Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι; Αντίδραση Μειονοτικών στις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου για τον αυτοπροσδιορισμό των μουσουλμάνων της Δ.Θράκης

Μεγάλη έκταση πήραν οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου για την δυνατότητα “ αυτοπροσδιορισμού” των Μουσουλμάνων της Θράκης, τόσο στον τουρκικό τύπο, όσο και στον μειονοτικό, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στο όλο θέμα.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε , εμφανίζεται ο κ.Κατρούγκαλος στην Σύρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης την Κυριακή με θέμα: "Εξωτερική πολιτική και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε υποκλοπές, διαφάνεια και Δικαιοσύνη",  να δηλώνει επακριβώς: "Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, ξέρουμε ότι έχει τρεις συνιστώσες, τους τουρκογενείς, του Πομάκους και τους Ρομά. Στο εσωτερικό λοιπόν της μειονότητας ο καθένας μπορεί να λέει 'εγώ είμαι Ρομά', ή 'εγώ είμαι Τούρκος'. Αυτό το δικαίωμα έχει επιβεβαιωθεί με πρόσφατες αποφάσεις και επαναλαμβανόμενες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".   

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Αριστερή Συμμαχία (ΣΥΡΙΖΑ) και βουλευτής στην Ελλάδα, δήλωσε ότι τα μέλη της μειονότητας στη Δυτική Θράκη μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, αναφέρει μειονοτική εφημερίδα της Δυτικής Θράκης.

Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας, ότι “ ο κ. Κατρούγκαλος έθιξε και το θέμα της αποκαλούμενης “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, της οποίας την άδεια ακύρωσε  το ελληνικό κράτος λόγω της λέξης «τουρκική» στο όνομά της και είπε: «Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης υπάρχει από τη δεκαετία του 1930 και δεν δημιουργούσε πρόβλημα.

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ήμασταν αντίθετοι στη χρήση αυτού του ονόματος. Ωστόσο, το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει.

Και πάλι, μια μειονότητα είναι μια θρησκευτική μειονότητα, μια μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση τους δικαστηρίου δίνει σε όλους το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, πέρα ​​από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει το άρθρο.

Αντίδραση μειονοτικών στις δηλώσεις Κατρούγκαλου για αυτοπροσδιορισμό των Μουσουλμάνων της Δ.Θράκης

Ο Halit Habipoğlu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής "Τουρκικής" Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF), ζήτησε δράση για τα λόγια και τις ομιλίες του Γιώργου Κατρούγκαλου, επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών του Κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την μουσουλμανική-"τουρκική" μειονότητα Δυτικής Θράκης, όπως ανέφερε.

Η ένωση απάντησε στις δηλώσεις Κατρούγκαλου για την ελευθερία των μελών της μειονότητας να αυτοπροσδιορίζονται και στη δήλωση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα με την υπογραφή του Προέδρου Halit Habipoğlu περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δηλώσεις: «Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατρούγκαλος διαστρεβλώνει τα δεδομένα ερμηνεύοντας μεροληπτικά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως γνωρίζει πολύ καλά, ο όρος «μη μουσουλμανική» μειονότητα χρησιμοποιείται για τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδουστη Συνθήκη της Λωζάνης.

Εάν, όπως υποστηρίζει, η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι «μουσουλμανική» μειονότητα, η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την ίμβρο και την Τένεδο είναι επίσης μη μουσουλμανική μειονότητα, και όχι  ελληνική μειονότητα γιατί το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης!

Στην ομιλία του, ο Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρώπης για την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" επιβεβαιώνει το δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, αλλά η χώρα μας δεν εφαρμόζει με συνέπεια την εν λόγω απόφαση για περίπου 15 χρόνια, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Από την άλλη, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Κατρούγκαλο ότι όχι μόνο η "Τουρκική" Ένωση Ξάνθης, αλλά και η Ένωση "Τούρκων" Νέων Κομοτηνής και η Ένωση "Τούρκων" Δασκάλων Δυτικής Θράκης έκλεισαν από τις αρχές της χώρας μας τη δεκαετία του 1980 για τον ίδιο λόγο, δηλαδή επειδή υπήρχε της λέξης «Τουρκικό» στα ονόματά τους.

Καλώ τον Κατρούγκαλο, ως ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθήσει να επαναφέρει τα σημάδια των τριών κλειστών ενώσεων μας αν κερδίσουν τις εκλογές και έρθουν στην εξουσία και να κάνουν πράξη τη ρητορική τους».

Το επιδιώκουν διαχρονικά οι Τούρκοι με το θέμα αυτό

Το θέμα της παρουσίας μια ισχυρής ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη, έχει λυθεί άπαξ με την συνθήκη της Λωζάννης το 1923, όπου αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά η λέξη “ μουσουλμανική”.
Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν νομική βάση αφού στα πάντα υπερισχύει η συνθήκη που είναι διεθνής και κατοχυρώνει το ελληνικό κράτος.

Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να εγείρει θέμα “ τουρκικής μειονότητας”, για να απειλεί την χώρα μας κυρίως, χρησιμοποιώντας το αυτό ως μοχλό πίεσης, και ποιος ξέρει στο μέλλον για πιο άλλο σχέδιο.

Το σκηνικό αυτό το είδαμε κατά κόρον στην Κύπρο, όπου οι Τουρκοκύπριοι παίζοντας το παιχνίδι της Άγκυρας, επέτρεψαν   στον τουρκικό στρατό να εισβάλει στο νησί το 1974, και τώρα εν έτει 2023 απαιτούν την εκδίωξη των εποίκων και των Τούρκων ανθύπατων που ελέγχουν τα Κατεχόμενα.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θέλουν μετά από τόσα χρόνια την ένωση με το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, απόδειξη ότι οι Τούρκοι έχουν ύποπτα σχέδια για την Δυτική Θράκη και τα νησιά Ρόδο και Κω.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...