Ελληνοτουρκικά

"Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι"-Επίσκεψη νέου Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην Ουγγαρία-Κοινό μέτωπο κατά ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με φόντο την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ

Είναι γνωστές οι ενστάσεις που προβάλλουν Τουρκία και Ουγγαρία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, στην ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας, γεγονός που τις έχει περιθωριοποιήσει από τις υπόλοιπες χώρες του Βορειατλαντικού Συμφώνου, αφού η ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας, συνδυαστικά με την πρόσφατη είσοδο της Φινλανδίας στους κόλπους της, θα προσδώσει σημαντικότατη στρατιωτική ισχύ στην Βόρεια πτέρυγά της, αλλάζοντας τελείως τους όρους στην Βαλτική θάλασσα, "στριμώχνοντας" τον Πούτιν, την ώρα που τα Ρωσικά στρατεύματα μάχονται στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του νέου Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην Ουγγαρία-Το παρασκήνιο

Επίσης είναι δεδομένο ότι Άγκυρα και Βουδαπέστη δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ , ΗΠΑ και λοιπές χώρες της Συμμαχίας , προκειμένου να άρουν τις ενστάσεις τους και να κάνουν αποδεκτή την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία, το αργότερο μέχρι την Σύνοδο κορυφής αυτής που θα πραγματοποιηθεί 11-12 Ιουλίου στην Λιθουανία.

Παράλληλα ο Ερντογάν παζαρεύει με τις ΗΠΑ την άρση των ενστάσεών του για είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία, με την πώληση 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού που έχει αιτηθεί από την κυβέρνηση Μπάϊντεν, η οποία έχει τελματώσει λόγω αντιδράσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος διαβλέποντας ότι οι πιέσεις του ΝΑΤΟ-Δύσης προς την Ουγγαρία για το θέμα της Σουηδίας είναι πάρα πολύ πιθανόν να αποφέρουν καρπούς και μη θέλοντας να μείνει μόνος του στο "παζάρι" με τις ΗΠΑ, για ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία με αντάλλαγμα την απόκτηση των F-16, ενεργοποίησε την στρατιωτική διπλωματία και έστειλε  τον Α/ΓΕΕΘΑ της χώρας του στην Βουδαπέστη, προσφέροντας στρατιωτικά ανταλλάγματα και συγκεκριμένα εξαγώγιμα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να πείσει την Ουγγρική κυβέρνηση να μην σπάσει το "κοινό μέτωπο τους" κατά της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Η παραπάνω κίνηση υποδηλώνει ότι ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ και είναι διατεθειμένος να τραβήξει τον εκβιασμό σε βάρος της Ουάσιγκτον  για μη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στα άκρα.

Το ιστορικό της επίσκεψης

Σύμφωνα με Ουγγρικό ΜΜΕ, την Κυριακή 11 Ιουνίου, "ο Στρατηγός Musa Avsever, ο πρόσφατα διορισμένος Τούρκος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, έφτασε στην Ουγγαρία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Ούγγρου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Gábor Böröndi. 

Ο Τούρκος Στρατηγός έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στο νεκροταφείο, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου της Τουρκίας και στη συνέχεια της Ουγγαρίας.

Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του 16ου Σώματος Στρατού της Τουρκίας, το οποίο πολέμησε υπό τη διοίκηση του Γερμανικού Νότιου Στρατού στο μέτωπο της Γαλικίας μεταξύ 1916 και 1917. Μετά από αυτό, συμμετείχε σε τουρκική προσευχή με την αντιπροσωπεία .

Ο Τούρκος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον επανεκλεγμένο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Musa Avsever ήταν προηγουμένως διοικητής των χερσαίων δυνάμεων.

Την Δευτέρα κατέθεσε στεφάνι στην Πλατεία Ηρώων στη Βουδαπέστη και πραγματοποίησε συνομιλίες στο Υπουργείο Άμυνας. Ο Στρατηγός Musa Avsever είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Στρατηγό Gábor Böröndi, Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας, ενώ ακολούθησε συνάντηση μεταξύ της τουρκικής και της ουγγρικής αντιπροσωπείας στο Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Τούρκος  Στρατηγός Musa Avsever ενημερώθηκε για τον ρόλο της Ουγγαρίας στο παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας από την άποψη της αμυντικής πολιτικής, καθώς και για τη διαδικασία μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων.

Η νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Ουγγαρίας 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου 2023, επικαιροποιήθηκε από την Ουγγρική βουλή η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, κάτι που είχε ζητήσει η Άγκυρα από τον Νοέμβριο του 2020 με σκοπό  τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας-πλαισίου που θα αντικαταστούσε την προγενέστερη  συμφωνία του 1995.

Αποφασίστηκε  ότι η Ουγγρική κυβέρνηση θα συνεχίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία της με την Τουρκία, σύμφωνα με την πολιτική της για άνοιγμα προς την Ανατολή, η οποία θα παράσχει την κατάλληλη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων.

Τα προγράμματα προτεραιότητας αυτών των εξελίξεων είναι η κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις και η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών, που δικαιολογούν τη σύναψη μιας γενικής συμφωνίας-πλαισίου

Ο Ούγγρος ΥΠΑΜ  Tamás Vargha  είχε δηλώσει ότι:

"Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή και στην Ευρώπη, καθώς και στην προστασία της Ευρώπης από τη μετανάστευση".

Ένα παράδειγμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το όχημα μάχης Ejder Yalçın, γνωστό στην χώρα μας ως Gidran.

Την άνοιξη του 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας  εξοπλίστηκαν με τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την τουρκική Nurol Makina.

Η Τουρκία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών,γεγονός που καθιστά την αμυντική συνεργασία ακόμη πιο ελκυστική από την πλευρά μας."

Συμπέρασμα

Διαπιστώνεται ότι η Τουρκία  με όπλο την πολεμική βιομηχανία της και εξαγωγές προϊόντων της, επιχειρεί να χειραγωγήσει την εξωτερική πολιτική της  Ουγγαρίας, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση  αυτής να μην σπάσει το "κοινό μέτωπο τους" κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ισχυροποιώντας την θέση της Άγκυρας στο παζάρι με τις ΗΠΑ για την απόκτησή των F-16 .

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...