Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η εξουδετέρωση χιλιάδων Ουκρανικών drone από Ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου δείχνουν τον δρόμο στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των Τουρκικών απειλών

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα think tank  στρατιωτικών αναλύσεων εμφανίζονται Διεθνώς, με το Βρετανικό RUSI να αποτελεί  ωστόσο ίσως το παλαιότερο του είδους παγκοσμίως και το κορυφαίο στους τομείς άμυνας και ασφάλειας για  το Ηνωμένο Βασίλειο, αποδεικνύοντας συνεχώς την αξιοπιστία και εγκυρότητα των αναλύσεων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου καταρρίπτουν 10.000 Ουκρανικά drone μηνιαίως

Κατόπιν των ανωτέρω αντιλαμβανόμαστε την ιδιαίτερη βαρύτητα έκθεσής του, στην οποία αναφέρεται Τουρκικό ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία "η Ρωσία καταρρίπτει περίπου 10.000 ουκρανικά UAV το μήνα", όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να βρίσκουν άνευ προηγουμένου εκτεταμένη χρήση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητά του και τον κεντρικό του ρόλο εξουδετερώνοντας αυτά τα drones σε τεράστιους αριθμούς.

Σύμφωνα με μια ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Λονδίνο στις 18 Μαΐου, η Ρωσία καταρρίπτει περίπου 10.000 ουκρανικά UAV το μήνα, κυρίως κατά μήκος των περίπου 1.200 χιλιομέτρων μετώπου, κατά μήκος του οποίου οι αντίπαλες δυνάμεις εμπλέκονται σε διαφορετικά επίπεδα εχθροπραξιών.

Τα UAV εξουδετερώνονται από ένα πυκνό δίκτυο συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) ,με περίπου ένα σύστημα EW σε απόσταση 10 km το ένα από το άλλο "που συνήθως βρίσκονται περίπου 7 km από την πρώτη γραμμή, με πιο εξειδικευμένες δυνατότητες EW σε υψηλότερο επίπεδο."

Αυτά τα συστήματα EW συνήθως στοχεύουν στον έλεγχο και την καταστροφή των UAV.

Η έκθεση του RUSI  συντάχθηκε από συνεντεύξεις και παρατηρήσεις ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 που επιχείρησαν στην άμυνα του Κιέβου, του Τσερνιχίφ, του Χάρκοβο, του Μπαχμούτ και της Αβντίιβκα και συμμετείχαν σε επιθετικές επιχειρήσεις στο Χερσώνα και στο Χάρκοβο.

Ελήφθησαν επίσης στοιχεία από αξιωματικούς του Ουκρανού στρατού που συμμετείχαν στη συλλογή δεδομένων, την αξιολόγηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, η Ρωσία και η Ουκρανία επιχειρούν μεταξύ 25 και 50 UAV πάνω από την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της εμπρόσθιας γραμμής των ιδίων στρατευμάτων (ΠΟΤ) και της εμπρόσθιας γραμμής των εχθρικών στρατευμάτων (Γραμμή επαφής),για κάθε 10 km απόσταση, αναφέρει η έκθεση.

Το χαμηλό ηθικό  αλλά και η αντοχή του Ρωσικού στρατού

Μεταξύ των στρατιωτικών αδυναμιών της Ρωσίας, το RUSI προσδιορίζει το χαμηλό ηθικό μεταξύ των δυνάμεων ως βασική.

«Γενικά, είναι χαμηλό, με αύξηση των διώξεων για λιποταξία, παρατηρούμενες περιπτώσεις εγκατάλειψης τραυματιών συντρόφων και πολύ μικρό βαθμό κατώτερης ηγεσίας. Το προσωπικό επίσης σπάνια εναλλάσσεται και υπάρχει σημαντική κούραση σε όλη τη δύναμη».

Ταυτόχρονα όμως έρχεται στο προσκήνιο μια ορισμένη ανθεκτικότητα. Η έκθεση προσθέτει: «Θεωρητικά, αυτό το χαμηλό ηθικό θα πρέπει να κάνει τις ρωσικές μονάδες εύθραυστες. Στην πράξη, φαίνεται ότι μπορούν να πληγούν πολύ βαριά χωρίς να καταρρεύσουν».

Η μείωση του ρυθμού βολής  του Ρωσικού Πυροβολικού

Αλλά αυτό που πρέπει να ανησυχεί τη Μόσχα θα πρέπει να είναι η άφθονη χρήση πυρομαχικών πυροβολικού που είναι πολύ μεγαλύτερη από την κλίμακα παραγωγής τους 

«Ο ρυθμός των ρωσικών πυρών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 κυμάνθηκε μεταξύ 12.000 και 38.000 βολών την ημέρα. Ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες τα ρωσικά πυρά ξεπέρασαν τις 24.000 βολές είναι τώρα πολύ πιο σπάνιος και είναι αξιοσημείωτο ότι,όσον αφορά την κατανομή των πυρών, τα ρωσικά πυρομαχικά πυροβολικού και οι κατανομές πυρός έχουν εκχωρηθεί σε λιγότερους άξονες προτεραιότητας».

«Επομένως, ενώ η συνολική δαπάνη πυρομαχικών το 2022 ήταν περίπου 12 εκατομμύρια βλήματα, κυμαινόμενη μεταξύ 20.000 και 60.000 βολών ημερησίως, τα ρωσικά πυρά το 2023 πλησιάζουν επί του παρόντος τα 7 εκατομμύρια βλήματα, εάν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός βολής για το υπόλοιπο διάστημα. έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουκρανίας, η τρέχουσα ρωσική παραγωγή κελύφους ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια  ετησίως», αναφέρει η έκθεση RUSI.

Ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα που εξάγει η έκθεση είναι η στροφή στη χρήση της Ρωσίας από πυρά 152 mm σε όλμους 120 mm.

Η εφευρετικότητα των Ρώσων αρματιστών

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι έχουν τροποποιήσει τα άρματα μάχης τους χρησιμοποιώντας αντιθερμικό υλικό για καλό αποτέλεσμα, «μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM).»

«Η τροποποίηση στο πάτωμα του κινητήρα και επομένως το νέφος θερμότητας από την εξάτμιση και τον κινητήρα του οχήματος μειώνει την αξιοπιστία του σημείου που εμπλέκονται ορισμένα ATGM με τον στόχο, ενώ πολεμώντας το σούρουπο και την αυγή όταν η θερμοκρασία του οχήματος είναι πιο κοντά  με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος του, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν μέσω θερμικών εικόνων», αποκαλύπτει η έκθεση.

Η αποτελεσματικότητα των Ρωσικών αντιαεροπορικών κατά της Ουκρανικής Αεροπορίας

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας που αποδείχθηκε στη συνεχιζόμενη σύγκρουση είναι η «αποτελεσματικότητα των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (SAM) κατά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας».

«Η πιο μακριά κατάρριψη ουκρανικού αεροσκάφους ήταν στα 150 χιλιόμετρα, όταν το αεροσκάφος πετούσε χαμηλότερα από 50 πόδια», πρόσθεσε η έκθεση του RUSI.

Η αντιμετώπιση των Τουρκικών drone από την Ελλάδα

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την τεράστια αποτελεσματικότητα των Ρωσικών συστημάτων Ηλεκτρονικού πολέμου κατά των Ουκρανικών drone.

Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την βάση για την αντιμετώπιση των Τουρκικών drone σε Αιγαίο και Θράκη από εμάς, αφού αναμένουμε ως Θέατρα επιχειρήσεων και τα δύο να χαρακτηρίζονται ως κορεσμένα ηλεκτρονικά, οπότε και τα φίλια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης.

Οι Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις  διαθέτουν στο Στρατό Ξηράς  δύο Τάγματα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΤΗΠ), τα 471 και 476 ΤΗΠ ενταγμένα στο όπλο των Διαβιβάσεων , ενώ η Πολεμική μας Αεροπορία διαθέτει την  140 Σμηναρχία Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΣΗΠ). 

Τέλος η εγκατάσταση και δοκιμή του anti-drone συστήματος που προμηθεύθηκε η χώρα μας, σε συνδυασμό με την πολυεπίπεδη, ικανότατη  ενοποιημένη διακλαδική αεράμυνά μας, αναμένεται να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά τα Τουρκικά drone σε Αιγαίο και Θράκη. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...