Ελληνοτουρκικά

Αλλάζει τα δεδομένα το Ρωσικό χτύπημα με θαλάσσιο drone (USV) στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους Ρώσους να σφυροκοπούν εκτός από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις  και έργα υποδομής στην πολύπαθη χώρα, όπως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρκού ρέυματος, έργα κοινής ωφελείας, όπως γέφυρες, δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς , κάνοντας χρήση πυραυλικών συστημάτων και drones.

Πρόσφατα η Ρωσία έπληξε   γέφυρα  στην Ουκρανία η οποία   βρίσκεται στη Zatoka στην περιοχή της Οδησσού, η οποία συνδέει την περιοχή με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει το συγκεκριμένο ρωσικό  πλήγμα, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος USV, γεγονός που εισάγει νέα δεδομένα στην πολεμική αναμέτρηση.

"Έχει οπλίσει το Ιράν τη Μόσχα με «Drone Boats» που φέρεται να χρησιμοποίησε η Ρωσία για να χτυπήσει την κρίσιμη ουκρανική γέφυρα;", είναι ο τίτλος άρθρου λίαν έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Ρωσία φαίνεται ότι έβγαλε ένα φύλλο από το βιβλίο της Ουκρανίας και υιοθέτησε τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών για να επιτεθεί σε ουκρανικές θέσεις, εάν γίνουν πιστευτές οι πρόσφατες αναφορές.

Ένα βίντεο κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει ένα ρωσικό σκάφος χωρίς πλήρωμα να χτυπά μια γέφυρα νότια της Οδησσού.

Σύμφωνα με διάφορους Ρώσους bloggers, πηγές μέσων ενημέρωσης και άλλους ειδικούς του OSINT, το σκάφος που χτύπησε τη γέφυρα είναι ένα ρωσικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας. Ωστόσο, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν εκδώσει δήλωση.

«Από το βίντεο, είναι δύσκολο να πούμε για το μέγεθος της ζημιάς, αλλά φαίνεται ότι η δομή στήριξης της γέφυρας υπέστη ζημιά», ανέφερε το ρωσικό κανάλι Rybar Telegram.

Αυτή είναι η μόνη σιδηροδρομική γέφυρα που οδηγεί στη δυτική περιοχή της Οδησσού απευθείας μέσω ουκρανικού εδάφους. Η συντομότερη εναλλακτική διαδρομή είναι ένας δρόμος που διασχίζει σχεδόν 8 χλμ. της επικράτειας της Μολδαβίας».

 

 

Μέχρι στιγμής, μόνο η Ουκρανία έχει επιδείξει την ικανότητα να εξαπολύει επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις και πλοία του πολεμικού ναυτικού χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV).

Στην πραγματικότητα, από τον Νοέμβριο, η Ουκρανία είναι επίσης γνωστό ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων για την απόκτηση ενός στόλου έως και 100 τέτοιων USV, τα οποία αναφέρεται ως ο πρώτος «Στόλος Ναυτικών Μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στον κόσμο.

Επομένως, εάν το αντικείμενο που φαίνεται στο τελευταίο βίντεο είναι όντως ένα ρωσικό USV, θα σήμαινε την πρώτη γνωστή χρήση αυτού του τύπου όπλου από τον ρωσικό στρατό στη συνεχιζόμενη στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η εικαζόμενη χρήση των USV με εκρηκτικά είναι μια νέα εξέλιξη που αποτελεί σημαντική απειλή για την Ουκρανία.

«Ακόμη και αν η επίθεση προκάλεσε περιορισμένη ζημιά (όπως αναφέρθηκε), είναι μια σημαντική νέα απειλή για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός Ναυτικός Αναλυτής H.I. Σάτον. «Η γέφυρα είναι ένας στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας/Ρουμανίας και έχει στοχοποιηθεί από τη Ρωσία στο παρελθόν, αλλά με περιορισμένη επιτυχία».

Το Ιράν προμήθευε Drone Boats στη Ρωσία;

Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί καμικάζι USV, το σημαντικό ερώτημα είναι πώς το ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις; Τουλάχιστον, οι Ρώσοι πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα οπτικής επαφής, αν όχι πιο προηγμένα συστήματα επικοινωνιών, για να ελέγχουν τέτοια USV.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι από πού απέκτησε η Ρωσία αυτά τα συστήματα, και η απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να είναι το Ιράν, το οποίο είναι γνωστό ότι πρωτοστάτησε σε αυτήν την ικανότητα και πιθανώς την έχει πολλαπλασιάσει, τουλάχιστον στη Μέση Ανατολή.

Όταν ρωτήθηκε εάν το αντικείμενο που χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει τη γέφυρα Zatoka θα μπορούσε να είναι ιρανική τεχνολογία, ο  ειδικός Sutton είπε, «Πιθανόν, το Ιράν να είναι πίσω από  αυτό. Ωστόσο, η Ρωσία έχει την τεχνολογική βάση για να το κάνει αυτό εσωτερικά χωρίς επίσης τη βοήθεια του Ιράν».

Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα USVs αλλού στη Μαύρη Θάλασσα, γύρω από την Οδησσό, ακόμη και στο λιμάνι της πόλης Ochakiv, η οποία έχει υποστεί επανειλημμένους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τέτοια USV στον ποταμό Dnipro για να χτυπήσει τις ουκρανικές θέσεις μέσα και γύρω από την πόλη Kherson, όπου τα στρατεύματά του έπρεπε να αποσυρθούν στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Ο Σάτον πρότεινε μια άλλη πιθανότητα όπου η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα σκάφη για επιθέσεις, με στόχο την εμπορική ναυτιλία που πηγαίνει στην Ουκρανία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια να αρνηθεί τη συμμετοχή της και να κατηγορήσει τα ουκρανικά drones ή/και νάρκες. "

Η σημασία της απόκτησης και χρήσης USV από την Ελλάδα στο Αιγαίο

Οι Ρώσοι μας δείχνουν το δρόμο για την αποτελεσματικότητα των θαλασσίων drones (USV) .Εμείς τι ανάλογο κάνουμε για το Αιγαίο;

Για το  επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας έχουμε αναφερθεί σε πάνω από δέκα άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Tα USV θα μπορούν να έχουν αποστολές όπως, την επίθεση κατά εχθρικών πολεμικών πλοίων, την διενέργεια αναγνωρίσεων μεγάλης εμβέλειας, παράκτια επιτήρηση, συνοδεία εμπορικών πλοίων, καθώς και αποτροπή  εχθρικών αμφίβιων επιχειρήσεων.

Τέλος τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...