Η αποτελεσματικότητα του φράχτη στον Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία, είναι αδιαμφισβήτητη αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πέτυχε να συγκρατήσει ένα μεταναστευτικό κύμα της τάξης των 250.000 μεταναστών ως τα τέλη Νοεμβρίου.
Με την επέκταση του φράχτη το 2023, η διάβαση του Έβρου θα καταστεί σχεδόν αδύνατη, γεγονός που θα ανακουφίσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μέχρι πριν την κατασκευή του, βίωναν σε καθημερινή βάση πολυποίκιλα προβλήματα και για αυτό άλλωστε αυτός τυγχάνει της ευρείας αποδοχής τους.
Με τον τρόπο αυτό ο Έβρος, μετατρέπεται σε απόρθητο φρούριο , στεγανοποιώντας πλήρως τα σύνορα με την Τουρκία.
Οι Ελληνικές αρχές ενεργώντας με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, απαγορεύουν πλέον οριστικά στον Ερντογάν μέσω του φράχτη, να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιορκητικό κριό κατά της Ελλάδας και της ΕΕ.
Τα παραπάνω δεν αρέσουν καθόλου στους Τούρκους, όπως φαίνεται άλλωστε σε σχετικό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο ενδεικτικά αναφέρει ως κύρια σημεία του τα εξής :
"Η Ελλάδα ξεκινά την επέκταση του τείχους στα σύνορα της Τουρκίας, ζητώντας υποστήριξη από την ΕΕ.
Η Αθήνα θα διπλασιάσει σχεδόν το μήκος του χαλύβδινου φράχτη ύψους 5 μέτρων (16 πόδια) κατά μήκος των συνόρων του ποταμού με την Τουρκία, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τον αγώνα της κατά της μετανάστευσης.
Ο φράκτης, μήκους ήδη 37,5 χιλιομέτρων (23 μίλια), πρόκειται να επεκταθεί κατά 35 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού, που είναι γνωστός ως Έβρος στους Έλληνες και ως Meriç για τους Τούρκους, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψη στο εργοτάξιο.
Ο νέος φράχτης θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ (108 εκατομμύρια δολάρια) και θα χρηματοδοτηθεί από τον ελληνικό προϋπολογισμό, πρόσθεσε. Ο Θεοδωρικάκος συνοδευόταν από τους πρεσβευτές της ΕΕ, της Ελβετίας και της Βρετανίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 400 άτομα προσπαθούν καθημερινά να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα και άρα στην ΕΕ από την Τουρκία.
«Το καθήκον της προστασίας των συνόρων, χρειάζεται την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κοινού, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της μεμονωμένα. Είναι σταθερή μας θέση ότι τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορούν να είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός προορισμός των μεταναστών.
Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και δίκαιη κατανομή των καθηκόντων. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος», είπε ο Θεοδωρικάκος.
Η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, θα προσθέσει άλλους 400 συνοριοφύλακες στην Ελλάδα ,250 από αυτούς τον Φεβρουάριο, στην υπάρχουσα δύναμη των 1.800 μελών, πρόσθεσε.
Η Άγκυρα και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν κάνει σύντομα αλλά επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο για να φτάσουν στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη αναζητώντας καλύτερες ζωές. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς πολλά σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν. Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει χιλιάδες άλλους."
Το μόνο που δεν μας λένε οι Τούρκοι είναι πως οι λαθρομετανάστες επιχειρούν να περάσουν από την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα μέσω του Έβρου ποταμού και πως από τα μικρασιαστικά παράλια αναχωρούν μικρά πλοία με λαθρομετανάστες με προορισμό τα Ελληνική νησιά στο Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία λαμβάνει γενναία χρηματικά ποσά από την ΕΕ, για την φιλοξενία στο έδαφός της μεταναστών από άλλες χώρες, αποτρέποντας την προσπάθεια αυτοί να περάσουν στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο, αφού ουκ ολίγες φορές σε σχετικά video, η Τουρκική Στρατοχωροφυλακή στον Έβρο και η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών στο Αιγαίο, είναι εκείνοι που ωθούν και βοηθούν τους λαθρομετανάστες είτε να διασχίσουν το ποτάμι και να έρθουν στο Ελληνικό έδαφος στη Θράκη, είτε να διασχίσουν το Αιγαίο και να φθάσουν σε κάποιο Ελληνικό νησί .