Ελληνοτουρκικά

Δένδιας: Αυτή ήταν η πιο επικίνδυνη φάση στα Ελληνοτουρκικά- Τι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση του Ερντογάν;

Μιλώντας με τον Βασίλη Νέδο σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών τόνισε ότι “το περιστατικό ήταν και μια απόδειξη ότι ο κίνδυνος “ατυχήματος” ελλοχεύει, ιδίως σε περιόδους μακροχρόνιας έντασης”.

Για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι μια καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επί μία τετραετία, όπως και στη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων οι οποίες συνέβησαν”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να τοποθετηθεί στην περίπτωση να είναι ξανά στην ίδια θέση εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) δήλωσε:

Για την πιο επικίνδυνη φάση στα Ελληνοτουρκικά επί των ημερών του ως ΥΠΕΞ:


«Η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis για σεισμογραφικές έρευνες τον Αύγουστο του 2020, όταν και πραγματικά βρεθήκαμε στα όρια πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία […] Το περιστατικό ήταν και μια απόδειξη ότι ο κίνδυνος “ατυχήματος” ελλοχεύει, ιδίως σε περιόδους μακροχρόνιας έντασης […]

Μια άλλη στιγμή επίσης που δεν λησμονώ κατά την υπουργική μου θητεία ήταν όταν, μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του προέδρου Ερντογάν, είχαν κοπεί παντελώς οι γέφυρες επικοινωνίας με την Αγκυρα, με απόλυτη ευθύνη της τουρκικής πλευράς […].

Οταν διασταυρωθήκαμε τυχαία όμως με τον τούρκο πρόεδρο […] στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 Ιουνίου 2022, του ζήτησα να επιτρέψει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνομιλεί μαζί μου για θέματα στα οποία χρειαζόταν άμεση επικοινωνία, ώστε να προλάβουμε μια τυχόν κλιμάκωση. Εκείνη την ώρα ο τούρκος πρόεδρος δεν απάντησε.

Εκτιμώ όμως ότι παρασχέθηκε η σχετική άδεια, καθώς ύστερα από λίγες ώρες συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μου στον διάδρομο πίσω από τα καθίσματα της Συνόδου και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα. Ηταν η πρώτη επικοινωνία αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα».

Για το περιθώριο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μετά τις εκλογές:


«Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το οποίο έχω προτείνει είναι να διατηρήσουμε ανοιχτές θύρες στον διάλογο με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, έχουμε καταστήσει σαφές ποιο είναι το πλαίσιο της συζήτησης: Η μία και μοναδική διαφορά μας, για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».


Για τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν:


«Θα ευχόμουν ο πρόεδρος Ερντογάν να επιλέξει την κατεύθυνση μιας ευημερούσας Τουρκίας που επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Και όχι την κατεύθυνση μιας περιφερειακής χώρας, οιονεί “υπερδύναμης”, η οποία θα προσπαθήσει να επιβάλλει τη θέλησή της στους γείτονές της».

Για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.):


«Ο στόχος […] είναι εφικτός υπό μία απαράβατη προϋπόθεση: Να αποδεικνύουν συνεχώς τα συγκεκριμένα κράτη ότι ενστερνίζονται απολύτως τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση αυτή και μόνο η Ελλάδα θα είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Γιατί περιστατικά όπως αυτό με τη σύλληψη Μπελέρη στην Αλβανία συνιστούν σκάνδαλο για ευρωπαϊκό κράτος».

Για το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου


«Είναι μια καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επί μία τετραετία, όπως και στη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων οι οποίες συνέβησαν. Το αποτέλεσμα όμως αποδεικνύει και ότι η ελληνική κοινωνία δεν πείθεται πλέον εύκολα από τις “Σειρήνες” του λαϊκισμού και από υπεραπλουστεύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία όντως υπάρχουν, σε μια σειρά από τομείς».

Για τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) δεν πρέπει να είναι παντοδύναμη:


«Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται σε άστοχες υπερβολές και παρομοιώσεις περί “Ορμπαν” κ.λπ., είναι προτιμότερο να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλύσει γιατί οι ψηφοφόροι τoν αποδοκίμασαν εμπράκτως στις 21 Μαΐου. Το “σκιάχτρο” μιας “παντοδύναμης ΝΔ” δεν φοβίζει σήμερα. Η ΝΔ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης ζητά. Δεν ζητά “λευκή επιταγή”».

Για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας:


«Η μεταρρύθμιση του κράτους, αδιαμφισβήτητα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, όπως επίσης πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια σειρά από τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων σαφώς και θα συνεχίσει να είναι κύριο πρόταγμα, σε συνδυασμό όμως πάντα με μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Απαντώντας στην ερώτηση αν αισθάνεται ότι έκλεισε ο κύκλος του στο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας απάντησε:

«Δεν μπορώ δυστυχώς να απαντήσω, ούτε και να υπονοήσω το παραμικρό. Στην περίπτωση αυτή θα απαντούσα σε ένα ερώτημα το οποίο μόνο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να μου απευθύνει, στην περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο. Τότε και μόνον έχω το δικαίωμα να τοποθετηθώ από την πλευρά μου επί του συγκεκριμένου ερωτήματος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ