Ελληνοτουρκικά

Γιατί η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία αποτελεί το σημαντικότερο ατού στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο;

Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα του ΥΠΕΞ μας Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του Χάκα, με την οποία συζήτησαν το θέμα οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο και την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθώς και η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα  στις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με άρθρο στο επίσημο site του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "η σύνοδος κορυφής αποτελεί ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κομβική σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι τα εξής:

-Από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
-Εντατικοποίηση των επαφών σε πολιτικό επίπεδο και της δέσμευσης για τη χάραξη πολιτικών ενίσχυσης της ασφάλειας και οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων.
-Αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής.

Πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τη συνεργασία ενόψει των κοινών προκλήσεων που απορρέουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Θα εξετάσουν ειδικότερα τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της επίθεσης στην ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επαφές σε πολιτικό επίπεδο και δέσμευση για τη χάραξη πολιτικών

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν τρόπους εντατικοποίησης των επαφών σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ενίσχυσης της δέσμευσης για την χάραξη πολιτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία.

Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά:

-Την πορεία προς την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων με την εσωτερική αγορά της ΕΕ
-Τον εκσυγχρονισμό των οικείων συστημάτων πληρωμών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ
-Τον ψηφιακό τομέα
-Την υλοποίηση των πράσινων λωρίδων ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Ασφάλεια και ανθεκτικότητα έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων

Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία καθίστανται ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και η βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Διαχείριση της μετανάστευσης

Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς οι ροές στη μεταναστευτική οδό των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος. Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν την ευθυγράμμιση με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ και τη συνεργασία όσον αφορά τα συστήματα επιστροφής.

Επίσης, θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης."

Που σκοντάφτει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αλβανία

Ελλάδα και Αλβανία είχαν συμφωνήσει το 2009 για τις ΑΟΖ τους, την οποία μεταγενέστερα οι Αλβανοί την κατάργησαν μη επικυρώνιοντας την, με τον νυν  Αλβανό Πρωθυπουργό Ράμα και τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το εύρος της  επήρειας των νήσων Ερεικούσας και Οθωνών στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι το κυριότερο  φαινομενικά κώλλυμα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, αν και η Τουρκική επιρροή και παρέμβαση στο παρελθόν προς την Αλβανία, ήταν εκείνη που δεν επέτρεψε την οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα επιδιώκει να διευθετήσει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, στο πλαίσιο της
πολιτικής της  για τις θαλάσσιες ζώνες με όλους τους γείτονές της στο Ιόνιο Πέλαγος.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατάφερε να οριστικοποιήσει τις θαλάσσιες ζώνες εξ ολοκλήρου με την Ιταλία και εν μέρει με την Αίγυπτο.

Η τυχόν οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αλβανία θα προσέδιδε κύρος στη διαπραγματευτική μας ικανότητα, ενώ θα εξέθετε την Τουρκία ανεπανόρθωτα Διεθνώς, αφού η χώρα μας στη συνέχεια θα επιχειρούσε να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με Λιβύη και Κύπρο, αφήνοντας τελευταία την οριοθέτησή της με την Τουρκία.

Η Αλβανική κυβέρνηση έχει να επιλέξει, ή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της και την ευημερία του λαού της,  συμφωνώντας μαζί μας  απευθείας για την οριοθέτηση των  ΑΟΖ ή παραπέμποντας το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε θα συνεχίσει να υπακούει στις εντολές και πιέσεις της Άγκυρας, βαδίζοντας σε ένα αβέβαιο μέλλον, την ώρα που η πιθανότητα στρατιωτικής αναζωπύρωσης εχθροπραξιών υποβόσκει στα Δυτικά Βαλκάνια.

Συμπαραστάστης της Ελλάδας εκτιμάμε ότι  θα είναι οι ΗΠΑ-ΕΕ που δεν επιθυμούν να δούν μια καινούργια στρατιωτική σύρραξη να εξυφαίνεται στα Δυτικά Βαλκάνια υπό την καθοδήγηση-επιρροή είτε της Ρωσίας είτε της Τουρκίας.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι εφόσον το  θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μας με την Αλβανία επιλυθεί είτε απευθείας μεταξύ των δύο χωρών ,είτε με απόφαση του Διεθνούς  Δικαστηρίου, αυτή θα αποτελέσει τρομερό διπλωματικό ατού στα χέρια της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Τουρκία, αφού Ερεικούσα και Οθωνοί στο Ιόνιο έναντι της Αλβανίας είναι σε αντιστοιχία το ίδιο με τα νησιά του Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και δη του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρω-Στρογγύλης σε σχέση με την Τουρκία.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι πίεσαν και πιέζουν τους Αλβανούς να μην προβούν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ τους με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ