Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η απόκτηση των αεροσκαφών A-10 από τις HΠΑ πολλαπλασιαστής ισχύος για την άμυνα μας σε Αιγαίο και Θράκη

Οι ΗΠΑ  το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δημιουργίας νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών τους, προκειμένου να μην επιτρέψουν στην Κίνα να αμφισβητήσει την Παγκόσμια στρατιωτική πρωτοκαθεδρία τους.

Αυτό συνεπάγεται όπως είναι αντιληπτό την απόσυρση παλιότερων οπλικών συστημάτων τους και μέσων από τις ΗΠΑ, από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα, αποκτώντας μερικά από αυτά είτε με την μορφή της δωρεάν παραχώρηση, είτε με την αγορά τους σε πολύ χαμηλότερο κόστος, αφού προηγουμένως εξετάσει την χρηστικότητά τους σε Αιγαίο και Θράκη, με βάση την διαπιστωμένη απόδοσή τους στα πεδία των μαχών νωρίτερα.

Ένα από τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία είναι τα αεροσκάφη  A-10 Thunderbolt II.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγκριτο Βουλγαρικό ΜΜΕ,  αναφέρεται ότι "η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόσυρση από την επιχειρησιακή υπηρεσία 21 επιθετικών αεροσκαφών A-10 Thunderbolt II", το οποίο στη συνέχεια επισημαίνει:

"Αυτή η είδηση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για ολόκληρο τον στόλο των Α-10 των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Στρατηγό  Brown, Αρχηγό του Επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο στόλος του A-10 Thunderbolt II θα πρέπει να αποσυρθεί  εντελώς μέσα σε πέντε έως έξι χρόνια.

Ο λόγος για την απόσυρση του αεροσκάφους με το παρατσούκλι «Warthog» ήταν η αδυναμία του να επιβιώσει ενάντια στις σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες, ενώ είναι επίσης ένα αεροσκάφος μίας αποστολής, πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες επιχειρησιακές προσδοκίες που γέρνουν τη ζυγαριά στην απόκτηση αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων."

Η απομάκρυνση των Warthogs από την επιχειρησιακή υπηρεσία έρχεται ημέρες πριν από την παρουσίαση της πρότασης προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σημασία της παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στον στρατό μας σε Έβρο και νησιά

Τα Θέατρα επιχειρήσεων σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης θα είναι το Αιγαίο και η Θράκη. 

Βαρόμετρο για την επικράτησή μας θα είναι η εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής της Πολεμικής μας Αεροπορίας έναντι της Τουρκικής, ενώ η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στα μαχόμενα τμήματα του στρατού μας σε νησιά και Έβρο θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

Στον τομέα παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη, μετά την απόσυρση των θρυλικών Corsair A-7, έχουν αναλάβει  τα μαχητικά  μας  F-16 και  Mirage, τα οποία όμως θα ήταν δόκιμο να απεμπλακούν από αυτή την αποστολή, εστιάζοντας στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Έβρο. 

Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ενός αεροσκάφους απόλυτα ειδικευμένου στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και παράλληλα δοκιμασμένου στα πεδία των μαχών.

Αυτό είναι το Α-10 Warthog. 

Η λύση των Α-10 Warthog 

Oι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως  χώρα αγκυροβόλιο,  για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.

Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Warthog. 

To εν λόγω μαχητικό είναι πιστοποιημένης αξίας και δοκιμασμένο σε πεδία μάχης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Αμερικανικό στρατό.

Αποστολή του είναι  η παροχή μάζας  πυρών  εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών  ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις  αεροκίνητες  δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στα νησιά μας για να τα καταλάβουν.

Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10  από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μας με την απόκτηση του Α-10 θα έχουν ένα πανίσχυρο αεροπορικό μέσο παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, το οποίο θα μπορούσε σε συγκερασμό με τα υπόλοιπα οπλικά μας μέσα να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος. 

Μην ξεχνάμε ότι στο πεδίο της μάχης δύο είναι  τα στοιχεία που κυριαρχούν, το πύρ και ο ελιγμός. 

Ειδικότερα για τον αμυνόμενο είναι πολύ υπέρ του η δυνατότητας  εκτόξευσης μάζας φονικών πυρών κατά του επιτιθέμενου σε μικρό χρονικό διάστημα, περιορίζοντας τις επιλογές ελιγμού του και αυξάνοντας τις πιθανότητες ήττας του στο πεδίο της μάχης. 

Αυτό το διασφαλίζει η προσθήκη του Α-10 στο ελληνικό οπλοστάσιο. 

Το γεγονός τέλος  ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους  έστω και ως απόθεμα για τα επόμενα 5-6 έτη, θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τυχόν  απόκτηση του Α-10 από τη χώρα μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή-αποδέσμευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε ρόλους παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων μας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη αναφορικά με την εξασφάλιση και διατήρηση της υπερπολύτιμης  για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων,  Αεροπορικής μας υπεροχής σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF