Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το τουρκικό "ULAQ KAMA" μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα kamikazi συνιστά σημαντική ασύμμετρη απειλή κατά του Ελληνικού στόλου-Οι κινήσεις της χώρας μας

Ένα νέο μέλος εντάχθηκε στην οικογένεια ULAQ, που αναπτύχθηκε από κοινού από την ARES Shipyard και τη Meteksan Defense. 

Το τουρκικό "ULAQ KAMA" μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα kamikazi 

Η ULAQ KAMA στοχεύει να γίνει η νέα κυρίαρχη δύναμη στις θάλασσες, που προκύπτει από την ανάγκη απόκτησης προϊόντων με σχετικά χαμηλό κόστος αλλά πολύ υψηλό αντίκτυπο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτροπή πριν επιδείξει επιθετική στάση και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Ακριβώς όπως το όνομα της οικογένειας στην οποία ανήκει, το ULAQ KAMA φέρει επίσης τα χαρακτηριστικά του να είναι πιστό στο όνομά του.

Το ULAQ KAMA παράγεται ως μια πλατφόρμα που είναι πάντα έτοιμη να θυσιαστεί για αυτόν τον σκοπό και να χτυπήσει τις καρδιές όσων έχουν εχθρικές προθέσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ναυπηγείου ARES Utku Alanç και ο Γενικός Διευθυντής Άμυνας της Meteksan, Selçuk Kerem Alparslan, έκαναν δηλώσεις για το ULAQ KAMA λέγοντας:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε με μεγάλη υπερηφάνεια και ευτυχία ότι η οικογένεια ULAQ, το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα της Τουρκίας, συνεχίζει να επεκτείνεται.

Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το Μη Επανδρωμένο Ναυτικό Όχημα ULAQ για την υπεράσπιση της "Γαλάζιας Πατρίδας" της χώρας μας και την προστασία των θαλάσσιων δικαιωμάτων και συμφερόντων.

Γινόμαστε μάρτυρες από κοινού ότι οι ασύμμετρες εφαρμογές συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία της επιχείρησης, ακόμα και του πολέμου σήμερα .

Προσφέρουμε το ULAQ KAMA Consumable Unmanned Sea Vehicle στην υπηρεσία της χώρας μας και των συμμάχων μας, συνδυάζοντας τις πιο προηγμένες από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την οικογένεια ULAQ.» 

Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες-Αποστολές

Το ULAQ KAMA είναι ένα αποτρεπτικό όπλο με τη μεγάλη εμβέλεια πέρα από τον ορίζοντα που παρέχει το αδιάλειπτο δίκτυο επικοινωνίας του, τη χαμηλή του σιλουέτα που παρέχεται από τις μικρές του διαστάσεις, τη ναυτική του ικανότητα πέρα από τις διαστάσεις του, το εκρηκτικό του φορτίο, ενώ  είναι επίσης μια πλατφόρμα αναγνώρισης-επιτήρησης χάρη στο ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων που φέρει.

Με τα χαρακτηριστικά του, το ULAQ KAMA θα προσφέρει νέες και ασύμμετρες επιλογές στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και θα εκφράσει το "Trust the Friend, Fear to the Enemy".

Υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ασύμμετρου πολέμου είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των πλατφορμών, οι εταιρείες ARES και Meteksan υπογράμμισαν ότι μπορούν να παραδώσουν περισσότερα από 100 ULAQ KAMA στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη δήλωση της ανάγκης.

Η Τουρκική σχεδίαση

Ο σχεδιασμός  των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με προγενέστερο άρθρο μας, είναι η δημιουργία μια ένοπλης δύναμης από μη επανδρωμένα συστήματα σε στεριά-αέρα και θάλασσα με απώτερο στόχο την Ελλάδα και την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τούρκος αξιωματούχος Άμυνας ανέφερε πρόσφατα ότι : «Ο απώτερος στόχος μας είναι μια μη επανδρωμένη ένοπλη δύναμη στο έδαφος, κάτω από το νερό και στον αέρα. Όλες μας οι επενδύσεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις αφαιρέσουμε το ανθρώπινο κόστος του πολέμου για εμάς, θα το αυξήσουμε για τον εχθρό, αποκτώντας έτσι αποφασιστικό πλεονέκτημα».

Καθίσταται σαφές ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν αυτόν τον “βραχίονα” μη επανδρωμένων συστημάτων με στόχο να πλήξουν την χώρα μας σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, χωρίς οι ίδιοι να διακινδυνεύσουν ούτε έναν άνδρα τους.

Τα κέντρα βαρύτητας της Τουρκίας στα μικρασιατικά παράλια

Σύμφωνα με εκτενέστατο άρθρο αναφορικά με την διάταξη χερσαίων-ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια και πλησίον αυτών, το αεροπορικό κέντρο βαρύτητας της Τουρκίας είναι το Eskisehir, αφού από εκεί διοικούνται τόσο τα αεροπορικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, όσο και τα αντιαεροπορικά της όπλα.

Επίσης υπάρχουν αρκετά αεροδρόμια μετασταθμεύσεως από Σμύρνη και νοτιότερα.

Το θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας στης Τουρκίας είναι από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, με έμφαση στην περιοχή του Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) πρωτίστως και της Antalya δευτερευόντως.

Ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).

H Ελληνική αντίδραση

Η προσθήκη του USV kamikazi  ULAQ KAMA  στο τουρκικό οπλοστάσιο, αποτελεί μια λίαν επικίνδυνη ασσύμετρη απειλή για τον Ελληνικό στόλο σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η εμπειρία -αποτελεσματικότητα των Ουκρανικών επιθέσεων  με ανάλογης χρηστικότητας  USV κατά του Ρωσικού στόλου στην Κριμαία, δείχνει του λόγου το αληθές.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ