υρ και μανία είναι στην Κύπρο με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, σχετικά με τον προσδιορισμό της Κύπρου με συντεταγμένες στους χάρτες του ΝΑΤΟ, και όχι με το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πολλοί ειδικοί σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για το που πάει το πράγμα, με τις μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με θέμα την Τουρκία.
Στην Κύπρο η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, αναφέρει ότι “μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, αμφότεροι, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης έχουν δημιουργείσει προσδοκίες σε Ελλαδοτουρκικά και Κυπριακό.
Υπάρχει το ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή και αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα είναι ή όχι συνδεδεμένος με την επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού;”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ίδια.
Οι Κύπριοι φοβούνται, και καλά κάνουν, ότι η Τουρκία θα αιφνιδιάσει Ελλάδα και Κύπρο, λαμβάνοντας εξωφρενικά ανταλλάγματα για να πει το ναι στην ένταξη της Σουηδίας.
Η απαλοιφή του ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάσταση του σε χάρτες του ΝΑΤΟ με συντεταγμένες, και ο επικείμενος διάλογος με την Άγκυρα για το Αιγαίο, έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα σε Αθήνα και Λευκωσία.
Ο λόγος είναι οι αμερικανικές αφόρητες πιέσεις για “ ειρήνη” στην ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με κάθε κόστος, εις βάρος όμως ξανά του ελληνισμού.
Ξένο ινστιτούτο: Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας στο Αιγαίο
Το ξένο ινστιτούτο και ο ειδικός Τ.Καραφάνο στέλνει σοβαρό μήνυμα στην Αθήνα:
“Παρά τη διακηρυγμένη ατζέντα προαγωγής της δημοκρατίας στον πλανήτη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές και μπορεί ακόμη και να βελτιωθούν σε όλη την υπόλοιπη θητεία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών”.
«Είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για πολλά διαφορετικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το ίδιο διάστημα, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου [και] την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».
Ελλάδα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της κεντροδεξιάς, φιλοαμερικανικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Αθήνα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί μετά τον σεισμό και την ελληνική προσπάθεια να συνεισφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη.
Η Μαύρη Θάλασσα. Ενώ η Τουρκία δεν θα συναινέσει ποτέ στην αναθεώρηση της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936, η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα να έχει εξουσία για τη διέλευση στρατιωτικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει προς το συμφέρον της να δημιουργηθεί μια ελεύθερη και ανοιχτή Μαύρη Θάλασσα για όλα τα πλοία, καθώς και μια μεγαλύτερη ασφάλεια στα υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς.
Ενώ η Άγκυρα παραμένει επιφυλακτική για την αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα θα είναι πιο επιδεκτική στην συνεργασία μεταξύ των παράκτιων εθνών για την προστασία των υποθαλάσσιων, επιφανειακών και εναέριων εμπορικών δραστηριοτήτων.
Μέσος διάδρομος. Η ανάπτυξη διαδρόμων ενέργειας, μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω του Καυκάσου προς τα έθνη της Κεντρικής Ασίας είναι ένα έργο που θα εξυπηρετούσε εξίσου καλά τα συμφέροντα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν), η Άγκυρα αποτελεί μέρος ενός διακυβερνητικού φορέα που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέσο συνεργασίας.
Αρμενία. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να βελτιώσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να μειώσουν την επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας, κάτι που θα ωφελούσε την Τουρκία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η Μέση Ανατολή. Η Τουρκία έχει ανάμεικτες σχέσεις με το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη. Για παράδειγμα, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου βρίσκονται στο ναδίρ εδώ και χρόνια, χωρίς ουσιαστικά κανέναν άμεσο διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
"Είναι προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ για πιο αρμονικές σχέσεις. Οι προεκλογικές προοπτικές για περισσότερη προσέγγιση από την Άγκυρα φαίνονται ελπιδοφόρες”, τονίζει το ινστιτούτο.
Ο περιφερειακός αναλυτής Τζέιμς Ντόρσεϊ σημείωσε ότι, “μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων, η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων στον Ερντογάν εμφανίστηκε γρήγορα μετά την επανεκλογή του Τούρκου ηγέτη.
Αφρική. Ενώ τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν ευθυγραμμίζονται πάντα στην Αφρική, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ήπειρο.
Με λίγα και απλά λόγια, η εξωτερική πολιτική Τουρκίας και ΗΠΑ ταυτίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου και Ηπείρους από τον Καύκασο, την Μαύρη Θάλασσα, έως το Αιγαίο, την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Αυτό είναι ο χειρότερος οιωνός για την Ελλάδα, ειδικά αυτό το “ καυτό” διάστημα που παίζεται η τύχη του Αιγαίου, της Κύπρου, και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.