Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ιδρύει Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών υπό την ΜΙΤ αναβαθμίζοντας την απειλή σε βάρος της Ελλάδας

Έχουμε επισημάνει σε πληθώρα άρθρων μας, την μεγάλη  προσπάθεια που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η τουρκική αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να εξοπλίσει τις  Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) με γηγενή οπλικά συστήματα -μέσα και πυρομαχικά που αναπτύσει, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας της από πολεμικό υλικό προερχόμενο από άλλα κράτη.

Η προσπάθεια αυτή έχει αποφέρει καρπούς, αφού οι Τούρκοι κατασκευάζουν  σημαντικής στρατιωτικής αξίας εγχώρια  οπλικά συστήματα, όπως πχ UCAV, USV, UGV, πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους, εδάφους-θαλάσσης- αντιαεροπορικά συστήματα, φρεγάτες, υποβρύχια, το TCG Anadolu, κοπιάροντας  κατά βάση Δυτικά αντίστοιχα οπλικά συστήματα και εμπλουτίζοντας ή διαφοροποιώντας τα ανάλογα.

Η αξία των πληροφοριών στον πόλεμο από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα

Σε μια πολεμική αναμέτρηση ωστόσο εκτός από τα οπλικά συστήματα ,τον όγκο του έμψυχου δυναμού, την ποιοτική του υπεροχή έναντι του αντιπάλου και το ηθικό  αυτού, εξέχοντα ρόλο παίζουν οι σωστές και έγκαιρα παρεχόμενες  πληροφορίες  στις φίλιες Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου αυτές αξιοποιώντας τες ανάλογα να επιβληθούν του εχθρού στο πεδίο της μάχης.

Είναι γνωστό το απόφευγμα  του διάσημου αρχαίου Κινέζου Πολεμολόγου  Σούν Τσού «Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε εκατό μάχες», θέλοντας να καταδείξει την αξία της γνώσης των δυνατοτήτων των φιλίων δυνάμεων, αλλά κυρίως την γνώση των δυνατοτήτων του αντιπάλου, αφού θα προσαρμόσεις ανάλογα το σχέδιο σου χτυπώντας με το δυνατό σου "σημείο" το αδύνατο του αντιπάλου, νικώντας τον.

Τον  ιδιαίτερα  κρίσιμο ρόλο της διασφάλισης αξιόπιστων πληροφοριών σε τόπο και χρόνο, αναλαμβάνουν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των κρατών και γιαυτό όλες οι χώρες φροντίζουν επιμελώς  να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες Μυστικές υπηρεσίες.

 Η Τουρκία ιδρύει Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών υπό την ΜΙΤ

Η Τουρκία δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, έχοντας στην διάθεση της την ΜΙΤ, την οποία χρηματοδοτεί και εξοπλίζει "γενναία", αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές της συνεχώς.

Παράλληλα φροντίζει για την επιμόρφωση των στελεχών της στον κρίσιμο τομέα των Πληροφοριών, "ιδρύοντας Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών  υπό την MIT", σύμφωνα με έγκριτο Τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Η Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών θα ιδρυθεί υπό τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT). Για το θέμα έχουν γίνει οι απαραίτητες επίσημες ρυθμίσεις.

ΗMIT ανέλαβε δράση για την ίδρυση της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών. Αφού έγιναν οι απαραίτητες επίσημες ρυθμίσεις, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες για την ίδρυση της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών, η οποία θα είναι ίδρυμα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Στη δήλωση που έκανε η Προεδρία της ΜΙΤ για το θέμα, «Οι Κρατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών με το άρθρο 7 του Νόμου Ν. 2937, έγινε νέα ρύθμιση  με το  άρθρο 3 που προστέθηκε, όπου εμπίπτει στην ΜΙΤ"

Έτσι έχει οριστεί η ίδρυση ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος με την επωνυμία Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών για μεταπτυχιακή εκπαίδευση, επιστημονική έρευνα και δημοσίευση στους τομείς των πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας. 

Η προαναφερθείσα Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών δεν είναι μόνο θεωρητική. Αναμένεται να λειτουργήσει και στον τεχνικό τομέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς  πληροφορίες από πηγγή συνήθους αξιοπιστίας, στην απογραφή της  MIT, υπάρχουν UAV όπως τα AKINCI, ANKA και BAYRAKTAR TB2.

Από την άλλη πλευρά η MIT, η οποία πρόσφατα αύξησε το ενδιαφέρον της για αυτά, τα οποία και χρησιμοποιεί ενεργά  σε διαδοχικές επιχειρήσεις, έχει γίνει ένας από τους κύριους πελάτες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται  προσπάθεια  δημιουργίας ενός σταθερού και συνεχούς πλαισίου επαύξησης των δυνατοτήτων των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, με την  ΜΙΤ να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην επιμόρφωση και στελέχωση αυτών, μέσω της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών.

Κοινώς η ύπαρξη εννιαίου φορέα στον τομέα των Πληροφοριών θα εξασφαλίσει την  συνεχή παραγωγή ικανών στελεχών, που θα λαμβάνουν κοινή εκπαίδευση και θα έχουν ένα κοινό γνωστικό υπόβαθρο ως βάση.

Παράλληλα η δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων και φιλικών δεσμών μεταξύ τους θα συμβάλλει θετικά στην καλύτερη συνεργασία τους σε μια επιχείρηση, όπου πχ θα χρειάζεταιζεται συνεργασία της JITEM ,της MIT και της Κρατικης Ασφάλειας.

Τέλος το γεγονός της χρήσης UAV από την ΜΙΤ και της ανάληψης επιχειρήσεων από αυτήν, αιχμαλώτισης ή εξάλειψης εχθρικών στόχων, όπως αυτών που επιχειρεί κατά στελεχών του PKK στο Βόρειο Ιράκ , θα πρέπει να μας προβληματίσει για ανάλογη δράση της κατά  φίλιων στόχων υψηλής αξίας, κυρίως στην παραμεθόριο περιοχή με την Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...