Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τρόμος στο τουρκικό ΠΝ! Η λύση για τα Ελληνικά USV έρχεται από Ισραήλ-ΗΑΕ

Είναι γνωστό ότι διεξήχθη από 20-24 Φεβρουαρίου στα ΗΑΕ η αμυντική έκθεση NAVDEX-2023.

Στην εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα αμυντικών εταιρειών, με σκοπό κυρίως  το κλείσιμο συμβολαίων αγοράς τους από χώρες, προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις αναγκαίες απαιτήσεις των Ενόπλων τους Δυνάμεων.

To Αιγαίο ως Πιθανό Θέατρο Επιχειρήσεων

Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει θέσει σε ευθεία αμφισβήτηση την Εθνική μας κυριαρχία στα νησιά μας στο Αιγαίο, σε συγκερασμό με το ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας που υιοθέτησαν, δείχνει ότι το Αιγαίο μπορεί με υπαιτιότητα των Τούρκων να αποτελέσει το κύριο  Θέατρο Επιχειρήσεων Ελλάδας-Τουρκίας μελλοντικά.

Στην παρούσα φάση βέβαια λόγω των καταστροφικών σεισμών αυτή η πιθανότητα φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο οι τουρκικές διεκδικήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε, αν θέλεις να έχεις ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, κοινώς επαύξησε την πολεμική σου αποτρεπτική ικανότητα.

Μέρος αυτής της επαύξησης αποτελεί και η προμήθεια κατάλληλων οπλικών συστημάτων και μέσων.

Τα παραπάνω μας ώθησαν να δώσουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα προϊόν που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας προκειμένου να θωρακίσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της στο Αιγαίο και που παρουσιάστηκε στην αμυντική έκθεση NAVDEX-2023.

Το USV 170 M-Detector

Πρόκειται για ένα USV 170 M-Detector, συμπαραγωγής Ισραήλ-ΗΑΕ και συγκεκριμένα της EDGE Abu Dhabi Ship Building (ADSB) και της Israel Aerospace Industries (IAI).

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ έχουν αρχίσει να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και δεν έχουν χάσει τη δυναμική τους από τότε.

Σε μια ιστορική πρώτη φορά, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα νέο σκάφος επιφανείας που μπορεί να λειτουργήσει είτε με προσωπικό είτε αυτόνομα ως USV και το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση NAVDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023.

Η ADSB σχεδίασε το σκάφος, ενσωμάτωσε τους αισθητήρες και τα συστήματα ελέγχου του και ανέπτυξε την επιχειρησιακή του ιδέα, ενώ η IAI ανέπτυξε και προμήθευσε το αυτόνομο σύστημα ελέγχου του σκάφους, το οποίο περιλάμβανε μια ποικιλία αποκλειστικών αισθητήρων.

Οι αποστολές του σκάφους θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, παρακολούθηση, παρατήρηση, επιτήρηση συνόρων και ακτών, ανίχνευση ναρκών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Το σκάφος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, όπως  στην ωκεανογραφία,  για ανίχνευση και παρακολούθηση ρύπανσης, σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, για μεταφορά υγρών υλικών, για έρευνα και διάσωση, πυρόσβεση και έγκαιρη ανίχνευση θαλάσσιων απειλών.

Οι κοινοπραξίες μεταξύ αμυντικών εταιρειών του Ισραήλ και ΗΑΕ θα ήταν πολιτικά αδύνατες στο παρελθόν, αλλά η ειρηνευτική συμφωνία του Αβραάμ της 15ης Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία τα ΗΑΕ έγιναν η τρίτη αραβική χώρα που εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, κάνει τώρα μια τέτοια συνεργασία πραγματικότητα

Ο Francesco Paolo Lo Monaco, διευθυντής ναυπηγικής και μηχανικής στο ADSB, είπε ότι "το σκάφος μήκους 17 μέτρων, γνωστό ως «170 M-Detector USV», έχει σχεδιαστεί για αντιναρκομετρία (MCM) και ανθυποβρυχιακό πόλεμο ( ASW) αποστολές και μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως επανδρωμένη όσο και ως μη επανδρωμένη πλατφόρμα"

Το σκάφος είναι ένα αρθρωτό σύστημα που μπορεί να ενσωματώσει μια σειρά από ωφέλιμα φορτία και αισθητήρες, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

"Ορισμένα συστήματα είναι εγκατεστημένα στο σκάφος στάνταρ και παρέχονται από πολλές διαφορετικές εταιρείες", είπε ο Lo Monaco.

"Αυτές περιλαμβάνουν την αυτόνομη ικανότητα που παρέχεται από την Israel Aerospace Industries (IAI) και ένα σόναρ πολλαπλών ακτίνων iXBlue SeapiX-FLS 5 3D για ανίχνευση ναρκών και αποφυγή εμποδίων. Το σόναρ έχει κάλυψη δέσμης 120 μοιρών και εμβέλεια ανίχνευσης 300 m," είπε ο Lo Monaco.

"Το USV διαθέτει έναν υβριδικό ηλεκτρικό κινητήρα ντίζελ που είναι ικανός να επιτύχει ταχύτητες έως και 40 kt και έχει λειτουργική αντοχή έως και 4 ώρες σε ηλεκτρική λειτουργία. Μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως ή να λειτουργεί σε αυτόνομη λειτουργία, σύμφωνα με την οποία το σύστημα ακολουθεί καθορισμένα σημεία και αντιδρά αυτόνομα για να αποφύγει αντικείμενα και συγκρούσεις" διευκρίνισε.

Τι κατέδειξε η Ουκρανική επιχείρηση κατά του Ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη

Η Ουκρανική επιχείρηση στη Σεβαστούπολη, η οποία εκτελέστηκε 100% με χρήση εναέριων και θαλάσσιων drones, κατέδειξε την επιτακτικότητα της απόκτησης σε μεγάλους αριθμούς, UAV, UCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle, που δεν υπάρχουν από Ελληνικής πλευράς, προκειμένου οι ΕΔ μας να μπορούν να καταστρέψουν  τον τουρκικό στόλο αλλά και τα τουρκικά λιμάνια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας όλοι γνωρίζουμε ότι  αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεσματικότητάς του.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα, να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων  Αμερικανικών F-16 BLOCK70, κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα $1,67 δισ. και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 1670 drones περίπου.

Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, υπολογιζόμενα κατά προσέγγιση περί τα 250.000 δολάρια.

Η σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της παλαϊκής άμυνας

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι και USV, θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι ή USV θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV. Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV–USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η λύση για τα Ελληνικά USV που θα προξενήσει τρόμο στο Τουρκικό πολεμικό Ναυτικό έρχεται από Ισραήλ-ΗΑΕ και έχει όνομα, USV 170 M-Detector.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...