Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Έφριξαν" οι Τούρκοι! Πανικός για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας- Τα άλματα του 2022

Έντονος προβληματισμός  επικρατεί στους Τούρκους για Ευρωπαϊκά  κονδύλια τα οποία θα εισρεύσουν στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του  έγκριτο ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, το οποίο επισημαίνει:

Κεφάλαια της ΕΕ θα εισρεύσουν στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία

Υποστηρίζεται ότι από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα δοθεί στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας χρηματοδοτική στήριξη 60 έως 80 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχετική είδηση που κυκλοφόρησε, τονίστηκε ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ανάγκες για στρατιωτικό εξοπλισμό αυξήθηκαν στην Ευρώπη, ενώ  υποστηρίζεται ότι 60 έως 80 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τα συστήματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από τη διανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την επίσκεψη του μέλους της ΕΕ για την αμυντική  βιομηχανία Τιερί Μπρετόν, στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

Στις ειδήσεις, υποστηρίχθηκε ότι εάν εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση, θα αποτελέσει σημαντικό πόρο για τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και τα εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο.

Ο Μπρετόν ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι το νομοσχέδιο για την «υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών» ετοιμάζεται να ενισχύσει τα αποθέματα πυρομαχικών που μειώνονται λόγω των πυρομαχικών που στάλθηκαν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου με την Ρωσία.

Υπενθυμίζοντας ότι με την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες παρείχαν σημαντική ποσότητα πυρομαχικών στην Ουκρανία, ο Μπρετόν επεσήμανε τη σημασία της αποστολής βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία.

Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών της για να αντισταθμίσει τα μειούμενα αποθέματά της, ο Breton είπε: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε άμεσα την ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας με οικονομικούς πόρους της ΕΕ για την Ουκρανία και τη δική μας ασφάλεια». "

Τα άλματα της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας το  2022

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε την έντονη τουρκική ανησυχία που επικρατεί για την ανάπτυξη της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αφού το 2022 ήταν ένα εξαιρετικό έτος για  αυτήν και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Σταθερός στόχος  είναι η ελληνική αμυντική βιομηχανία να καταστεί λειτουργική, ανταγωνιστική και κυρίως εξωστρεφής, καλύπτοντας όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό των εγχώριων αναγκών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι προσπάθειες στον τομέα αυτό είναι συνεχείς και είναι συστηματικές.

Για παράδειγμα, η ΕΑΒ, έχει σήμερα αξιόλογη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper, καθώς και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3.

Τα αποτελέσματα αυτά επήλθαν χάρη στις πρωτοβουλίες της τελευταίας τριετίας, μέσω των οποίων δρομολογήθηκε η πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών, η εξαίρεση των υπαλλήλων της εταιρίας από την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα, και κυρίως ο εκσυγχρονισμός της, μέσω της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αντίστοιχη είναι η  αρωγή προς τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, η οποία υλοποιείται μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών των εκκρεμών συμβάσεων και της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων.

Δρομολογείται επίσης  η  μετεγκατάσταση των ΕΑΣ Υμηττού, στο πλαίσιο υλοποίησης του μοναδικού κυβερνητικού πάρκου.

Επιπλέον, τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τη Γαλλία, δημιουργούν πολλές ευκαιρίες υπεργολαβίας για τις ελληνικές εταιρίες, ιδίως στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Belharra.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συνεργασία και θα δοθεί σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο σε ελληνικές εταιρείες.

Ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις, όχι μόνο για έργο που αφορά στην κατασκευή των δικών μας φρεγατών, αλλά και για την ένταξη των εγχώριων εταιρειών στην αλυσίδα κατασκευής της “Naval Group” για το σύνολο των φρεγατών Belharra. Η ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθείται και με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως η “MBDA” και η “Τhales”.

Βέβαια, η στόχευση για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μονοδιάστατη και δεν συναρτάται μόνο με τα υποκατασκευαστικά έργα από προμήθειες που υλοποιούνται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών μας.

Βασίζεται σε έναν ολιστικό σχεδιασμό που παίρνει σάρκα και οστά μέσα από συγκεκριμένο οδικό χάρτη , ο οποίος έχει έντονες ευρωπαϊκές και εν γένει διεθνείς διαστάσεις.

Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ταχεία μετάβαση στην αιχμή της τεχνολογίας και συνεπώς, είναι προτεραιότητα η συμμετοχή της χώρας μας σε προγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης.

Με τον τρόπο αυτό, επενδύουμε στην οικοδόμηση τεχνογνωσίας, η οποία  θα επιτρέψει στις εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να ενταχθούν αυτόματα στις αλυσίδες παραγωγής των προϊόντων που θα προκύψουν.

Η συμμετοχή Ελληνικών αμυντικών εταιρειών σε προγράμματα της ΕΕ

Πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή των ελληνικών εταιριών στα τελευταία προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Οι ελληνικές «οντότητες» συμμετέχουν σε πολλές προτάσεις του 1ου κύκλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, σε αρκετές εκ των οποίων μάλιστα είναι επικεφαλής.

Εκτός του προφανούς οφέλους για τη χώρα μας και μιλώντας μόνο με οικονομικούς όρους, το καθαρό κέρδος της ελληνικής οικονομίας από τα εν λόγω προγράμματα, το οποίο θα καταβληθεί από τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ελληνικές εταιρείες πάντα, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσία ΥΠΕΘΑ σε προγράμματα του ΝΑΤΟ

Επίσης, δυναμική παρουσία έχει το ΥΠΕΘΑ στο πρόγραμμα “DIANA” και το “Innovation Fund”, δυο «εργαλεία» του ΝΑΤΟ που στοχεύουν στη διατήρηση της Συμμαχίας ως ηγέτιδας δύναμης στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ