Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ και Ουκρανία "δείχνουν" τη σημασία των USV στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση την Εθνική μας κυριαρχία στα νησιά μας στο Αιγαίο, σε συγκερασμό με το ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας που υιοθέτησαν, δείχνει ότι το Αιγαίο έχει την δυναμική με υπαιτιότητα των Τούρκων να αποτελέσει το κύριο  Θέατρο  στρατιωτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας-Τουρκίας μελλοντικά.

Η σημασία των USV στις σύγχρονες επιχειρήσεις

Στην παρούσα φάση βέβαια λόγω των καταστροφικών σεισμών, αυτή η πιθανότητα φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο οι τουρκικές διεκδικήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε, αν θέλεις να έχεις ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, κοινώς επαύξησε την πολεμική σου αποτρεπτική ικανότητα.

Μέρος αυτής της επαύξησης της αποτρεπτικής μας ικανότητας, αποτελεί η προμήθεια κατάλληλων οπλικών συστημάτων και μέσων, με τα USV (θαλάσσια μη επανδρωμένα μέσα) να κατέχουν σημαντικότατο ρόλο στην επίτευξη θαλάσσιας κυριαρχίας μας στο Αιγαίο.

Οι τελευταίες πολεμικές αναμετρήσεις άλλωστε, με εξέχουσα αυτή στην Ουκρανία κατέδειξαν ότι τα drones, εναέρια και θαλάσσια, αποτελούν ένα νέο σχετικά οπλικό σύστημα το οποίο διαμορφώνει νέες τακτικές αντιλήψεις και δόγματα, προξενώντας μεγάλα προβλήματα στον αντίπαλο.

Αναφορικά με τα USV (θαλάσσια drones) , είναι αδιαμφισβήτητο  ότι  θα γίνουν αναπόφευκτος πολλαπλασιαστής ισχύος για τα σύγχρονα  πολεμικά ναυτικά όπως των ΗΠΑ, τα επόμενα χρόνια.

Ο στόλος USV των ΗΠΑ

"Το ναυτικό των ΗΠΑ θέλει 250 «Sailor-Less Ships» για να υποστηρίξει τον ναυτικό του στόλο για να αντιμετωπίσει την Κίνα στην πίσω αυλή της", είναι ο ενδεικτικό τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, όπου επισημαίνονται:

"Η κατασκευή και η λειτουργία ενός υβριδικού στόλου στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού  γίνονται βασικοί στόχοι για το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, τα μη επανδρωμένα συστήματα στον αέρα, την επιφάνεια της θάλασσας και τα υποθαλάσσια αποδεικνύονται σημαντικά, σύμφωνα με μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε από το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ .

Τα μη επανδρωμένα συστήματα θεωρούνται όλο και περισσότερο ένα αξιόπιστο και βιώσιμο μέρος της δομής της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ, «ενσωματωμένα με ταχύτητα για να παρέχουν φονικά, επιβιώσιμα και επεκτάσιμα αποτελέσματα για την υποστήριξη της μελλοντικής θαλάσσιας αποστολής».

Μάλιστα, στις μεγάλες ασκήσεις που συμμετείχε το Αμερικανικό Ναυτικό, προώθησε την έννοια του «υβριδικού στόλου» που αποτελείται από μη επανδρωμένα πλοία και αεροσκάφη.

Η άσκηση Rim

Η άσκηση Rim of the Pacific (RimPac) που διεξήχθη το 2022 στα νερά γύρω από τα νησιά της Χαβάης ήταν μια ξεχωριστή επιτυχία και ήταν ένα παράθυρο στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο μελλοντικός υβριδικός στόλος.

Στην υπόψιν άσκηση παρουσίαστηκαν 4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα σκάφη  επιφανείας (USV), των \ Sea Hunter και Seahawk και δύο μετασκευασμένων πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης, το Nomad και Ranger.

Τα τέσσερα USV λέγεται ότι είχαν πραγματοποιήσει διάφορες αποστολές χρησιμοποιώντας διαφορετικά ωφέλιμα φορτία - ελέγχονταν είτε από μια μικρή ομάδα που αναπτύχθηκε σε ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke είτε, για πρώτη φορά, από ένα μη επανδρωμένο χερσαίο όχημα ως κέντρο επιχειρήσεων.

Τον Μάιο του 2022, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ίδρυσε τη μονάδα USV Division One (USVDiv1) στη Δυτική Ακτή της χώρας για να είναι ο βραχίονας δοκιμών με βάση τον στόλο για τα USV και τα σχετικά συστήματα αυτονομίας

Λειτουργεί επίσης το κέντρο επιχειρήσεων μη επανδρωμένων οχημάτων που βρίσκεται στο Port Hueneme της Καλιφόρνια.

Εξάλλου, ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν δημιούργησε πέρυσι την Task Force 59 (TF-59), της οποίας ο γρήγορος ρυθμός ασκήσεων και δοκιμών μάρτυρα τη χρήση 80 μη επανδρωμένων συστημάτων με επιτυχία.

Αυτά ήταν ένα ποικίλο μείγμα από μη επανδρωμένα ανεμόπτερα και μικρά αυτόνομα σκάφη, όπως τα Sail-drones και τα MANTAS USV"

Tα τουρκικά USV

Με έργα όπως τα ULAQ, SALVO, SANCAR, MIR, ALBATROS, MARLIN, οι Τούρκοι έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στην εισαγωγή μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων στο τουρκικό ναυτικό, ενώ με τα mini υποβρύχια STM-500  και το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αυτόνομο ρομποτικό όχημα σε σχήμα και μέγεθος τορπίλης της ASELSAN, επιχειρούν να αμφισβητήσουν και  την υποθαλάσσια κυριαρχία  στο Αιγαίο.

Tα  τουρκικά USV  μπορούν να έχουν αποστολές όπως, την επίθεση κατά εχθρικών πολεμικών πλοίων, την διενέργεια αναγνωρίσεων μεγάλης εμβέλειας, παράκτια επιτήρηση, συνοδεία εμπορικών πλοίων, καθώς και αποτροπή  εχθρικών αμφίβιων επιχειρήσεων.

Η θέση της Ελλάδας

Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής στρατιωτικών και μη στόχων στα μικρασιατικά παράλια, πλήτοντας ναυτικές δυνάμεις των Τούρκων ακόμη και εντός των λιμένων τους.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει  800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα Ουκρανικό USV που μετείχε στην επίθεση κατά του Ρωσικου στόλου στην Σεβαστούπολη το 2022, κόστιζε 250.000 δολάρια.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, όπως είναι τα USV.

Ουκρανία και ΗΠΑ μας δείχνουν τον δρόμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...