Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκαλύπτεται το τουρκικό σχέδιο: Γιατί η Τουρκία ζήτησε μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Hercules από τη Βρετανία

Η Βρετανία θα γίνει το αποκούμπι των νεο-Οθωμανικών επιδιώξεων του καθεστώτος Ερντογάν μία ακόμη φορά μετά το 1974, ενώ θέλει να αγοράσει τα βρετανικά  C-130J Hercules, για τα οποία ενδιαφέρθηκε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας τα δικά της υποχθόνια σχέδια. 

Η Τουρκία ετοιμάζει μια τεράστια συμφωνία αγοράς όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιλαμβάνει αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και κινητήρες αρμάτων μάχης.

Πρόκειται για συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αεροσκάφη Eurofighter, μεταγωγικά αεροσκάφη, Φρεγάτες και κινητήρες αρμάτων μάχης, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει εμπόδια σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ διεξήγαγε συνομιλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την πιθανή πώληση ενός μεγάλου πακέτου όπλων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, μεταγωγικών αεροσκαφών, κινητήρων και φρεγατών, ανέφεραν στην ιστοσελίδα Middle East Eye τρεις διαφορετικές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους Ακάρ και Γουάλας διερεύνησαν την πιθανότητα η Άγκυρα να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter, μεταγωγικά αεροσκάφη  C-130J και Φρεγάτες Type 23, καθώς και κινητήρες για τα παλαιά  άρματα μάχης M-60 της Τουρκίας.

Η εκτιμώμενη αξία μιας τέτοιας συμφωνίας είναι πολύ πάνω από τα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές.

«Αξιολογούμε τις επιλογές μας σε αυτές τις πλατφόρμες, αλλά δεν βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων», είπε μια από τις τουρκικές πηγές, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησαν για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, με πρόοδο σε διάφορους τομείς».

Η Τουρκία έχει τα δικά της προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών, όπως το TFX και το Hurjet, για τα οποία η ημερομηνία παράδοσής τους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη γραμμή παραγωγής.

Αυτός είναι ο λόγος που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  αναζητούν προσωρινές λύσεις.

Ακάρ και Γουάλας συζήτησαν επίσης την πιθανή προμήθεια  μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Αρχή Πωλήσεων Αμυντικού Εξοπλισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (Desa) έθεσε προς πώληση τα αεροσκάφη αυτά τον Οκτώβριο.

Στο φυλλάδιό της, η Desa πρόσθεσε ότι 14 τακτικά αεροσκάφη C-130J θα διατεθούν προς πώληση καθώς θα τεθούν εκτός λειτουργίας μεταξύ 2023 και 2025.

Η πρώτη πηγή ανέφερε ότι τα αεροσκάφη C-130J, αποτελούν την πιο προηγμένη έκδοση  μεταγωγικού αεροσκάφους, και θα ήταν μια καλή προσθήκη για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, λόγω των αποστολών της Άγκυρας στη Λιβύη.

«Έχουμε ήδη C-130, είναι ένα αεροσκάφος που ήδη γνωρίζουμε καλά», είπε η τουρκική πηγή. «Έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να τα διατηρήσουμε και να τα εκσυγχρονίσουμε», τόνισε η ίδια.

Οι Τούρκοι θέλουν πιθανότατα να αγοράσουν μεγάλο αριθμό βρετανικών μεταγωγικών αεροσκαφών πρωτίστως για τις δικές τους ανάγκες, και δευτερευόντως για να μην καταλήξουν αυτά στα χέρια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα νησιά μας, και τις αποστολές ανεφοδιασμού τους σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Μεταγωγικά C-130J από Βρετανία προτείνονται για λογαριασμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Βρετανία βγάζει προς πώληση 14 μεταγωγικά Α/Φ C-130J Hercules της RAF, τα οποία έχουν ακριβώς τη μισή ηλικίας με τα δικά μας C-130H και ασφαλώς πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας, glass cockpit και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, ανέφεραν προ μηνών ελληνικές πηγές.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), Captain Alexander Bush, στελεχών της Defence Equipment Sales Authority (DESA), κ. Adrian Thurgood (Deputy Head Sales) και κ. Nicholas Head (Air Equipment Sales), καθώς και του εκπροσώπου της εταιρείας «Marshall», κ. Johanne Harrison (Foreign, Commonwealth & Development Office), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης-ενημέρωσης επί της επικείμενης πώλησης των αεροσκαφών C-130J του ΗΒ, για την οποία η εταιρεία «Μarshall» έχει οριστεί εξωτερικός συνεργάτης.

Μιλάμε για μια επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους, το οποίο είναι κρίσιμο για τις ανάγκες τον ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ακριβώς λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες και πιο σημαντικές.

Ποιο είναι το αναβαθμισμένο C-130J Super Hercules

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πάνω από σαράντα χιλιάδες κιλά φορτίου ενώ το αναβαθμισμένο C-130J Super Hercules έχει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια που ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μίλια.

Το C-130J Super Hercules είναι ένα τετρακίνητο αεροσκάφος στρατιωτικών μεταφορών turboprop. Το C-130J είναι μια ολοκληρωμένη ενημέρωση του Lockheed C-130 Hercules, με νέους κινητήρες, κατάστρωμα πτήσης και άλλα συστήματα.

Το C-130J Super Hercules είναι η νεώτερη έκδοση του Ηρακλή και το μοναδικό μοντέλο ακόμα σε παραγωγή. Παρόλο που εξωτερικά είναι όμοιο με τον κλασσικό Ηρακλή, το C-130J είναι ένα τελείως διαφορετικό αεροσκάφος. Οι διαφορές περιλαμβάνουν τους καινούργιους Rolls-Royce Allison AE2100 turboprop κινητήρες με εξαπτέρυγες έλικες, ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, μειωμένες απαιτήσεις σε πλήρωμα (μόνο 2 πιλότους χωρίς ιπτάμενο μηχανικό και πλοηγό), αυξημένη αξιοπιστία και 27% μειωμένο λειτουργικό κόστος.

ο C-130J είναι διαθέσιμο στην κανονική ή την επιμηκυμένη έκδοση C-130J-30. Η Lockheed έλαβε την πρώτη παραγγελία για το νέο μοντέλο από την Βασιλική Αεροπορία, που παρήγγειλε 25 αεροσκάφη. Οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν το 1999 ως Hercules C.Mk 4 (C-130J-30) και Hercules C.Mk 5 (C-130J).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...