Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κόμβος ασφάλειας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο! Στη Σούδα το μεγαλειώδες Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle- Τα ''μηνύματα'' που στέλνει για το Αιγαίο

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές πηγές, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle   κατέπλευσε στην Σούδα της Κρήτης προκειμένου να συμμετέχει τις επόμενες ημέρες σε άσκηση με πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού  στα πλαίσια της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπείας των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Major General Eric PELTIER που αποσκοπούσε στην εξέταση των παραμέτρων της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ,   "η  εν λόγω επίσκεψη αποσκοπούσε στην εξέταση των παραμέτρων της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας και εντάσσεται στον 1o Κύκλο Συνομιλιών των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η γαλλική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα, καθώς και με Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ).

Κατά τις Συνομιλίες έγινε απολογισμός των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα το 2022 και εξετάστηκαν νέες δράσεις στους τομείς των Επιχειρήσεων, του Διαστήματος, του Κυβερνοχώρου, των Ειδικών Επιχειρήσεων, των Στρατιωτικών Πληροφοριών, της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, τόσο σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ όσο και μεταξύ των αντίστοιχων ΓΕ.

Επίσης η γαλλική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στην οποία ο Major General Eric PELTIER πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές της 75ης Εκπαιδευτικής Σειράς με θέμα τη «Νέα Γαλλική Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική».

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι  στις 21 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard στο ΓΕΕΘΑ.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι 2 Αρχηγοί υπέγραψαν το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων των 2 Χωρών.

Το υπόψη κείμενο καθορίζει και εξειδικεύει την υλοποίηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς των Επιχειρήσεων, της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολών, του Διαστήματος, της Κυβερνοασφάλειας, των Πληροφοριών, της συνεκπαιδεύσης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και σε ότι αφορά στην συνεργασία μεταξύ των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών.

Επιπλέον, περιλαμβάνει προβλέψεις που αφορούν στην συνεργασία για τον μελλοντικό προσδιορισμό επιπρόσθετων απαιτήσεων Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, Διαλειτουργικότητας, αμοιβαίας χρήσης υποδομών, Διοίκησης και Ελέγχου, καθώς και Στρατηγικής Επικοινωνίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και των εταιρικών σχημάτων και συνεργασιών που συμμετέχουν οι 2 Χώρες.

Η υπογραφή του κειμένου «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» αποτελεί το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και Επιτελείου Άμυνας αντίστοιχα  και της εν συνεχεία ανάθεσης έργου στα υφιστάμενα κλιμάκιά τους (ΣΞ – ΠΝ – ΠΑ), καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή κοινή πρόθεση των 2 Αρχηγών ως προς την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεών τους στον ρόλο που διαδραματίζουν οι 2 Χώρες ως εγγυήτριες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle 

Είναι η δεύτερη επίσκεψη τα δύο τελευταία  δύο έτη του εν λόγω αεροπλανοφόρου στην Κρήτη, δείγμα της εμβάθυνσης της Στρατηγικής- στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, υπενθυμίζοντας  σε εχθρούς και φίλους την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής Κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα, που υπέγραψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος.

Το Charles de Gaulle είναι η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού. Το πλοίο, που τέθηκε σε λειτουργία το 2001, είναι το δέκατο γαλλικό αεροπλανοφόρο, το πρώτο γαλλικό πυρηνοκίνητο σκάφος επιφανείας και το μόνο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που ολοκληρώθηκε εκτός του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πήρε το όνομά του από τον Γάλλο πρόεδρο και στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ.

Το πλοίο φέρει αεροσκάφη  Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, ελικόπτερα AS365F Dauphin Pedro, EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση μάχης, καθώς και σύγχρονα ηλεκτρονικά και πυραύλους Aster.

Είναι ένα αεροπλανοφόρο τύπου CATOBAR που χρησιμοποιεί δύο καταπέλτες ατμού C13‑3 75 m μιας μικρότερης έκδοσης του συστήματος καταπέλτη που είναι εγκατεστημένο στα αεροπλανοφόρα κατηγορίας Nimitz των ΗΠΑ, έναν καταπέλτη στην πλώρη και έναν στο μπροστινό μέρος της περιοχής προσγείωσης.

 Από τον Ιούλιο του 2021, το Charles de Gaulle είναι το μόνο μη αμερικανικό πλοίο-μεταφορέα που διαθέτει σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη, το οποίο επέτρεψε τη λειτουργία των F/A-18E/F Super Hornets και C-2 Greyhounds των ΗΠΑ, επισφραγίζοντας την άριστη σχέση ΗΠΑ-Γαλλίας.

Επισημαίνουμε ότι πρίν από λίγες ημέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου  βρέθηκε στην Ελλάδα  επίσης το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), ενώ Ελλάδα και ΗΠΑ διατηρούν άριστες σχέσεις.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι επισκέψεις και οι συνεκπαιδεύσεις του Γαλλικού και Αμερικανικού αεροπλανοφόρου με πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής συνεργασίας με την χώρα μας , δίνοντας ταυτόχρονα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στο Αιγαίο.

Οι σεισμοί στην Τουρκία  θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", για αυτό και το εξοπλιστικό μας  πρόγραμμα, όπως και η στενή στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ-Αίγυπτο  πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...