Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν με επιτυχία την δεύτερη δοκιμαστική βολή του πυραύλου τους ''Tayfun''-Έρχονται εξελίξεις (Βίντεο)

Παρόλο που διανύουμε τις τελευταίες πέντε(5) ημέρες της προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα τάρταρα, με τους πολίτες της στη συντριπτική πλειοψηφία τους να ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντούτοις το εξοπλιστικό πρόγραμμα των  Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η δεύτερη δομικαστική βολή του TYPHOON

Ακάθεκτοι οι Τούρκοι, "πραγματοποίησαν την δεύτερη βολή του πυραύλου τους TYPHOON" σύμφωνα με έγκριτο σε αμυντικά θέματα τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου TYPON.

Η δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN έγινε από το αεροδρόμιο Rize-Artvin, όπως και η πρώτη.

Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN που αναπτύχθηκε από τη Roketsan πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022.

Μετά από 7 μήνες, οι εικόνες δοκιμής του Tayfun κοινοποιήθηκαν επίσημα από τη Roketsan στις 12 Μαΐου και η δοκιμαστική βολή πραγματοποιήθηκε ξανά από το Rize -Αεροδρόμιο Artvin σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής βολής του TAYFUN, που εκτοξεύτηκε ξανά στις 06:44, λήφθηκαν έντονα μέτρα ασφαλείας εντός και γύρω από το αεροδρόμιο Rize-Artvin.

Έτσι, η Roketsan πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές βολές για τον πύραυλο TAYFUN μέσα σε διάστημα 7 μηνών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά δεδομένα

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι «Tactical Ballistic Missile (TBM)», συνήθως  έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με βεληνεκές μεταξύ  300-1000 χιλιομέτρων ορίζονται ως «Βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας (SRBM)».

Ο TAYFUN έγινε ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας της Τουρκίας.

Έτσι, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ικανότητα Τακτικών Βαλλιστικών Πυραύλων από τη δεκαετία του 1990, ανέβηκαν σε υψηλότερη κατηγορία στον τομέα αυτό για πρώτη φορά.

Ο πύραυλος TAYFUN, του οποίου η δοκιμαστικές βολές συνεχίζονται, έχει γίνει το πυραυλικό σύστημα μεγαλύτερου βεληνεκούς της Τουρκίας μέχρι στιγμής, το οποίο αναμένεται σε μικρό χρονικό διάστημα να μπεί στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ)

Με τον TAYFUN, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν αυξήσει σημαντικά την  αποτρεπτική τους ικανότητα. Μετά το TAYFUN, θα έρθει ο πύραυλος CENK.

Οι κύριοι στόχοι του πυραύλου θα είναι στρατηγικές εχθρικές εγκαταστάσεις. Πολλά κρίσιμα βασικά στοιχεία του πυραύλου TYPHOON, όπως ο κινητήρας, το καύσιμο και η καθοδήγηση αναπτύχθηκαν επίσης από τη Roketsan.

Η τουρκική απειλή

 

Η τρέχουσα παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun βεληνεκούς 561 χιλιομέτρων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, είναι αποτέλεσμα ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης πυραύλων που ξεκίνησε και καθοδηγήθηκε από τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις  τη δεκαετία του 1990.

Αρχικά συνεργασία και η μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ της Roketsan και της  Κινεζικής αμυντικής εταιρείας CPMIEC έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Bora.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, τα επιτεύγματα της Τουρκικής  αμυντικής βιομηχανίας σήμερα δεν οφείλονται μόνο στα 20 χρόνια  του στην εξουσία, αλλά βασίζονται κυρίως στη στρατηγική απόφαση των Τουρκικών  Ενόπλων Δυνάμεων την δεκαετία του 1990 να ανοίξουν  το δρόμο για συμπαραγωγή  πυραυλικών συστημάτων, με άδεια στην Τουρκία για μεταφορά τεχνολογίας.

Η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα εξής πυραυλικά συστήματα:

1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων

2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων

3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)

4. Tayfun  με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.

Αν  προβούμε σε εγκατάστασή των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές  θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια πάνω σε έναν χάρη, με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι  όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από τα παραπάνω συστήματα.

Συνεπώς  θεωρητικά στόχοι στρατηγικής σημασίας , όπως υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, γέφυρες, φράγματα, λοιπά έργα κοινής ωφελείας, καθώς και  στρατιωτικοί στόχοι  όπως αεροδρόμια, λιμάνια, στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών  και έργα οχυρώσεως, δύναται να βληθούν από τους Τούρκους.

Και λέμε θεωρητικά, γιατι η Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της καλύπτεται από ένα ισχυρότατο πλέγμα  πολυεπίπεδης διαλειτουργικής διακλαδικής αντιαεροπορικής αμύνης, ικανής να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουρκική απειλή.

Επίσης η  προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο πολλών drones , διαφόρων αποστολών και δυνατοτήτων ,δημιούργησε  νέα δεδομένα  για την Ελλάδα, η οποία προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονου  anti-drone συστήματος στην  επικράτεια της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική απειλή.

Διαπίστωση  ωστόσο από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις επιθετικές της δυνατότητες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια χωρίς ανθρώπινες απώλειες για την ίδια, με την Ελλάδα στον αντίποδα να ενισχύει τα αμυντικά της μέσα με ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας και εγκατάσταση anti-drone συστήματος, αλλά να στερείται την δυνατότητα να πλήξει την τουρκική ενδοχώρα σε βάθος με Στρατηγικά όπλα, πλήν της πολεμικής της Αεροπορίας και του Πολεμικού ναυτικού της και με πυραυλικά συστήματα σε μικρούς αριθμούς και μεσαίου βεληνεκούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε ότι αντενδείκνυται η  χρήση ακριβών  Ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων για την αναχαίτιση φθηνών Ρωσικών drones, τα οποία  ενεργώντας μαζικά σε συνεργασία με εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους από τους Ρώσους , δημιουργούν υπερκορεσμό της Ουκρανικής αεράμυνας διαπερνώντας την, επιφέροντας παράλληλα εξάντληση σε πυρομαχικά των Ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Κοινώς η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην αγορά  όχι μόνο  αμυντικών οπλικών συστημάτων και μέσων, αλλά και επιθετικών, που  θα της δίνουν την δυνατότητα να πλήξει στόχους σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα, χωρίς να ρισκάρει την παραμικρή ανθρώπινη απώλεια.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...