Ελληνοτουρκικά

Σύστημα MIDLAS, ο κάθετος εκτοξευτής για τα νέα πλοία της Τουρκίας είναι σε προχωρημένο στάδιο

Τα άτυπα και μη εμπάργκο όπλων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία αλλά και η θέληση για ανεξαρτητοποίηση από τις πηγές οπλικών συστημάτων του εξωτερικού έχουν ωθήσει την Άγκυρα να αντιγράφει ή σε ορισμένες, λίγες είναι η αλήθεια, περιπτώσεις να σχεδιάζει από το μηδέν οπλικά συστήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση το νέο σύστημα που φαίνεται πως ετοιμάζει η Τουρκία είναι ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων για τοποθέτηση στα πολεμικά πλοία που διαθέτει ή πρόκειται να αποκτήσει

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Yeni Safak, ενώ «η Τουρκία βρισκόταν στην ατζέντα του κόσμου με τα μη επανδρωμένα πολεμικά της αεροσκάφη, τα Εθνικά Αεροσκάφη Μάχης και τα έργα MİLGEM, ξεπέρασε τις προσπάθειες να αποτρέψουν αυτά τα έργα ένα προς ένα. Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων που έπρεπε να ενσωματωθεί σε εγχώρια και εθνικά πολεμικά πλοία. Όταν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να εξάγουν το σύστημα MK41 VLS με «περιορισμό εξαγωγής», «πατήθηκε το κουμπί». Ενώ το σύστημα μπορούσε να αγοραστεί από το εξωτερικό σε 30 μήνες, η ROKETSAN το σχεδίασε και το κατέστησε έτοιμο για χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα 36 μηνών. Το MIDLAS National Vertical Launcher System πέρασε με επιτυχία τις πρώτες δοκιμές.

Η ιστορία επιτυχίας, έγινε γνωστή, καθώς οι εικόνες από τις δοκιμές κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τουρκία ήθελε να αγοράσει συστήματα κάθετης εκτόξευσης MK-41 VLS αμερικανικής κατασκευής για χρήση σε φρεγάτες κατηγορίας I που παράγει για τον εαυτό της και εξάγει σε χώρες όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν άδεια εξαγωγής του προϊόντος. Αυτό εμπόδισε την εξαγωγή φρεγατών στις οποίες θα χρησιμοποιούνταν το νέο σύστημα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, άρχισε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Όταν έγινε κατανοητό ότι η παροχή ενός ισοδύναμου συστήματος από άλλες χώρες θα διαρκούσε τουλάχιστον 24-30 μήνες, άρχισαν οι εργασίες για την παραγωγή του συστήματος με εγχώρια μέσα. Έχοντας ξεκινήσει τον Μάιο του 2020, η ROKETSAN ολοκλήρωσε τις μελέτες ανάλυσης σχετικά με τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του έτους. Οι τελευταίες πινελιές μπήκαν στο σχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας πρωτοτύπων. Ενώ απαιτείται περίοδος 30 μηνών ακόμη και για προμήθειες από άλλες χώρες, η ROKETSAN ολοκλήρωσε το έργο που ονομάζεται MIDLAS (National Vertical Launcher System) σε 36 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών σχεδιασμού, ανάπτυξης και επαλήθευσης. Στις 28 Νοεμβρίου 2022, το πρώτο πρωτότυπο δοκιμάστηκε στο Aksaray. Το έργο πέρασε με επιτυχία τη δοκιμή.

Τώρα ήρθε η ώρα για το MIDLAS να τοποθετηθεί σε φρεγάτες I-class. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το MIDLAS θα ενσωματωθεί στην φρεγάτα I class. Το επόμενο διάστημα θα προβλεφθεί η ενοποίηση του MIDLAS με το ραντάρ του πλοίου, το data link και το σύστημα διαχείρισης μάχης. Μετά από αυτές τις δοκιμές, το MIDLAS καταστεί επιχειρησιακό το 2023. Έτσι, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει εθνικό πύραυλο αεράμυνας με εθνικό εκτοξευτή.

Μαζί με το MIDLAS, η Τουρκία θα είναι μια από τις λίγες χώρες που θα παράγουν εκτοξευτές. Το σύστημα θα αποτελείται από 8 κελιά και διαφορετικά πυρομαχικά μπορούν να εκτοξευθούν από κάθε κυψέλη. Στο πρώτο στάδιο, στο σύστημα θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι HİSAR-D RF και στο μέλλον θα ενσωματωθούν στο MIDLAS τα Atmaca, το Trench Blok1 και άλλα εθνικά πυρομαχικά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...