Αν και μέχρι χθες βρισκόταν ανατολικά της Σικελίας οι δεσμεύσεις περιοχών και οι προετοιμασίες για κοινές ασκήσεις με Ελλάδα και Κύπρο, δείχνουν ξεκάθαρα πως η Γαλλία έρχεται με την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου της «Σαρλ Ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να στείλει ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία που σε ρητορικό επίπεδο έχει αποθρασυνθεί ενώ και επί του πεδίου όλα δείχνουν πως κάτι ετοιμάζει.
Η Αθήνα ενεργοποίησε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος για βολές αέρος-εδάφους του γαλλικού πολεμικού ναυτικού από τις 24 έως τις 25 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διενεργήσει συνεργασία από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου με τα μαχητικά Rafale του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ», απογειώνοντας για αυτό τον σκοπό δικά της μαχητικά μεταξύ των οποίων και τα Rafale. Στην συνεκπαίδευση αυτή θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ με το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «USS ROOSEVELT» κλάσης Arleigh Burke.
Όπως αποκάλυψε προχθές το Πενταπόσταγμα τις επόμενες ημέρες τα μαχητικά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα ασκηθούν σε τρεις περιοχές που δέσμευσε η Λευκωσία από τις 20 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Τρεις περιοχές που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.
Παράλληλα άξιο αναφοράς και ενδεικτικό του παραγκωνισμού της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι η δέσμευση περιοχής ανατολικά της Κύπρου από την Λευκωσία για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν και η χώρα προέλευσης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών δεν κατονομάζεται ωστόσο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή προς έλεγχο της κατάστασης στη Συρία είναι συνήθως αμερικανικά.
Να θυμίσουμε πως στην ίδια περίπου περιοχή είχαν ασκηθεί πριν μέρες αμερικανικά F-22 που απογειώνονταν μάλιστα από την Σούδα, χωρίς να δώσουν κανένα λογαριασμό στα Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό SigmaLive, το γαλλικό αεροπλανοφόρο ‘Charles De Gaulle’ με τη συνοδεία του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά γαλλικά σκάφη θαλάσσης και αέρος, υποστήριξης και πολεμικά και μια ελληνική φρεγάτα, ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου από την Τουλόν με πορεία προς τη Μεσόγειο.
Η ονομασία της αποστολής είναι Antares —από τον αστέρα «αντί-Άρη». Γάλλος ναύαρχος εξηγεί αυτή την επιλογή ως εξής: «Το όνομα Antares έχει την έννοια της εξέτασης όλων των καταστάσεων σύγκρουσης και την πονηριά ενός πολεμιστή, τόσο απέναντι στις τρέχουσες συγκρούσεις όσο και στην προετοιμασία του για πολέμους του μέλλοντος».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η αποστολή θα μεταβεί σε περιοχές «στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Η διεθνής αυτή αεροναυτική δύναμη μαζί με 3.000 Γάλλους καταδρομείς θα επιχειρήσει σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό, ανάλογα με τη διεθνή κατάσταση. Η αποστολή Antares προετοιμάζει επίσης τις γαλλικές δυνάμεις μας για εμπλοκή σε υψηλής έντασης καταστάσεις ακόμη και με συμμάχους της Γαλλίας σε όλους τους τομείς.
Η Γαλλία δεν αποκαλύπτει την επιχειρησιακή δυνατότητα της εν λόγω δύναμης, όμως στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το πλοίο είναι «ετοιμοπόλεμο».
Περιλαμβάνει μαχητικά Rafale, αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, ελικόπτερα, στρατηγικούς πυραύλους μέγιστης εμβέλειας, ανθυποβρυχιακό οπλοστάσιο και προηγμένα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα.