Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ακόμα και την στιγμή που η Αθήνα έστελνε μηνύματα συμπαράστασης η Άγκυρα αμφισβητούσε κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Εκφράζοντας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και την λύπη μου για τον καταστροφικό σεισμό στη Τουρκία απέστειλα μήνυμα συμπαράστασης προς τον Τούρκο ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, διαβεβαιώνοντας τον ότι η Ελλάδα παρέχει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό, με το πρώτο C-130 να έχει ήδη φτάσει στο Ινσιρλίκ» αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται.

Η τουρκική πρεσβεία από την πλευρά της ενημερώνοντας τους τούρκους πολίτες για την χείρα φιλίας και συμπαράστασης εκ μέρους της ελληνικής ηγεσίας, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο twitter, στην οποία γράφει συγκεκριμένα: «Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Erdoğan λόγω του σεισμού, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ευχήθηκαν ανάρρωση στους τραυματίες».

Αυτά σε πολιτικό επίπεδο βέβαια γιατί σε άλλα επίπεδα ακομα και σήμερα η Τουρκία συνέχισε να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αν και η τουρκική πτητική δραστηριότητα ήταν μηδενική στο FIR Αθηνών, πράγμα φυσικό καθώς η τουρκική πολεμική αεροπορία ήθελε να εστιάσει στο πτητικό έργο ειδικά των μεταγωγικών αεροσκαφών που μεταφέρουν υλικά και διασωστικό προσωπικό από την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα προς τις πληγείσες περιοχές, η Τουρκία σε στρατιωτικό-διπλωματικό επίπεδο αμφισβήτησε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα με αφορμή ελληνική άσκηση με πυρά στις δυτικές ακτές της Χίου από αύριο μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη NAVTEX με την οποία ζητά να μην γίνει η άσκηση καθώς όπως αναφέρει η Χίος είναι αποστρατικοποιημένο νησί και πως η Ελλάδα με την κίνηση αυτή παραβιάζει την σχετική συνθήκη της Λωζάνης.

Η θέση της Αθήνα είναι η εξής: 

«Το καθεστώς των νησιών Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας

Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.
Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής:

"Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην".

Ενώ η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με συνέπεια τις παραπάνω διατάξεις, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο να μην επιτρέπει στα στρατιωτικά της α/φη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των εν λόγω ελληνικών νησιών, έχει επανειλημμένως παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις σχετικές νομικές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας».

Η Τουρκία αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση για αύριο σε περιοχή ανατολικά της Καρπάθου, εξέδωσε παράνομη NAVTEX με τις ίδιες συντεταγμένες και χρονικό ορίζοντα λέγοντας πως ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους που βρίσκεται σε περιοχή «τουρκικής» δικαιοδοσίας και για αυτό η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε την δική της για την ασφάλεια των ναυτιλομένων…

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ