Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του τουρκικού ΥΠΑΜ, αναφέρονται τα εξής:
"H Άσκηση Tiger Claw 2022/02 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Aksaz και στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο της Μεσογείου στις 22 Νοεμβρίου 2022, υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της Διοίκησης Αεράμυνας, υπό τη διοίκηση της Υποδιοικήσεως Πολεμικής Αεροπορίας και της Συνδυασμένου Κέντρου Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή στοιχείων Χερσαίου, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας.
Σκοπός της άσκησης είναι η εφαρμογή των διαδικασιών και μεθόδων ελέγχου του εναέριου χώρου του TAF και των διαδικασιών συντονισμού σε πιθανή κοινή επιχείρηση και η αξιολόγηση νέων τακτικών, τεχνικών και μεθόδων στο πεδίο.
Διάφοροι τύποι και ποσότητες αεροσκαφών μάχης και υποστήριξης από τη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, στοιχεία αεράμυνας και κέντρα ελέγχου διοίκησης, ελικόπτερα γενικής χρήσης και στοιχεία αεράμυνας από τη Διοίκηση Δυνάμεων ξηράς, διάφοροι τύποι και ποσότητες πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και UAV από το Ναυτικό Διοίκηση Δυνάμεων και στοιχεία αεράμυνας συμμετείχαν.
Ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό."
Ανάλογη άσκηση με την επωνυμία "Tiger-Claw 2020", είχε πραγματοποιηθεί το 2020.
Τότε στην επιχείρηση συμμετείχαν 21 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 1 φρεγάτα, 2 ταχύπλοα περιπολικά, 1 βοηθητικό πλοίο, UAV και διάφορα συστήματα αεράμυνας.
Στα πλάνα που κοινοποίησε το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MoND) σχετικά με την επιχείρηση από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το φορτωμένο Harpy Attack UAV Launcherσυμμετείχε όπως και μαχητικά F-16C/D Block 40/50M, F-4E 2020, E. -7T HİK καθώς και αεροσκάφος CN235.
Σε δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη F-16C/D Block 40M, υπήρχε ένας AGM-65G/G2 IIR Guided Air Ground Missile, ένας AN/AWW-13 SLAM-ER Data Link Pod στον εξωτερικό σταθμό φόρτωσης του οχήματος σε ένα από τα αεροσκάφος, στο άλλο υπήρχε μια βόμβα γενικής χρήσης Mk-84 κάτω από τη δεξιά πτέρυγα και ένας πύραυλος SLAM-ER κάτω από την αριστερή πτέρυγα.
Στο αεροσκάφος F-4E 2020 ,υπήρχαν οι πύραυλοι αέρος-εδάφους Popeye και AN/ASW-55 Popeye Data Link Pod κάτω από τα φτερά.
Με αυτό το φορτίο όπλων, η TuRAF εκτέλεσε τα καθήκοντα Tactical Air Support for Maritime Operations (TASMO) και Anti Surface Force Air Operations (ASFAO) για να υποστηρίξει τις μονάδες των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Άσκησης.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στην διεξαγωγή της άσκησης την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να υπογραμίσουν την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους, ενόψει νέων προκλήσεων τους στη ΝΑ Μεσόγειο τις οποίες έχουν αναγγείλει, αναφέροντας ότι το γεωτρύπανό τους Abdulhamid Han θα κινηθεί πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στην εν λόγω περιοχή, χωρίς να διευκρινίζουν το πότε και πού.
Εκτίμησή μας ωστόσο είναι ότι η περιοχή που θα πραγματοποιήσουν την συγκεκριμένη ενέργεια οι Τούρκοι αρχικά δεν θα είναι εντός Ελληνικής ΑΟΖ, αφού θα πρέπει πρώτα να κλείσει το θέμα διεξαγωγής μικρής έως μεσαίας κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στην Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ και μετά να κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο εντός της ΑΟΖ μας.
Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σκληρή απάντηση από την Ελλάδα, οπότε ο Ερντογάν θέλει να έχει κλείσει νωρίτερα το θέμα με τους Κούρδους σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ αντίστοιχα.
Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος αυτή τη στιγμή βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ, αναφορικά με την επιχείρηση κατά των Κούρδων, αφού γνωρίζει ότι εάν προβεί σε πρόκληση κατά της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο, η αντίδραση από ΗΠΑ-ΕΕ θα είναι πολύ σφοδρότερη.