Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες 72 ώρες βιώνουμε άνευ προηγουμένου πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία, που "βάζουν φωτιά", σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές στην χώρα.
Η Ασκενέρ ανέτρεψε τα δεδομένα δύο φορές
Συγκεκριμένα πρίν από λίγες ημέρες, η Πρόεδρος του IYI Party διέσπασε την συμμαχία των έξι (6) κομμάτων της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης, αποχωρώντας από αυτήν,αρνούμενη να στηρίξει την υποψηφιότητα Κιλιντζάρογλου ως αντίπαλου του Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές, προκρίνοντας είτε τον Δήμαρχο Άγκυρας Γιαβάς, είτε τον Δήμαρχο Ιμάμογλου.
Ωστόσο και οι δύο Δήμαρχοι δεν δέχθηκαν να είναι υποψήφιοι και συντάχθηκαν με τον Κιλιντζάρογλου, αρχηγό του κόμματός τους, του CHP.
Στο θέμα αναφερθήκαμε σε προγενέστερο άρθρο μας, διατηρώντας επιφυλάξεις ωστόσο, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι η διάσπαση της αντιπολίτευσης εφόσον δεν αρθεί στη συνέχεια, είναι μια άκρως ευνοϊκή εξέλιξη για το καθεστώς Ερντογάν.
Τελικά η Ασκενέρ χθές επέστρεψε εκ νέου στην Συμμαχία των έξι,στηρίζοντας την υποψηφιότητα Κιλιντζάρογλου με τον όρο ότι οι παραπάνω δύο Δήμαρχοι να είναι Αντιπρόεδροι στην νέα κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ενωμένης αντιπολίτευσης.
Ο όρος της Ασκενέρ έγινε δεκτός, με αποτέλεσμα πλέον οι προοπτικές εκλογικής νίκης του Κιλιντζάρογλου να έχουν σαφέστατα ενισχυθεί, μετά την επανένωση του αντιπολιτευόμενου μπλοκ που είχε διασπαστεί την Παρασκευή σχετικά με το αν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος.
Χάρη στην παραπάνω εξέλιξη ο Κιλιντζάρογλου θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο τον θρίαμβο της αντιπολίτευσης το 2019, όταν το CHP νίκησε το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν AKP (AKP) στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις τοπικές εκλογές, χάρη στην υποστήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η κάκιστη οικονομική καθημερινότητα των τουρκικών νοικοκυριών εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, σε συγκερασμό με τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου έχουν διαβρώσει την υποστήριξη του Ερντογάν,δίνοντας στον Κιλιντζάρογλου σαφές πλεονέκτημα.
«Θα κυβερνήσουμε την Τουρκία με διαβουλεύσεις και συμβιβασμούς», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος του CHP, ενός από τα έξι στο μπλοκ της αντιπολίτευσης.
«Θα καθιερώσουμε τον κανόνα της ηθικής και της δικαιοσύνης μαζί», είπε.
Οι επικριτές του Κιλιτσντάρογλου λένε ότι του λείπει η δύναμη του Ερντογάν να συγκεντρώνει και να αιχμαλωτίζει το κοινό και ότι τάχα δεν έχει σαφές ή πειστικό όραμα για το πώς θα μοιάζει η νέα εποχή στην Τουρκία μετά τον Ερντογάν.
Οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν τη φήμη του ως ηθικού γραφειοκράτη, είπε ο Γκονούλ Τολ, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
«Δεν είναι διεφθαρμένος άνθρωπος.Δεν κλέβει.Θέλει να ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα ως το πρόσωπο που έχει αναζωογονήσει την τουρκική Δημοκρατία, γι' αυτό είναι ο σωστός άνθρωπος», είπε.
Η σημασία των τουρκικών εκλογών
Οι εκλογές στην Τουρκία είναι πολύ κρίσιμες αφού δεν θα κριθεί μόνο ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα ,αλλά και πώς θα κυβερνηθεί αυτή, προς τα που θα οδηγηθεί η οικονομία της και ποιά θα είναι η στάση της στην Ουκρανία,την Μέση Ανατολή την ΝΑ Μεσόγειο,το Αιγαίο, αλλά και απέναντι σε ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία.
Ωστόσο,πολλοί αναρωτιούνται εάν ο ειλικρινής και μερικές φορές επιθετικός πρώην δημόσιος υπάλληλος μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν, τον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας, του οποίου το προεκλογικό χάρισμα συνέβαλε στην επίτευξη περισσότερων από δώδεκα εκλογικών νικών για δύο δεκαετίες.
Η υποψηφιότητά του έρχεται ένα μήνα μετά από δύο τεράστιους σεισμούς που άφησαν τα νοτιοανατολικά της Τουρκίας σε ερείπια και εξαπέλυσαν ένα κύμα κριτικής στην κυβέρνηση για την κακή απόκριση σε καταστροφές και τα χρόνια υποβάθμισης οικοδομικών προτύπων.
Οι Δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα των εκλογών
Οι αρχικές δημοσκοπήσεις,αν και αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστίας τους αφού τα ΜΜΕ στην συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν, μετά τους σεισμούς έδειχναν ότι ο Τούρκος Πρόεδροςκατάφερνε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξή του παρά την καταστροφή.
Αλλά η εμφάνιση μιας ενωμένης αντιπολίτευσης, ακόμη και μετά από καθυστέρηση, όπου ορίζει υποψήφιο τον Κιλιντζάρογλου και Αντιπροέδρους τους Δημάρχους Ιμάμογλου και Γιανκάς οι οποίοι σημειωτέον δημοσκοπικά ακόμη και πρίν τους σεισμούς επικρατουσαν και μάλιστα με διαφορά του Ερντογάν, γέρνει σαφώς την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της συμμαχίας των έξι.
Τέλος η παραμονή των Δημάρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης στις θέσεις τους,αποστερεί την δυνατότητα παρεμβάσεων υπέρ του AKP των δημοτικών συμβουλίων των εν λόγω Δήμων, όπου το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει την πλειοψηφία.
Όλα δείχνουν ότι πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η περίοδος διακυβέρνησης Ερντογάν είναι πάρα πολύ πιθανό να τελειώσει με τις επικείμενες εκλογές.
Συνέπειες στα Ελληνοτουρκικά
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στην Ελλάδα ότι η τυχόν επανεκλογή Ερντογάν θα καταστήσει περισσότερο ζωτικής σημασίας χώρα την χώρα μας για τις ΗΠΑ πρωτίστως και ΕΕ δευτερευόντως, αφού εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποστασιοποιηθεί περισσότερο από την Δύση, ενεργώντας αυτόνομα και απρόβλεπτα.
Αυτό το απρόβλεπτο και αυτόνομο του Ερντογάν είναι ωστόσο κατά την άποψή μας ,που θα μεγιστοποιήσει την απειλή για την χώρα μας, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας την επιθετικότητα σε βάρος μας.
Τουναντίον τυχόν εκλογή του Κιλιντζάρογλου, η οποία μοιάζει πλέον πάρα πολύ πιθανή, θα είχε ως αποτέλεσμα μια περισσότερο δυτικόστροφη πολιτική και την επανέναρξη του διαλόγου μαζί μας, που ο Ερντογάν μονομερώς διέκοψε και καλύτερες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας.
Αυτό βέβαια δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση αλλαγής των τουρκικών επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας, ωστόσο θα ήταν η νέα τουρκική κυβέρνηση περισσότερο προβλέψιμη και ελεγχόμενη από Συμμαχικές χώρες.