Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Όπλο-κλειδί από τις ΗΠΑ! Aναγκαιότητα προμήθειας της Ελλάδας του MK11 "Shallow Water Combat Submersible"- Απάντηση στα τουρκικά STM-500 στο Αιγαίο

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία εντάσσει συνεχώς επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό της, προκειμένου να ενεργήσει επιθετικά σε βάρος μας στο Αιγαίο, τα οποία λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, διαμορφώνουν καινούργια δόγματα επιχειρήσεων από πλευράς της, περί "επίθεσης και κατάληψης βραχονησίδων και μικρονήσων μας".

Η τουρκική απειλή των STM-500

Οι Τούρκοι είναι γνωστό ότι κατασκεύασαν το mini υποβρύχιο όχημα STM500 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις και μπορεί να μεταφέρει έως και 6 άτομα, αποσκοπώντας στην διενέργεια υποθαλάσσιας διείσδυσης και προσγειάλωσης αυτών σε βραχονησίδα-νησίδα-νήσο μας στο Αιγαίο, προκειμένου να προβούν σε ενέργειες για την κατάληψή τους.

Σύμφωνα με  άρθρο σε  Γαλλικό ΜΜΕ, "το μίνι υποβρύχιο "Dry Combat Submersible" της Navy Seals των ΗΠΑ θα τεθεί σύντομα σε επιχειρησιακή λειτουργία", στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

"Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το Ιταλικό Ναυτικό είχε καινοτομήσει εφαρμόζοντας μια «αυτοκινούμενη τορπίλη» για να επιτρέψει στους πολεμιστές του να διεισδύσουν στα εχθρικά λιμάνια για να σαμποτάρουν εκεί πλοία. Το αυστροουγγρικό θωρηκτό Viribus-Unitis πλήρωσε το τίμημα την 1η Νοεμβρίου 1918, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στην Πούλα.

Από τότε, αυτή η έννοια έχει προφανώς εξελιχθεί και στις μέρες μας, οι βατραχάνθρωποι  των ειδικών δυνάμεων έχουν «υποβρύχιους προωθητές» για να διεισδύσουν σε εχθρικές περιοχές, όπως το PSM3G (Υποβρύχιος προωθητής τρίτης γενιάς) που εφαρμόζεται από θαλάσσιους καταδρομείς από το Dry Deck Shelter των πυρηνικών υποβρυχίων επίθεσης τύπου Suffren .

Το MK11 "Shallow Water Combat Submersible" (SWCS)

Ξεκινώντας το 2018, η Ναυτική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου των ΗΠΑ άρχισε να αντικαθιστά τα εν λειτουργία οχήματα των SEALS, τα οποία ήταν σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με το MK11 "Shallow Water Combat Submersible" (SWCS), ικανό να μεταφέρει έξι καταδρομείς και να πλοηγείται σε βάθος 58 μέτρα με ταχύτητα 6 κόμβων χάρη στους ηλεκτροκινητήρες που τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Επιπλέον, αυτό το υποβρύχιο 4,5 τόνων διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, σόναρ υψηλής συχνότητας για την ανίχνευση εμποδίων και ναρκών και ηλεκτροοπτικό περισκόπιο.

Τούτου λεχθέντος, οι Navy SEALs έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την ανάγκη για ένα πραγματικό μίνι υποβρύχιο για τις επιχειρήσεις τους.

Για το σκοπό αυτό, το πρόγραμμα «Advanced SEAL Delivery System» ανατέθηκε στη Northrop Grumman τη δεκαετία του 1990.

Πιθανώς πολύ φιλόδοξο, ακυρώθηκε το 2009 λόγω υπερβάσεων κόστους, 885 εκατομμύρια δολάρια έναντι 70 εκατομμυρίων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, και προβλημάτων αξιοπιστίας, αφού  ένα πρωτότυπο που πήρε φωτιά…

Το πρόγραμμα «Dry Combat Submersible» των ΗΠΑ

Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν εγκατέλειψε την απόκτηση μιας τέτοιας ικανότητας και, το 2016, ένα νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «Dry Combat Submersible» DCS, με πιο μέτριες προσδοκίες, ανατέθηκε στη Lockheed-Martin, η οποία ένωσε τις δυνάμεις της με τη βρετανική εταιρεία MSubs, ειδική στα μίνι-υποβρύχια.

Βασισμένο στο S351 "Nemesis" της MSubs και παρόλο που και αυτό έχει επιπρόσθετα κόστη και καθυστερήσεις, αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα, με το Dry Combat Submersible να κηρύσσεται επιχειρησιακό από τα Navy SEAL μέχρι την "Μέρα Μνήμης" 29 Μαΐου, αναφέρει  η ανακοίνωση που έκανε αυτή την εβδομάδα η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Με μήκος 12 μέτρων για εκτόπισμα 28 τόνων, το DCS μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ πλήρως εξοπλισμένους καταδρομείς, εκτός από έναν πιλότο και έναν πλοηγό, σε περιβάλλον υπό πίεση.

Μεταφερόμενο με κοντέινερ, αυτό το μίνι υποβρύχιο μπορεί να βουτήξει έως και 100 μέτρα βάθος, με μέση ταχύτητα 5 κόμβων, χάρη σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα που τροφοδοτείται από σύστημα μπαταρίας LiFT που παρέχεται από την General Atomics.

Η αυτονομία του θα ήταν μεγαλύτερη από 24 ώρες. Τέλος, είναι εξοπλισμένο με μια σειρά διαφορετικών αισθητήρων , όπως σόναρ, ηλεκτρονικά αντίμετρα, επικοινωνίες κ.λπ.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής τηρεί αμυντική στάση στο Αιγαίο, ωστόσο δύναται σε μικρό χρονικό διάστημα να εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ  με ανάλογο υποβρύχιο όχημα, προκειμένου να αποκτήσει δυνατότητα εφόσον απαιτηθεί ,ανάλογης ενέργειας στα μικρασιατικά παράλια και στις τουρκικές βραχονησίδες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...