Οι Διεθνείς εκθέσεις αμυντικού οπλισμού και μέσων, είναι εκείνες που δίνουν την ευκαιρία αφενός σε αμυντικές βιομηχανίες να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αφετέρου σε χώρες να προβούν στην αγορά αυτών με βάση τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών τους.
Ωστόσο αποτελούν γεγονότα τα οποία πρέπει να περνούν από το μικροσκόπιο όλων των χωρών, μηδέ εξαιρουμένης της Ελλάδας, προκειμένου να διακριβωθούν οι δυνατότητες και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα πρός έκθεση οπλικά συστήματα και μέσα.
Ιδιαίτερα την χώρα μας όπως είναι εύλογο την αφορούν τα εκθέματα της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, για ευνόητους λόγους.
Το σύστημα αναζήτησης-παρακολούθησης υπερύθρων KARAT της ASELSAN
Το KARAT, το Σύστημα Αναζήτησης και Παρακολούθησης Υπέρυθρων που αναπτύχθηκε από την ASELSAN για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU), εκτέθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Teknofest στην Κων/πολη
Τα συστήματα αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων είναι πολύ κρίσιμα ηλεκτροοπτικά συστήματα που συμβάλλουν στα χαρακτηριστικά χαμηλής ορατότητας των πολεμικών αεροπλάνων 5ης γενιάς και παρέχουν δυνατότητα παθητικής αναζήτησης.
Σε αυτό το σημείο, η ASELSAN αναπτύσσει τα συστήματα αναζήτησης και στόχευσης υπερύθρων KARAT και TOYGUN για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης.
Το σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης υπερύθρων KARAT, και συγκεκριμένα το IRST, θα βρίσκεται μπροστά από το πιλοτήριο του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης, πίσω από ένα ειδικό παράθυρο με μειωμένη διατομή ραντάρ.
Με το KARAT, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης θα μπορεί να ανιχνεύει εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη παθητικά χωρίς ενεργή εκπομπή με το ραντάρ του.
Μαζί με το KARAT, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης θα είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς με σύστημα αναζήτησης πλήρως υπέρυθρων.
Στο F-35, το οποίο μπορεί να συγκριθεί, η λειτουργία αναζήτησης υπέρυθρων αέρος-αέρος εκτελείται με το αντίστοιχο σύστημα αισθητήρων EOTS TOYGUN κάτω από τη μύτη του αεροσκάφους. Το KARAT θα έχει καλύτερη απόδοση από το EOTS και, καθώς είναι ένας διακριτός αισθητήρας, θα επιτρέψει στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης να επιτίθεται ταυτόχρονα σε χερσαίους στόχους.
Το KARAT θα είναι εξοπλισμένο με έναν ανιχνευτή υπερύθρων που θα λειτουργεί στη ζώνη LWIR, επιτρέποντας έτσι την ανίχνευση στόχου σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης θα έχει την δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών στόχων, ευρεία περιοχή σάρωσης, χαμηλό χρόνο σάρωσης και δυνατότητες απεικόνισης με στενές/ευρυγώνιες γωνίες.
Το σύστημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων TOYGUN
Από την άλλη , το έργο του συστήματος ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων TOYGUN που αναπτύχθηκε από την ASELSAN για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης και το Kızılelma συνεχίζεται.
Με τον κύριο αισθητήρα υπερύθρων MWIR με ανάλυση 1280×1024 pixel, το TOYGUN θα παίξει ρόλο στην κάλυψη των αναγκών στόχευσης αέρος-εδάφους του αεροσκάφους μας, χαμηλής ορατότητας.
Θα μπορεί επίσης να εκτελέσει σήμανση με λέιζερ σε μήκος κύματος 1064 nm, ακριβή εύρεση εμβέλειας λέιζερ έως απόσταση τουλάχιστον 35 km, εντοπισμό σημείων λέιζερ για ανίχνευση και παρακολούθηση στόχου που επισημαίνεται από άλλη πλατφόρμα και εσωτερική ευθυγράμμιση σύμφωνα με τη θερμική εικόνα.
Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τις συντεταγμένες ενός στόχου στο έδαφος με την υποστήριξη εσωτερικού GPS / εξωτερικού INS / δεδομένων πλοήγησης πλατφόρμας / εσωτερικής μονάδας μέτρησης αδράνειας.
Τα TOYGUN και KARAT θα έχουν ένα ειδικό σύστημα σύντηξης αισθητήρων που δεν υπάρχει στα αντίστοιχα Εθνικά Αεροσκάφη Μάχης.
Το TOYGUN και το KARAT θα συνεργαστούν επίσης με το σύστημα απεικόνισης υπερύθρων 360 μοιρών στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης.
Απειλή για την Ελλάδα
Τα παραπάνω συστήματα KARAT και TOYGUN αναβαθμίζουν την τουρκική απειλή για την χώρα μας , αφού το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TF-X θα δύναται να μπορεί να ανιχνεύει τα φίλια μαχητικά αεροσκάφη παθητικά, χωρίς ενεργή εκπομπή του ραντάρ του.
Η κατασκευή συστημάτων υπέρυθρης αναζήτησης και στόχευσης με ξεχωριστούς αισθητήρες θα επιτρέψει στο αεροσκάφος TF-X όσο και στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος KIZILELMA ,να επιτίθενται σε επίγειους στόχους ενώ πραγματοποιούν αναζήτηση εναέριων στόχων.