Ελληνοτουρκικά

Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την Έρευνα και Διάσωση και το σενάριο με το Anadolu

Με Αθήνα και Κάϊρο να υπογράφουν «Μνημόνιο Συνεργασίας για την οριοθέτηση ζωνών δικαιοδοσίας Ελλάδας-Αιγύπτου και για την συνεργασία τους στην Έρευνα και Διάσωση» αύριο στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρουσία Νίκου Παναγιωτόπουλου και Νίκου Δένδια, η συνεργασία των δύο χωρών περνά σε άλλο επίπεδο δημιουργώντας παράλληλα και νέο πεδίο πιθανής αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Με τα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral που διαθέτει η Αίγυπτος θα μπορεί να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή μια σημαντική πλωτή βάση εξόρμησης ελικοπτέρων για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Σε συνδυασμό με μία από τις φρεγάτες που θα έχει η Αθήνα στην περιοχή, αυτομάτως μιλάμε για ένα ακόμα «τείχος» απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό που «ψάχνεται» και σε αυτό το κομμάτι.

Να επισημάνουμε εδώ πως σύμφωνα και με την σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του Λιμενικού για το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης τόσο με την Ιταλία (2000), όσο και με την Μάλτα (2008) και την Κύπρο (2016).

Με την προσθήκη τώρα της συμφωνίας και με την Αίγυπτο, η Ελλάδα δεν θα έχει αντίστοιχη συμφωνία παρά μόνο με την ξεκάθαρα εχθρική Τουρκία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  θα επισκεφθούν αύριο, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, την Αίγυπτο (Κάιρο) όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών  θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής  «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης», από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Zaki. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ στον Τύπο, περί ώρα 14:15.

Κατόπιν θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα  συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Sameh  Shoukry και Mohamed Zaki, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ  των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά  το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη  Ihab Nasr, Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο Υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις  εντάσσονται  στο πλαίσιο των στρατηγικών  διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.»

Με δεδομένο πως πρόσφατα το τουρκικό ελικοπτεροφόρο-μίνι αεροπλανοφόρο «Anadolu» πραγματοποίησε με επιτυχία, όπως αναφέρουν όλες οι πηγές, δοκιμές προσνήωσης και απονήωσης ελικοπτέρων Seahawk και Super Cobra, δεν είναι απίθανο το εξής σενάριο στο εγγύς μέλλον σύμφωνα με αναλυτές των οποίων την άποψη ζήτησε το Πενταπόσταγμα.

Η Τουρκία να στείλει το «Anadolu» στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή που συμφώνησαν Αθήνα και Κάιρο να κάνουν επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης προκειμένου να αμφισβητήσει την δικαιοδοσία της Ελλάδας - και σε βάθος χρόνου και της Αιγύπτου (αν συνεχίσει το Κάιρο να είναι εχθρικό απέναντι στην Τουρκία).

Είναι πολύ πιθανό δηλαδή σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές να δούμε απέναντι στο Αιγυπτιακό Mistral, το τουρκικό Anadolu. Δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι δοκίμασαν και τα επιθετικά ελικόπτερα Super Cobra καθώς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως στο αιγυπτιακό Mistral θα βρίσκονται είτε τα Αιγυπτιακά και Ελληνικά Apache είτε τα Αιγυπτιακά Kamov Ka 25.

Αξίζει να αναφερθεί πως το τουρκικό ελικοπτεροφόρο είναι σε συνεχής δοκιμές εν πλω. Σήμερα έφτασε μέχρι την Κύζικο στη θάλασσα του Μαρμαρά και στην συνέχεια επέστρεψε στο λιμάνι του στην Τούζλα νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ