Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τ. Γιαϊτσί: Η "Γαλάζια Πατρίδα" απέναντι στο Χάρτη της Σεβίλλης για τις ΑΟΖ

Καθώς οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν μπει στην τελική ευθεία και η ένταση έχει φτάσει στο κόκκινο, με τους Τούρκους να προχωρούν σε προκλήσεις, παραβιάσεις και πολεμική ρητορική σε καθημερινή βάση, η Άγκυρα σπρώχνει την κρίση ένα βήμα παραπέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διά στόματος του Τούρκου αντιναύαρχου ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί εμπνευστή του μαξιμαλιστικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», κύριος πυλώνας του οποίου είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η Άγκυρα αμφισβητεί τον χάρτη της Σεβίλλης και θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, μικρονήσων και βραχονησίδων, αποστρατιωτικοποίησης αυτών και αμφισβητεί τη νομιμότητα συμφωνιών που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες. 

Με τη δημοσίευση του «Χάρτη του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης», η Τουρκία αμφισβητεί το χάρτη της Σεβίλλης λέγοντας πως «παραβίαζε τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο», ενώ αναφέρεται πως «ο νέος χάρτης του Γιαϊτσί θέτει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο τραπέζι και βάζει τέλος στη συζήτηση για το Εθνικό Σύμφωνο της Τουρκίας στις θάλασσες».

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ήτοι ότι τα νησιά έχουν παράκτια ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί την ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, από την οποία συνεπάγεται η σύνδεση μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ. 
.
Ο εν λόγω χάρτης, που εκπονήθηκε από τους καθηγητές Χουάν Λουίς Σουάρεζ ντε Βιβέρο (Juan Luis Suarez de Vivero) και Χουάν Κάρλος Ροντρίγκεζ Ματέος (Juan Carlos Rodríguez Mateos) του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στο Τμήμα Ανθρώπινης Γεωγραφίας το 2003, υποδηλώνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, η υφαλοκρηπίδα της και η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που δηλώθηκε από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση το 2004 υποδεικνύουν τα επίσημα σύνορα της ΕΕ.

Αναλυτικά το τουρκικό δημοσίευμα με τις τοποθετήσεις του εμπνευστή της "Γαλάζιας Πατρίδας":

Ο χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης το 2002 και παραβίαζε τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μπήκε στη διεθνή πρακτική, αλλά προκάλεσε έντονες συζητήσεις για την αποδοχή του. Ο απόστρατος Αντιναύαρχος Δρ. Τσιχάτ Γιαϊτσί 20 χρόνια αργότερα ετοίμασε τον χάρτη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αποδομεί αυτόν της Σεβίλλης και θέτει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο τραπέζι και βάζει τέλος στη συζήτηση για το Εθνικό Σύμφωνο της Τουρκίας στις θάλασσες. Δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ως «Εθνικό Σύμφωνο της Τουρκίας στις Θάλασσες».

Ο Γιαΐτσί δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια τέτοια μελέτη για να δώσει μια σοβαρή και επιστημονική απάντηση στον χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, ο οποίος βασίζεται σε κυρώσεις, προειδοποιήσεις, σημειώσεις και απειλές κατά της Τουρκίας. Χρησιμοποιώντας την έκφραση «ο χάρτης που μας φυλακίζει στον Κόλπο της Αττάλειας» για τον χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, ο Δρ Γιαΐτσί είπε, «η ιδέα να δώσω μια επιστημονική απάντηση στον χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης ήταν πάντα στο μυαλό μου. Σχεδίασα και τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Έτσι, το βιβλίο μας εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης».

Σημειώνοντας ότι ο χάρτης της "Γαλάζιας Πατρίδας" βασίζεται σε νομική βάση, ο Γιαΐτσί τόνισε ότι είναι ένας χάρτης που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις αρχές που εφαρμόζουν όλα τα σχετικά διεθνή δικαστήρια, τα διαιτητικά δικαστήρια και τα ναυτικά δικαστήρια για παρόμοια θέματα: «Η δικαιοδοσία μας, την οποία έχουμε αποκαλύψει στον χάρτη, είναι 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο χάρτης μας δεν είναι ποτέ μαξιμαλιστικός, δηλαδή επεκτατικός. Δεν είναι ούτε μέτριο ούτε βέλτιστο. Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να μοιάζουμε επεκτατικοί, μαξιμαλιστές, νεο-οθωμανοί ή ιμπεριαλιστές. Δεν υπάρχει καμία βάση για αυτό. Όλα, κάθε υπολογισμός του χάρτη είναι επιστημονικός και νόμιμος. Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό με οποιονδήποτε. Ποιο δικαίωμα κληρώθηκε, γιατί και πώς κληρώθηκε; Με βάση ποια παραδείγματα σχεδιάστηκε; Είναι όλα γραμμένα στο βιβλίο».

Δηλώνοντας ότι ο χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης χρησιμοποιήθηκε ως βάση για αβάσιμους ισχυρισμούς και κυρώσεις, ο Γιαΐτσί είπε, «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση διαμαρτύρονται για την Τουρκία βάσει αυτού του χάρτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη. Το βιβλίο και ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας δίνουν μια πολύ σημαντική απάντηση από αυτή την άποψη. Η μελέτη εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου επιστημονικά. Μια τέτοια δημοσίευση, που θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί από γεωγράφους, δικηγόρους και ειδικούς στις διεθνείς σχέσεις, θα ενισχύσει το χέρι της Τουρκίας. Τώρα, αν έχετε έναν χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, αυτός μπορεί να ονομαστεί και ο χάρτης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.»

Αναφερόμενος στα αιτήματα των χωρών στον τομέα της δικαιοδοσίας, ο πατέρας της "Γαλάζιας Πατρίδας" υπενθυμίζοντας ότι η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου" επιθυμεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 30 φορές τη χερσαία έκταση και περίπου 12-13 φορές την κύρια χερσαία έκταση της Ελλάδας, συνέχισε ως εξής: «Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα θέλει 25 φορές περισσότερα από όσα θέλει η Τουρκία. Αν το δούμε με τον ίδιο τρόπο, η ελληνοκυπριακή διοίκηση θέλει 60 φορές περισσότερα. Αλλά παρόλα αυτά δεν είναι υπό την κατηγορία του επεκτατικού. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δυσφήμιση, στερείται οποιασδήποτε βάσης. Το βιβλίο "Γαλάζια Πατρίδα" το αποδεικνύει αυτό. Η κυριαρχία των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς έχει επίσης γίνει αμφιλεγόμενη λόγω της επιδείνωσης του καθεστώτος τους. Τα χωρικά ύδατα δεν μπορούν να επεκταθούν. Τι θα συμβεί αν διευρυνθούν; Όλα αυτά περιέχονται σε αυτό το δόγμα».

Συνεχίζοντας τις εξηγήσεις του δίνοντας πληροφορίες για τα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά χαρακτηριστικά της Τουρκίας, ο Γιαϊτσί δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται είτε στο επίκεντρο είτε κοντά στο κέντρο όλων των γεωστρατηγικών εννοιών και δογμάτων στον κόσμο. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της λεκάνης της Μεσογείου, το 30% του παγκόσμιου εμπορίου περιστρέφεται στη λεκάνη της Μεσογείου, που είναι το 1% των θαλασσών του κόσμου, και ότι η τοποθεσία της Τουρκίας είναι τουλάχιστον 30 φορές πιο πολύτιμη από άλλα μέρη τον κόσμο, είπε:

«Η Τουρκία είναι πολύτιμη κυρίως επειδή είναι μια θαλάσσια χώρα. Εκτός από αυτό, πρέπει να περιγράψουμε τον εαυτό μας με μεγάλη ακρίβεια στον χάρτη. Είναι μια πολύ κοινή ιδέα ότι η Τουρκία είναι μια χερσόνησος που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα μια χώρα με δύο χερσονήσους. Η μία από αυτές είναι η χερσόνησος της Ανατολίας και η άλλη η χερσόνησος της Θράκης. Επομένως, ο νέος μας ορισμός είναι «Η Τουρκία είναι μια χώρα που αποτελείται από δύο χερσονήσους και περιβάλλεται από θάλασσες από έξι πλευρές». Πρέπει να το δούμε αυτό πολύ καθαρά, να το γνωρίζουμε και να κοιτάξουμε σωστά τον χάρτη».

Στις δηλώσεις του ο Γιαϊτσί αναφέρθηκε και στις στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόσει η Τουρκία. Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει τουρκοελληνικό πρόβλημα, υπάρχει ελληνική απαίτηση, ο Γιαϊτσί είπε ότι η Τουρκία δεν έχει απαιτήσεις όπως αύξηση των χωρικών υδάτων, αθέτηση συμφωνιών και οπλισμό των νησιών, δημιουργία εναέριου χώρου πέρα από τα χωρικά ύδατα, κατάληψη νησιών, βραχονησίδων. Τόνισε ότι όλα αυτά τα έκανε η Ελλάδα. Υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα τα βλέπει όλα αυτά ως κυρίαρχο δικαίωμα, ο Γιαϊτσί είπε: «Αν πούμε ότι καθόμαστε στο τραπέζι και μιλάμε για το πρόβλημα των χωρικών υδάτων, θα μιλάμε για την ελληνική ζήτηση. Θα έχουμε μιλήσει για το πόσο μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα. Όταν λέμε ας μιλήσουμε για τον εναέριο χώρο, θα είναι σαν να έχουμε αποδεχθεί σιωπηρά τον εναέριο χώρο των 10 μιλίων που φυτρώνει σαν μανιτάρι πάνω από τα 6 μίλια χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Υπάρχει μόνο ένα θέμα για να μιλήσουμε. Επίσης, πρόκειται για 152 ομάδες νησιών, βραχονησίδων και μικρονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω συμφωνιών».

Λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μίλησε ποτέ για αυτά τα ζητήματα γιατί πλέον βλέπει αυτά τα νησιά ως δικά της, ο Γιαϊτσί είπε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία νομικά και διπλωματικά και ότι αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν τώρα, «η Τουρκία έχει πλέον αλλάξει από την αμυντική διπλωματία στην επιθετική διπλωματία. Μιλάμε για τα λάθη τους. Πάντα το έλεγα από την αρχή: Μην μένεις στο γκολ, πήγαινε να προσπαθήσεις να σκοράρεις. Μην υπολογίζετε την επιτυχία όταν σώζετε τη βολή τους. Γιατί αν προσπαθήσεις να κάνεις διπλωματία στο κάστρο, το μέγιστο κέρδος σου θα είναι η ισοπαλία. Αλλά παίζεις για τη νίκη», είπε.

Επιχειρεί να εξασφαλίσει διεθνή νομιμότητα της Γαλάζιας Πατρίδας η Τουρκία

Καθίσταται σαφές πως η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, διεθνοποιώντας το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και προσδίδοντας «επιστημονική» χροιά στις παράνομες αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας.

Η επίσημη αμφισβήτηση του «Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Χάρτης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, ωστόσο, δεν αμφισβητεί μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά, δημιουργώντας ένα νέο κεφάλαιο στη ρήξη της Τουρκίας με τα δυτικά κράτη.

Εκτιμάται πως στο προσεχές μέλλον, θα επιχειρηθεί επί του πεδίου αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή νοτίως της Κρήτης, μια περιοχή που αποτελεί το μήλον της έριδος των τουρκικών επιδιώξεων στη Μεσόγειο, τόσο για γεωγραφική επέκταση, όσο και για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μέσω της συνεργασίας της Άγκυρας με κυβέρνηση-μαριονέτα στην Τρίπολη της πολυτάραχης Λιβύης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...