Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους "γείτονες", οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να πάρουν ούτε καν μια πιθανή ημερομηνία για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Το όλο θέμα επιχειρήθηκε να διασυνδεθεί περισσότερο με τη μη αποδοχή της Άγκυρας για ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρά με τα Ελληνοτουρκικά, αν και ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήταν κάθετος για το θέμα.
Το θέμα που κυριαρχεί πλέον είναι ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν από εδώ και πέρα και το κυριότερο για τη χώρα μας, ποιά θα είναι η πορεία των Ελληνοτουρκικών.
Παρακολουθώντας στενά την Τουρκία, πεποίθησή μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί απώλεια της εξουσίας με κανένα τρόπο και δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα για να παραμείνει σε αυτήν, αντιλαμβανόμενος ότι έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς εντός και εκτός της χώρας του, οι οποίοι τον "περιμένουν στη γωνία".
Ο μόνος τρόπος να αποδεχθεί ο Τούρκος Πρόεδρος την προσφυγή στις κάλπες και την ήττα του, θα ήταν και αυτό με πάρα πολύ μικρή πιθανότητα, η παροχή εγγυήσεων για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του προκειμένου να μην διωχθούν δικαστικά λόγω διαφόρων ενεργειών και σκανδάλων, από την νυν αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ...
Συνεπώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αν δει ότι χάνει τις εκλογές, θα επιχειρήσει να "ανακετέψει την τράπουλα".
1ο σενάριο
Σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχει η πιθανότητα επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας το προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι την 14η Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των Τουρκικών εκλογών.
Ιδιαίτερα επικίνδυνο θα είναι το χρονικό διάστημα από την διεξαγωγή των πρώτων Ελληνικών εκλογών και μετά, εφόσον αυτές διεξαχθούν πριν από τις 14 Μαϊου, αφού η χώρα μας δεν θα διαθέτει κυβέρνηση.
Με αυτόν τον τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρώντας θερμό επεισόδιο με στόχο την κατάληψη Ελληνικού εδάφους, και σέρνοντας την χώρα του σε πολεμική αναμέτρηση μαζί μας, θα ανέβαλλε την διεξαγωγή των εκλογών που θα έχανε, ευελπιστώντας σε στρατιωτική επιτυχία σε βάρος μας, γεγονός που θα τον οδηγούσε εκ νέου σε νίκη στις εκλογές που θα διεξήγαγε σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η υπόθεση κερδίζει πόντους, αφού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά αδιανόητο για ΝΑΤΟ-ΕΕ να επιτρέψουν να διεξάγονται παράλληλα στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, μεταξύ των "Συμμάχων", Τουρκίας και Ελλάδας.
Κοινώς ο Ερντογάν βλέπει ότι αν επιτεθεί αιφνιδιαστικά και καταφέρει να καταλάβει κάποια μικρόνησο στο Αιγαίο, οι Σύμμαχοι θα επιχειρήσουν να συγκρατήσουν την Ελλάδα , εμποδίζοντας επέκταση του πολέμου λόγω Ουκρανίας.
Έτσι ωφελημένος θα εμφανιστεί ως νικητής και τροπαιούχος ενώπιον των Τούρκων, στις κάλπες που θα στήσει μετά από αυτό.
Το θέμα ωστόσο σκοντάφτει στο γεγονός ότι καμία πολτική δύναμη δεν θα συμπράξει στην απώλεια Ελληνικής γής και πως οι Σύμμαχοι ΗΠΑ-Γαλλία πρωτίστως θα στηρίξουν έμπρακτα την Ελλάδα.
Τον Ερντογάν τον συμφέρει να επιχειρήσει κατά συμπλέγματος ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους προκειμένου να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.
Εδώ έχουμε να επισημάνουμε ότι η αμεσότητα της αντίδρασής μας για την οποία δεν αμφιβάλλουμε καθόλου, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρέμβαση των Συμμάχων μας.
Όταν λέμε αμεσότητα αντίδρασή μας, δεν μιλάμε μόνο για την αντίδραση των τοπικά υπαρχόντων δυνάμεων μας στη νησίδα ή νησίδες-βραχονησίδες, χερσαίες αν υπάρχουν και τοπικά θαλάσσιες, αλλά μιλάμε για το σύνολο των αεροναυτικών μας δυνάμεων αλλά και των Δυνάμεων αμέσου επεμβάσεως που υφίστανται για αυτόν τον σκοπό.
Η εστίαση στο "δένδρο" που λεγόταν Ίμια στη ομώνυμη κρίση του 1996, αντί του "δάσους" που λέγεται Αιγαίο, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Όποιος τολμήσει και πατήσει το πόδι του σε ελληνική βραχονησίδα ή ενδιάμεσο νήσο θα εξαυλωθεί από τα πυρά Πολεμικής Αεροπορίας , Πολεμικού Ναυτικού και από τους ΠΕΠ κυρίων γειτονικά ευρισκόμενων νησιών μας.
Πάντως επειδή οι καιροί είναι πονηροί, θα ήταν δέον να ζητηθεί από την Ελλάδα, η θαλάσσια δύναμη άμεσης επέμβασης του ΝΑΤΟ SNMG2, να βρίσκεται στο Αιγαιο το επόμενο χρονικό διάστημα
To Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) είναι μια μόνιμη θαλάσσια δύναμη άμεσης αντίδρασης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). To SNMG2 αποτελείται από τέσσερα έως έξι αντιτορπιλικά και φρεγάτες. Ο ρόλος του είναι να παρέχει στο ΝΑΤΟ μια ικανότητα άμεσης επιχειρησιακής αντίδρασης.
To SNMG2 περιπολεί τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.
2ο σενάριο
Τώρα αν ο Ερντογάν διαπιστώσει ότι κερδίζει στις εκλογές βάσει δημοσκοπήσεων, μπορεί να αναβάλλει την στρατιωτική επέμβαση κατά της χώρας μας , αμέσως μετά από αυτές και έχοντας νωπή τη λαϊκή εντολή, υπολογίζοντας η Ελλάδα θα διανύει παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας λόγω του μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης
Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμούμε ως πολύ πιθανό έως σχεδόν βέβαιο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενδεχομένως και μετά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, οπότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας στη χώρα,γεγονός που θα ευνοήσει τα επιθετικά σχέδια του Ερντογάν
3ο σενάριο
Τελευταίο και επιθυμητό από όλους μας, είναι ο Ερντογάν να μην επιτεθεί κατά της Ελλάδας, αρκούμενος σε φραστικά πυροτεχνήματα μόνο σε βάρος μας, πειθόμενος από την άκαμπτη στάση των ΗΠΑ.
Αν και ευχόμαστε αυτό να συμβεί τελικά, εντούτοις κρατάμε μικρό καλάθι, αφού όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει σχεδιάσει-προγραμματίσει στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της Ελλάδας.
Το πότε θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες.
Οψόμεθα...