είχε χτυπήσει λίγα χρόνια  νωρίτερα  για τις χώρες  της ΕΕ με την πρσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα, αναφορικά με την αναγκαιότητα απόκτησης οπλικών συστημάτων-πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αυτές ουδόλως κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση οι Ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ να εμφανίζουν σοβαρό  πρόβλημα  επάρκειας στον εν λόγω τομέα.

Το Ευρωπαϊκό πρόβλημα ανεπάρκειας οπλικών συστημάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

"Ο γρίφος των πυραύλων της Ευρώπης" είναι ο τίτλος σχετικού με το θέμα άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα:

Ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικής υποχρηματοδότησης και των διαφορετικών προτεραιοτήτων προμηθειών, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αγνοήσει εδώ και καιρό την" στροφή" προς τα συστήματα μεγάλης  εμβέλειας και το χτυπημάτων ακριβείας στον σύγχρονο πόλεμο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά πυραυλικά οπλοστάσια να μην είναι κατάλληλα για πόλεμο υψηλής έντασης.

Οι  δε παραδόσεις όπλων κρούσης μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ελλείψεις ευρωπαϊκών αποθεμάτων.

Για να ξεφύγουν από το πρόβλημα αυτό τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος φιλοξενεί ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες με μεγάλες ικανότητες κατασκευής πυραύλων που μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των λιγοστών οπλοστασίων κρούσεων μεγάλης εμβέλειας της Ευρώπης.

Από αυτή την άποψη, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να ακολουθήσουν μια στρατηγική τριών άξονων με στόχο, την αύξηση της παραγωγής υφιστάμενων σχεδίων πυραύλων, την επιτάχυνση και τον συντονισμό των αναπτυξιακών προσπαθειών για νέα σχέδια πυραύλων και τον επιμερισμό του φόρτου εργασίας κατασκευής πυραύλων.

Όπλα μεγάλης εμβέλειας

Ο όρος «όπλο κρούσης μεγάλης εμβέλειας» περιγράφει μια κατηγορία συμβατικών οπλικών συστημάτων που είναι ικανά να πλήξουν στόχους από απόσταση και με υψηλή ακρίβεια.

Η κατηγορία περιλαμβάνει συμβατικούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους,υπερηχητικούς πυραύλους , μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.

Η έννοια του «μεγάλου βεληνεκούς» εξαρτάται από το γεωγραφικό πλαίσιο εντός του οποίου χρησιμοποιείται το όπλο κρούσης.

Για παράδειγμα, ο όρος έχει διαφορετική σημασία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο από ότι στο πλαίσιο της Ασίας-Ειρηνικού.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, το "μεγάλο βεληνεκές" υποδηλώνει έναν τύπο οπλικού συστήματος που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη , αφού  πέρα από το τακτικό επίπεδο  επιτρέπει χτυπήματα σε  στρατηγικό βάθος  κατά του αντιπάλου.

Εκπληρώνοντας ένα ποικίλο σύνολο λειτουργιών τακτικής, επιχειρησιακής και στρατηγικού επιπέδου, τα όπλα κρούσης μεγάλης εμβέλειας παρέχουν στα κράτη-κατόχους μια ισχυρή και ευέλικτη ικανότητα μάχης.

 Τα οφέλη που απορρέουν από μια ικανή δύναμη κρούσης μεγάλης εμβέλειας είναι σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας μεγάλος  αριθμός κρατών διπλασιάζει τα όπλα κρούσης μεγάλης εμβέλειας του αυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και στην αποτροπή τους.

 Η έλλειψη πυραύλων στην Ευρώπη

Το 2023, τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ μαζί αναπτύσσουν ένα οπλοστάσιο κρούσης μεγάλης εμβέλειας περίπου 3.100-3.300 πυραυλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση ενός πολέμου στην περιοχή.

 Η εκτίμηση περιλαμβάνει δυνατότητες εκτόξευσης αέρος και εδάφους, συμπεριλαμβανομένων τόσο των πυραύλων κρουζ όσο και των βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων ή μεγαλύτερο , αλλά  δεν περιλαμβάνει αριθμούς για τις τουρκικές ιθαγενείς ικανότητες εκτόξευσης επιφανείας που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Η Τουρκία συγκεκριμένα , έχει αποκτήσει μια σημαντική ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας την τελευταία δεκαετία, την οποία συνεχίζει να βελτιώνει τόσο ως προς το μέγεθος όσο και την ποιότητα του οπλοστασίου.

Κινητοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Για να ξεφύγει από τον γρίφο των πυραύλων της, η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική πυραύλων.

Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί γύρω από την κινητοποίηση και την συγκεντρωτική ενέργεια της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, της  κατά καιρούς διασπασμένης.

Ο κύριος παίκτης στην πυραυλική βιομηχανία της Ευρώπης είναι ο ευρωπαϊκός όμιλος εξοπλισμών MBDA (που ανήκει στην Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo), οι εθνικές θυγατρικές της οποίας λειτουργούν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τη σειρά τους, οι εθνικές θυγατρικές της MBDA κατέχουν ένα σημαντικό σύνολο μικρότερων εταιρειών που λειτουργούν ως προμηθευτές κρίσιμων εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων πυραύλων, κεφαλών και τεχνολογίας αισθητήρων. Αυτός ο ιστός κατασκευής πυραύλων που επικεντρώνεται γύρω από το MBDA συμπληρώνεται από πολλούς άλλους εθνικούς παράγοντες, όπως η γερμανική Diehl, η Νορβηγική Kongsberg και η Σουηδική SAAB, μεταξύ άλλων.

Γενικά, η βιομηχανία πυραύλων της Ευρώπης χαρακτηρίζεται ήδη από σχετικά υψηλό βαθμό συνεργασίας (όπως υποδεικνύεται από πολλά ευρωπαϊκά έργα πυραύλων), μεταξύ άλλων και πέρα από τα όρια των ομάδων. Η πρόκληση θα είναι η προώθηση της στενότερης ολοκλήρωσης σε όλες τις εθνικές γραμμές για την υποστήριξη του πυραυλικού επανεξοπλισμού της Ευρώπης.

Αυτό είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι η μαζική συσσώρευση δυνατοτήτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για πόλεμο με την Κίνα, θα καταλάβει τη συντριπτική πλειοψηφία της αμερικανικής βιομηχανικής ικανότητας σε αυτόν τον τομέα.

Μπορούν οι χώρες της ΕΕ να ξεπεράσουν το "πρόβλημα";

Δυστυχώς όπως επισημάνθηκε , τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν από καιρό παραμελήσει τις ικανότητές τους για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, με αποτέλεσμα επικίνδυνες ελλείψεις και σε αποθέματα πυραύλων που  είναι κατάλληλοι για τον πόλεμο υψηλής έντασης του 21ου αιώνα.

Ευτυχώς για τα ευρωπαϊκά κράτη, η ήπειρος έχει τα μέσα για να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Κινητοποιώντας τις βιομηχανικές τους ικανότητες και επιδιώκοντας μια στρατηγική με τρεις άξονες παραγωγής υφιστάμενων σχεδίων πυραύλων, αυξάνοντας τις αναπτυξιακές προσπάθειες για νέα σχέδια και μοιράζοντας τον φόρτο εργασίας κατασκευής πυραύλων, τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να ξεφύγουν από το πρόβλημα που τα ίδια δημιούργησαν.

Οι άμεσες ενέργειες της Ελλάδας ελέω τουρκικής απειλής

 Από τα παραπάνω και "φέρνοντας  τα" στην Ελληνική πραγματικότητα,  συνάγεται ότι η χώρα μας, ελέω τουρκικής απειλής αλλά και της ιδιόμορφης γεωγραφίας της, όπου τα νησιά μας στο Αιγαίο βρίσκονται πολύ κοντά στα τουρκικά μικρασιατικά παράλια,  ότι θα πρέπει να κοιτάξει ακόμη ευρύτερα το θέμα πέρα από την απόκτηση συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς που είναι επιβεβλημένη ούτως ή άλλως:

Κατά την εκτίμησή μας να προβεί το ταχύτερο δυνατόν στις παρακάτω ενέργειες:

1. Aύξηση σε ημέρες αγώνα των αποθεμάτων μας σε πυρομαχικά-καύσιμα-τρόφιμα σε νησιά και Έβρο, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν από τώρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικότερα θα πρέπει να εστιάσουμε στην ΑΜΕΣΗ προμήθεια σε αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, αφού εκτίμησή μας είναι ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν  με τα πολυάριθμα drone τους, συνθήκες κορεσμού της αεράμυνας μας και εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων μας.

Βλήματα πυροβολικού, ΠΕΠ, όλμων, φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά , μαζί με πυραύλους για τα μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού και τορπίλες θα πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχικούς ΑΝΣΚ από μέρους μας από ΤΩΡΑ. 

H αύξηση αυτή θα προκύψει από τις αποθήκες βάσεως της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το απόθεμα των οποίων θα πρέπει να αναπληρωθεί από την παραγωγή εργοστασίων βάσεως, αλλά και από αγορά  πυρομαχικών κατόπιν συμφωνιών από Σύμμαχες χώρες της ΕΕ -ΗΠΑ και λοιπών συμμαχικών χωρών ΑΜΕΣΑ.

2.Για τους Ουκρανούς η χρήση  MANPADS  σε συνδυασμό με τα αντιαρματικά JAVELIN έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, με τα μεν  τα πρώτα στην αποτροπή παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων από την Ρωσική πολεμική αεροπορία, τα δε δεύτερα εκμηδένισαν πολλές φορές τα ρωσικά τεθωρακισμένα, ανακόπτωντας την επίθεση τους.

Άρα με επιπρόσθετα  MANPADS  και ελαφρά αντιαρματικά  θα πρέπει να εξοπλιστούν τα νησιά μας στο Αιγαίο, ιδίως οι μικρόνησοι και ενδιάμεσες νήσοι και στη συνέχεια οι Σχηματισμοί μας στον Έβρο.

3. Με βάση τα όσα προαναφέραμε για την αξία των UAV στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ η χώρα μας να προβεί σε αγορά σε μεγάλους αριθμούς UCAV, USV και drone καμικάζι, εξοπλίζοντας κατά προτεραιότητα τα νησιά μας και τον Έβρο.

4. Τέλος η χώρα μας θα πρέπει να προμνθεθεί πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς,με βεληνεκές 600 χλμ , ακολουθώντας τα βήματα των Τούρκων με τον Tayfun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...