Η Κρήτη, το ελληνικό αβύθιστο “αεροπλανοφόρο” αποκτά ακόμα πιο μεγάλη γεωστρατηγική και στρατιωτική σημασία, λόγω των κοιτασμάτων και των μελλοντικών εξορύξεων, για την χώρα μας.
Για τον λόγο αυτόν, από τώρα ήμαστε σε φάση κινητικότητας της υλοποίησης του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, για την πλήρη αναβάθμιση των αεροναυτικών και χερσαίων υποδομών των ελληνικών ενόπλων στην Κρήτη, με στόχο την δυνατότητα ελέγχου μεγάλου μέρους της Ανατολικής Μεσογείου που μας “ενδιαφέρει”.
Στο νησί θα τοποθετηθούν ραντάρ μεγάλης εμβέλειας καθώς και πολλά άλλα συστήματα σε συνεργασία και με άλλες φιλικές χώρες, ενώ θα αναβαθμιστεί η δύναμη του τόσο σε όπλα όσο και σε εξοπλισμό για όλα τα ενδεχόμενα.
Είναι απαίτηση, εν μέσω ενεργειακών ερευνών και σχεδίων, να ελέγχουμε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να κόψουμε τον αέρα στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, που δια μέσω της παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας, θα επιχειρήσει να μας προκαλέσει όχι μόνο το επόμενο διάστημα, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Απαιτείται η αναβάθμιση των αεροδρομίων του ναυστάθμου μας και των χερσαίων δυνάμεων μας, ώστε η Κρήτη να αποτελέσει το εφαλτήριο της Ελλάδος, σε οτιδήποτε διαδραματίζεται στην Μεσόγειο.
Επίσης όλα ανεξαιρέτως τα ενεργειακά σχέδια με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ, καθώς και ο πλους των εμπορικών μας πλοίων , αλλά και αυτών που μεταφέρουν LNG, θα ελέγχεται από το “Φρούριο-Κρήτη”, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα το νησί, σε συνεργασία με την αιγυπτιακή ναυτική βάση στην Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Η Τουρκία εναγωνίως προετοιμάζει την ναυτική βάση της Μισράτα και την αεροπορική στην Αλ Βατίγια με στόχο να προκαλέσει την χώρα μας στην περιοχή.
Σχέδιο αμυντικής αναβάθμισης της Κρήτης
Το σχέδιο αυτό έχει εκπονηθεί από το 2020, και το είχε προαναγγείλει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 15ου Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας [Common Security and Defence Policy High Level Course (CSDP)] «ALTINERO SPINELLI».
Ο ίδιος ο στρατηγός, είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία αφενός στον ρόλο της Κρήτης και της μετατροπής της σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου στην σημασία του «επανεξοπλισμού» των ΕΔ υποδηλώνοντας την ανάγκη άμεσης και επιτακτικής ενεργοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων για την συντήρηση σύγχρονων και την αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων με στοχευμένες ενέργειες, για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας τους.
Η απόφαση για την δημιουργία ενός νέου ναυστάθμου στη Σούδα, πλήρους, οργανωμένου και λειτουργικού, δηλαδή εφάμιλλου της Σαλαμίνας, είναι σχεδόν ειλημμένη από το το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ.
Η προοπτική χρηματοδότησης του έργου από τις ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει τον ελληνικό σχεδιασμό, σε κάθε περίπτωση όμως στο 15ετές πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοινώθηκε προ ημερών, έχουν προβλεφθεί και κονδύλια για την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Ναυστάθμου Κρήτης που διατηρεί το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα.
Μιλάμε για μια μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά πολλές μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο βασικός στόχος είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη με δυνατότητες να ελλιμενίζεται εκεί αλλά και να συντηρείται ο μισός Στόλος αποτελεί πάγια επιδίωξη του Πολεμικού Ναυτικού.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει εχθρικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας οδηγεί σε αυξανόμενη «απειλή» και σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Α.Μεσόγειο.
Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνουν ότι αυτή η περιοχή είναι ένας πολύ σημαντική και μοναδικός διάδρομος που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση.
Οι συνεχείς απειλές, το τεράστιο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με έμφαση στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, και πολλά άλλα αναδεικνύουν την Κρήτη, ως ένα “φρούριο” του ελληνισμού στην Μεσόγειο, το οποίο θα βάλει “φρένο” στις ορέξεις των Τούρκων στην περιοχή.