Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία προετοιμάζεται για αναμέτρηση: Δοκίμασε και τον πύραυλο Siper- Αποσύρει δυνάμεις της από τη Β. Συρία & ενισχύει την αεράμυνα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το καθεστώς Άσσαντ στη Συρία, την οποία ωστόσο είχαμε προβλέψει από τα τέλη Αυγούστου με άρθρο μας με τίτλο, "Γεωπολιτική Ανάλυση: Αυτό είναι το σχέδιο Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν για τους Κούρδους της Συρίας και πως επηρεάζει Ελλάδα-Κύπρο".

Επισημαίναμε τότε ότι η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και  στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Σε τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο θα είναι σημαντικότατες, αφού εφόσον το ψευδοκράτος αναγνωρισθεί από την Συρία και χαράξει ΑΟΖ μαζί του, θα δημιουργηθεί επιπλέον αναστάτωση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τέλος οι τουρκικές θέσεις εκτιμούμε ότι μελλοντικά θα τύχουν περισσότερο της κατανόησης της Ρωσικής πλευράς, με ότι αυτό συνεπάγεται για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά, ενώ  η αποδέσμευση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Βόρεια Συρία ως αποτέλεσμα της επαναπροσέγγισης Τουρκίας -Συρίας, θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τα Ελληνοτουρκικά, επαυξανοντας την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος μας.

Πρός επίρρωση της ανάλυσής μας, έρχεται σχετικό άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είνα τα ακόλουθα:

"Η Άγκυρα συμφωνεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Συρία.

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας στη Μόσχα, η Άγκυρα συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Al-Watan, επικαλούμενη πηγές της.

Σύμφωνα με την πηγή, οι συνομιλίες οδήγησαν «στη συγκατάθεση της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές στα βόρεια της Συρίας». Εκτός από αυτό, η Άγκυρα επανέλαβε τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Η πηγή είπε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι οι κουρδικές μονάδες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είναι «πράκτορες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη Συρία και την Τουρκία».

Οι πλευρές συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της συμφωνίας για το άνοιγμα του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου Μ4, που συνδέει τις δυτικές και ανατολικές περιοχές της Συρίας, μετέδωσε το TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης, το πρόβλημα των προσφύγων και τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία.

Μετά τις συνομιλίες, οι πλευρές σημείωσαν τον εποικοδομητικό χαρακτήρα τους και συμφώνησαν ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί προς το συμφέρον της περαιτέρω σταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή. Το συριακό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τη συνάντηση ως θετική.

Από το 2017, η Συρία έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Την Ασπίδα του Ευφράτη, το Κλαδί Ελιάς και την Πηγή Ειρήνης.

Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των πόλεων Azaz και Jerablus βόρεια του Χαλεπίου,  ενώ το Αφρίν και ορισμένες συνοριακές περιοχές ανατολικά του Ευφράτη τέθηκαν υπό  τουρκικό έλεγχο.

Στις 3 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε  ότι ο τουρκικός στρατός θα πραγματοποιήσει άλλη μια διασυνοριακή επιχείρηση στη βόρεια Συρία, στα εδάφη στις δυτικές και ανατολικές όχθες του Ευφράτη, τα οποία επί του παρόντος ελέγχονται από τους Κούρδους."

Εκτός όμως από την παραπάνω συμφωνία η οποία αποτελεί αρνητική εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά, η Τουρκία προέβη σε δοκιμή του εγχώριας παραγωγής αντιαεροπορικού της συστήματος Siper το οποίο σύμφωνα με άρθρο  του τουρκικού  κρατικού πρακτορείου Anadolu , έπληξε με επιτυχία στόχο στα 62 μίλια , κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Ένας εγχώριος τουρκικός πύραυλος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, ο Siper, εκτοξεύτηκε επιτυχώς και χτύπησε τον στόχο με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων (62 μίλια), δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας την Παρασκευή.

«Ένα δώρο Πρωτοχρονιάς στο έθνος μας καθώς μπαίνουμε στον Τουρκικό αιώνα από την αμυντική μας βιομηχανία», έγραψε στο Twitter ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Το έργο Siper διευθύνεται από τους αμυντικούς γίγαντες της Τουρκίας Aselsan και Roketsan, καθώς και από το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK).

Εκτός από το Siper, το οποίο αναμένεται να ανταγωνιστεί τους ρωσικούς S-400, η Türkiye έχει αναπτύξει επίσης τα συστήματα αεράμυνας Korkut, Sungur και Hisar."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε αφενός ότι επίκειται απαγκίστρωση δυνάμεων του τουρκικού στρατού από την Βόρεια Συρία, αφετέρου ότι οι Τούρκοι επιχειρούν αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων τους.

Και τα δύο συνιστούν  αρνητικές εξελίξεις για τα Ελληνοτουρκικά και εξηγώ.

Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια rotation, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τώρα, απέστειλαν Μονάδες τους από την 1η Στρατιά (Ανατολική Θράκη) και από την 4η Στρατιά (Αιγαίου) στην Βόρεια Συρία για απόκτηση πολεμικής εμπειρίας και διαβίωσης σε συνθήκες μάχης, εναλλάσοντας τες με άλλες μετά από διάστημα λίγων μηνών.

Αυτό τώρα θα διακοπεί, αφού ουσιαστικά το μέτωπο της Συρίας κλείνει, ενώ παράλληλα δυνάμεις της 2ης Στρατιάς αλλά και Ειδικές Δυνάμεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Berreli), του ΓΕΣ (1η,2η ΤΑΞΚΔ),  της Στρατοχωροφυλακής θα αποδεσμευθούν από το Συριακό μέτωπο, παρέχοντας τη δυνατότητα στο τουρκικό ΥΠΑΜ της  χρήσης τους, εναντίον της Ελλάδας.

Τέλος είναι γνωστό ότι για να γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας κατά των νησιών μας στο Αιγαίο, είναι προαπαιτούμενο η αντιαεροπορική προστασία των δυνάμεων που θα ενεργήσουν, άλλως πως η όλη ενέργεια θα είναι καταδικασμέμη σε αποτυχία και καταστροφή για τους Τούρκους.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Τουρκία "τρέχει" κυριολεκτικά προκειμένου να προλάβει να υλοποιήσει πολλά  στρατιωτικά της προγράμματα το 2023, έτος διεξαγωγής εκλογών στη χώρα, με την επίφαση των 100 χρόνων από τη συμπλήρωση της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, που συμπίπτει ωστόσο χρονικά με την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που τόσο διακαώς θέλει ο Ερντογάν να αλλάξει σε βάρος της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ