Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο τον Μάιο- Πώς σχετίζεται με το Ακουγιού;

"Πυρηνικά καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu σε τροχιά παράδοσης  τον Μαΐο 2023", είναι ο τίτλος άρθρου  του κρατικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ANADOLU, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Τα σχέδια βρίσκονται σε καλό δρόμο για παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στα τέλη Μαΐου του επόμενου έτους, σύμφωνα με την Anastasia Zoteeva, τη γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, Akkuyu Nuclear.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη διεθνή εκδήλωση πυρηνικής ενέργειας "Atomexpo 2022" στην παράκτια πόλη Σότσι της Ρωσίας, η Ζοτέεβα επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη Μερσίνα, στη νότια Τουρκία βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των άλλων τριών αντιδραστήρων και έως το 2023 θα παραδοθεί φρέσκο ​​καύσιμο για την πρώτη μονάδα ισχύος.

Η πρώτη συμμετοχή της χώρας στην πυρηνική ενέργεια απαιτεί κρίσιμες διαδικασίες για να εξασφαλιστεί ότι ακολουθούνται αυστηροί έλεγχοι για την πρόοδο από το στάδιο ανάπτυξης έως στο σημείο όπου η πυρηνική ενέργεια μπορεί να λειτουργήσει χρησιμοποιώντας μέτρα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

"Το κόστος των μέτρων ασφαλείας στο εργοστάσιο ισοδυναμεί με το 40% του συνολικού κόστους του έργου. Είναι δυνατόν να συναχθεί από αυτό πόση σημασία δίνεται στα συστήματα ασφαλείας", είπε η Ζοτέεβα.

"Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο η εταιρεία όσο και οι ρυθμιστικοί μας φορείς εργάστηκαν ακούραστα για αυτό το θέμα. Κατά τη διαδικασία κατασκευής, το πυρηνικό καύσιμο περνάει από πολύ σημαντικές διαδικασίες και υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους", είπε η Zoteeva, προσθέτοντας ότι "η εγκατάσταση όπου το πυρηνικό καύσιμο που θα αποθηκευτεί έχει προετοιμαστεί και η παραγωγή καυσίμου για το εργοστάσιο έχει ξεκινήσει στη Ρωσία».

Ο Ζοτέεβα αποκάλυψε ότι το εργοστάσιο προβλέπεται να συνεισφέρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιφερειακή οικονομία όταν είναι λειτουργικό κατά τη διάρκεια ζωής του 80 ετών."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το έργο "Akkuyu Nuclear" συνεχίζεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα εντός των ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων, όπως επιβεβαίωσε η γενική διευθύντρια της εταιρείας, Anastasia Zoteeva.

Σε σχετικό με το θέμα προγενέστερο άρθρο μας, επισημαίναμε  ότι, η πρώτη μονάδα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα αποτελείται από 4 αντιδραστήρες των 1200 μεγαβάτ τύπου VVER-1200 τύπου «III+» και θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατία της Τουρκίας.

Οι υπόλοιπες 3 μονάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2026, με διαφορά ενός έτους, η κάθε μια από την προηγούμενη.

Το ερώτημά μας είναι γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και στη Ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία Atomstroyexport του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού, του οποίου συνεχίζεται η κατασκευή;

Το γεγονός αυτό επεσήμανε σε twitter του εδώ και πολύ καιρό Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς που έγραφε:

"Kατάλαβα λάθος; Ενώ εργάζονται με λίγο  έως πολύ πεπεισμένους Ευρωπαίους για να απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ., οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τον εξοπλισμό  που παρέχεται από τη ρωσική Atomstroyexport στον πυρηνικό σταθμό στην Νατοϊκή Τουρκία.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα λειτουργεί το 2023. "

 

 

Εμείς με πληθώρα  άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα.

Το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, σύμφωνα με τον  Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Πως το  πυρηνικό Ακουγιού επηρεάζει τα Ελληνοτουρκικά;

Με δεδομένο το μεγάλο κλίμα έντασης που υπάρχει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές απειλές για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τα πυρηνικά κάυσιμα θα παραδοθούν από τους Ρώσους στο εργοστάσιο του Ακουγιού στα τέλη Μαϊου  του 2023.

Τι σημαίνει αυτό;

Απλά ότι ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να ρισκάρει κατά πάσα πιθανότητα προκαλώντας μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα , νωρίτερα από την παράδοση του πυρηνικού καυσίμου από τους Ρώσους στο Ακουγιού, αφού σύμφωνα με το Ελληνικό δόγμα, οποιαδήποτε ενέργεια στο Αιγαίο δεν θα αντιμετωπιστεί από εμάς σε τοπικό επίπεδο , αλλά θα αποτελέσει το έναυσμα γενικευμένης σύρραξης.

Κοινώς αν στο εργοστάσιο του  Ακουγιού δεν παραδοθεί πυρηνικό καύσιμο, αυτό μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα, χωρίς κανένα επακόλουθο διαρροής ραδιενέργειας, αφού δεν θα υφίσταται τέτοια περίπτωση.

Το παραπάνω αποτελεί σημαντική ένδειξη αναφορικά με τον χρόνο εκδήλωσης τυχόν επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας σε βάρος μας, η οποία οριοθετείται από τέλη Μαϊου και εκείθεν.

Εκτός των παραπάνω, εκτιμάται ότι  ο Ερντογάν αναμένει να προκηρυχθούν οι εκλογές στη χώρα μας, ελπίζοντας σε επαναληπτικές εκλογές στη συνέχεια, λόγω της σοβαρής  πιθανότητας αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, από τις πρώτες εκλογές.

Αν τα πραγματα εξελιχθούν όπως ελπίζει ο Ερτνογάν, τότε το διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι κατά την εκτίμησή μας  η κρισιμότερη περίοδος για εκδήλωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας σε βάρος μας, λόγω του ρευστού της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας.

Πολύ περισσότερο αν η Τουρκία νωρίτερα από το  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή εντός αυτού, έχει ήδη παραλάβει το πυρηνικό καύσιμο από τους Ρώσους στο Ακουγιού.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ