Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Ετοιμάζει νέο χουνέρι ο Ερντογάν- Ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κρήτη πριν ή μετά τις εκλογές;

Σχέδιο ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και χρήση πλωτών γεωτρύπανων με σημαία των Κατεχομένων, φέρεται να είναι το πρωταρχικό σχέδιο της Άγκυρας κατά της Ελλάδος, που θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε κίνηση.  

Σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Ερντογάν για ΑΟΖ με τα Κατεχόμενα, “εδώ και λίγο καιρό οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνει και συμφωνία ΑΟΖ, να κηρύξει η Τουρκία ΑΟΖ στη Μεσόγειο και αυτό το σκέλος λείπει”.

Αυτό είναι απολύτως διασταυρωμένο ότι θα πράξει η Τουρκία το επόμενο ασαφές, λόγω εκλογών διάστημα, ενώ μια πολύ πιθανή περίοδο θα ήταν πριν τις δεύτερες εκλογές στην χώρα, από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με διπλό στόχο, τόσο τους ψηφοφόρους, όσο και στην εφαρμογή των σχεδίων της χώρας αυτής εδώ και πολλά χρόνια.  

“Εάν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος της ΤΔΒΚ”, λένε οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζουμε ο Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γιατσί είχε αναφέρει :«το νησί της Κύπρου απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία και βρίσκεται στο κέντρο πολλών θαλασσίων διαδρομών.

Η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μεσόγειο.Τονίζω ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι απαράδεκτος, ενώ το νησί της Κύπρου δεν ήταν ποτέ υπό ελληνική κυριαρχία.

Πρόσφατα η Ελλάδα έκανε διάφορες κινήσεις στοχεύοντας να λάβει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Λιβύης, αλλά αυτές θα μείνουν στα χαρτιά”.

Το επόμενο διάστημα, με δεδομένη και την μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά, με τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές απειλές, θα είναι λίαν επικίνδυνο για πρόκληση στρατιωτικής φύσεως επεισοδίου, το οποίο κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί να επεκταθεί σε μικρή τοπική σύγκρουση.  

Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι μια θαλάσσια περιοχή στην οποία ένα κράτος έχει αποκλειστικά δικαιώματα στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση θαλάσσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της υδάτινης και αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτή η περιοχή εκτείνεται από το παράκτιο άκρο του κράτους μέχρι τη θάλασσα έως και 200 ​​ναυτικά μίλια έξω στη θάλασσα. Στην καθομιλουμένη, ο όρος χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει την υφαλοκρηπίδα σε όλα τα αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα του κράτους και ακόμη και πέρα ​​από τα όρια των 200 μιλίων.

Γενικά, η ΑΟΖ εκτείνεται 200 ​​ναυτικά μίλια (370 km) προς τη θάλασσα/ωκεανό από τις γραμμές βάσης από τις οποίες αρχίζουν να μετρώνται τα χωρικά ύδατα μιας χώρας.

 Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι όταν οι ΑΟΖ των χωρών επικαλύπτονται / επικαλύπτονται, με άλλα λόγια, δεν υπάρχει απόσταση 400 ναυτικών μιλίων (740 km) από τις γραμμές βάσης όπου αρχίζουν να μετρώνται τα χωρικά ύδατα της χώρας, μέχρι τη θάλασσα. φτάνουν τα σύνορα της άλλης χώρας.

Όταν συμβαίνει μια τέτοια κατάσταση, η ΑΟΖ καθορίζεται με την περιγραφή των θαλάσσιων συνόρων των κρατών.
Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, η ΑΟΖ είναι η περιοχή όπου συμπίπτει με τα υποτιθέμενα σύνορα του πλησιέστερου κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ