Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα εξοπλιστικά συστήματα και μέσα τα οποία αναπτύσσει η τουρκική πολεμική βιομηχανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία επισπεύδει πολλά αμυντικά προγράμματά της, προκειμένου να παραδοθούν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) το τρέχον έτος, όπου συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ αναγγέλουν με πομπώδεις τίτλους, τουρκικές καινοτομίες και προϊόντα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να προκαλέσουν την ευαρέσκεια των Τούρκων ψηφοφόρων υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν, αφού οι εκλογές του Ιουνίου πλησιάζουν και ο Τούρκος Πρόεδρος υπολείπεται δημοσκοπικά των αντιπάλων του.
Ωστόσο μερικά από τα προϊόντα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και προσοχής, όπως είναι τα UCAV , UAV, drones καμικάζι και USV, αφού διαμορφώνουν μια νέα τακτική αντίληψη περί του τρόπου διεξαγωγής επιχειρήσεων από πλευράς ΤΕΔ, γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την χώρα μας.
Με βάση τα παραπάνω θα επιχειρήσουμε να προβούμε σε ανάλυση άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Οι προσπάθειες ανάπτυξης σημαντικών συστημάτων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς. Το ραντάρ AESA, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για προηγμένα αεροσκάφη, είναι ένα από αυτά. Καταρχάς, με το σύστημα που θα ενσωματωθεί στο Akıncı TİHA, η Τουρκία στοχεύει να είναι η πρώτη χώρα που θα έχει αυτή τη δυνατότητα σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Anıl Şahin, είπε ότι «το Akıncı μπορεί να είναι το πρώτο SİHA στον κόσμο που φέρει ραντάρ AESA και πυραύλους αέρος-αέρος πέρα από τον ορίζοντα».
Ένα από τα πολυαναμενόμενα προϊόντα στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία είναι αναμφίβολα το ραντάρ AESA. Το ραντάρ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του İsmail Demir στην ASELSAN, αναμένεται να είναι παραδόθηκε στο BAYKAR σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι δοκιμές στο Akıncı TİHA θα ξεκινήσουν.
Τι κάνει λοιπόν το ραντάρ AESA, γιατί είναι τόσο σημαντικό και ποιες δυνατότητες θα παρέχει η ενσωμάτωσή του στο Akıncı για τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα;
Ο ερευνητής αμυντικής βιομηχανίας Anıl Şahin απάντησε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις στο TRT Haber.
Τι κάνει το AESA RADAR;
Το AESA είναι ενεργό ηλεκτρονικό ραντάρ φάσης. Ο Anıl Şahin επισημαίνει ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για ένα μαχητικό αεροσκάφος 4,5 και 5ης γενιάς είναι το ραντάρ AESA.
«Για παράδειγμα, τα F-16 έχουν κανονικά παθητικό ηλεκτρονικό ραντάρ συστοιχίας φάσης (PESA). Ωστόσο, η πιο σύγχρονη διαμόρφωση F-16, το F-16 Block 70, διαθέτει ραντάρ AESA. Επομένως, όλα τα F-16 ταξινομούνται ως 4ης γενιάς. Τα F-16 Block 70 θεωρούνται 4,5 γενιάς." Ο Şahin μοιράζεται τις γνώσεις του.
Μαθαίνουμε επίσης ότι τα ραντάρ AESA έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και ευαισθησία ανίχνευσης στόχων από τα ραντάρ PESA.
Είναι επίσης αλήθεια ότι επηρεάζονται λιγότερο από τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι τα ραντάρ AESA διαθέτουν περισσότερες από μία μονάδες πομπού/δέκτη.
Ο Anıl Şahin είναι της άποψης ότι η ικανότητα ελιγμών των πολεμικών αεροσκαφών στις μάχες αέρος-αέρος μειώνεται σταδιακά, ως κριτήριο αποτελεσματικότητάς τους.
Εξηγεί αυτή την άποψη λέγοντας: "Επειδή αναπτύσσονται πύραυλοι και ραντάρ πολύ μεγάλου βεληνεκούς. Οι πύραυλοι αέρος-αέρος πέρα από τον ορίζοντα έχουν κεφαλές αναζήτησης ραντάρ. Εάν συνδυάσετε ένα ισχυρό ραντάρ AESA με ένα καλό υπέρυθρο αέρος-αέρος πύραυλο, η αποτρεπτική σας δύναμη θα αυξηθεί. Δεν έχει καμία πιθανότητα απέναντι τους ένα μαχητικό αεροπλάνο με ραντάρ PESA».
Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir είχε δηλώσει ότι, «Το ραντάρ AESA που αναπτύχθηκε από την Τουρκία δεν θα είναι κατώτερο από τα αντίστοιχα του», γεγονός που τραβάει την προσοχή μας.
Ενώ ο Anıl Şahin εξηγώντας αναφέρει ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε ένα ραντάρ AESA. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα προηγμένο ραντάρ AESA και να το ενσωματώσουμε πλήρως στις εναέριες πλατφόρμες μας».
Ανακοινώθηκε ότι το ραντάρ AESA θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο Akıncı Attack Unmanned Aerial Vehicle που φέρει την υπογραφή της BAYKAR.
Ο Şahin αναφέρει ότι «το Akıncı μπορεί να είναι το πρώτο UAV στον κόσμο που θα φέρει ραντάρ AESA και πυραύλους αέρος-αέρος υπέρυθρης ακτινοβολίας».
Τελειώνοντας ανέφερε ότι, "Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο πολλών δοκιμών, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τον πύραυλο αέρος-αέρος εντός οπτικού πεδίου από το Reaper SİHA. Ωστόσο, αυτό δεν διέθετε ραντάρ και το βεληνεκές του πυραύλου που εκτοξεύτηκε ήταν μικρό.
Αν το Akıncı εξοπλιστεί με ραντάρ AESA και υπέρυθρο πύραυλο αέρος-αέρος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό ειδικά ενάντια σε ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι Τούρκοι είναι γεγονός ότι προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα στον αέρα με την Ελλάδα, αφού "δεν βλέπουν φως" από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την απόκτηση 40 F-16 BLOCK -70 από αυτές.
Προκειμένου να το πετύχουν αυτό αναπτύσσουν νέα UCAV όπως το KIZILELMA και το Bayraktar TB-3, με δυνατότητες ενέργειας από το TCG Anadolu, και δικό τους ραντάρ AESA προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα F-16 τους, αλλά και να εξοπλίσουν το UCAV AKINCI με αυτό, καθώς και με πυραύλους αέρος-αέρος BVR.
Σκοπός τους είναι τα Akinci πετώντας πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, εκ του ασφαλούς, να εντοπίζουν μέσω του ραντάρ τους ΑΕSA τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones από μακριά και να τα πλήττουν με πυραύλους αέρος-αέρος BVR, που θα φέρουν.
Στο Αιγαίο θα ενεργούν αρχικά μόνο τα τουρκικά μαχητικά F-16, αφού λόγω πτητικών χαρακτηριστικών τα AKINCI θα αποτελούν εύκολο στόχο για τα φίλια μαχητικά.
Παράλληλα με ΠΕΠ, πυροβολικό, Πυραύλους εδάφους-εδάφους και drones θα επιχειρήσουν την καταστροφή αεροδρομίων στα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, ακόμη και στην ενδοχώρα, καθώς και πλοίων του Πολεμικού ναυτικού μας συνδυάζοντας τα παραπάνω οπλικά συστήματα και μέσα, με αντιπλοϊκούς πυραύλους από τα μικρασιατικά παράλια αλλά και από πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν στα αρχικά στάδια μιας σύρραξης με την χώρα μας να προξενήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό μας, προκειμένου να αποκτήσουν έστω τοπική αεροπορική και ναυτική υπεροχή, οι οποίες προαπαιτούνται, προκειμένου να ενεργήσουν απόβαση-αεροπόβαση αεροκίνητη επιχείρηση είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά για κατάληψη νήσου-νησίδων μας στο Αιγαίο.